Klokken på Kalvskinnet

av (forfatter).

Den norske bokklubben 1970 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (3 terningkast.)

11 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Karin Jensens eksemplar av Klokken på Kalvskinnet

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Norsk litteratur

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Bokdetaljer

Forlag Den norske bokklubben

Utgivelsesår 1970

Format Innbundet

Språk Norsk

Sider 262

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 3 0 0 0 0

Bokomtaler

Klasseskiller i gamle Trondhjem

"En gang lot han stakkars Gina trekke i klokketauet. Men det gjorde han ikke om igjen. Nei, nei det burde ikke forkynnes utover byen at to tukthusfanger hadde fått kjærlighet til hinannen". Dette er fra innledningen til Klokken på Kalvskinnet av Kristian Kristensen, utgitt i 1966.

Handlingen er lagt til Trondhjem i 1820-årene. Unggutten Daniel er dømt til livsvarig straffearbeid i tukthuset på Kalvskinnet for å ha stjålet en hest. En spesiell hendelse gjør at han og medfangen Gina Fryd utvikler et kjærlighetsforhold. Gina er dømt for å ha født et barn "i dølgsmål".

Morten Sommer er tilbake til sin barndoms by etter å ha studert teologi i København. Han ankommer med sin unge hustru københavnerpiken Cecilie. Den selvhøytidelige Morten sliter med å finne sin plass - som ektemann, sjelesørger i tukthuset og blant Trondhjems kondisjonerte. Når Cecilie prøver å muntre sin alvorlige mann, møter han henne surt og avvisende. Når han en sjelden gang legger godviljen til, er Cecilie rasende. Bare i få øyeblikk greier de nygifte å nå hverandre. Savnet etter et barn er et stadig traume mellom de to.

Tuktshuset på Kalvskinnet i Trondheim ble bygd i årene 1733-88. Den tjente som oppdrageranstalt for "løse individer", og som fengsel. Det siste frem til 1971. Forholdene er brutale, og det oppstår en strid om modernisering av anstalten. Hvor hardt skal "lemmene" drives? Hvilke metoder må til for at de skal forbedre seg? Bedre forhold i anstalten - hva vil det føre til? Presten Morten Sommer slites i denne konflikten, som i så mange av livets forhold. Daniel blir et slags symbol i striden. Han vinner tillit og får større frihet og bedre arbeidsforhold enn de andre fangene. Er han denne tilliten verdig? Lever han opp til forventingene? Troen på Daniel settes etter hvert på en hard prøve.

Klokken på Kalvskinnet er en historisk interessant, gripende og godt skrevet bok. Kristiansen tegner fine og troverdige personskildringer og gode beskrivelser av de sosiale spillet mellom personene. Deres problemer og konflikter er allmenngyldige og aktuelle den dag i dag. Interessant er det også å lese hvilke roller kvinnene etter hvert påtar seg i de konfliktene som utspiller seg.

Kristian Kristiansen er en forfatter jeg anbefaler og vil lese mer av. En "gammel" forfatter som absolutt fortjener å løftes frem igjen.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Det kom nu også an på hvem som trakk i tauet. En mann som custos Mons Trona burde aldri kommet i nærheten av et klokketau, hård og selvgod som han var. Aldri et godt ord til fangene, aldri en vennlig tanke opp til klokken. En klokke kan aldri bli annet enn en gjenklang av han som ringer.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Cecilie het hun og hun kunne være sytten år. Eller atten. Iallfall ikke mer enn nitten. Cecilie Sommer, det lød som et kjærlighetsdikt, ikke sant? At hun var dansk det så man med en gang, så porselensfin likesom.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Unge Daniel var nu kommet til tukthuset, Lars Grindes eneste sønn skulle sitte innesperret resten av sitt liv. Fordi han hadde tatt en hest. Fordi han hadde tatt en hest som eieren så å si straks fikk tilbake.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket