Gjennom kjøttet

disseksjonen og kroppens kulturhistorie

av (forfatter).

Oktober 2009 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1 terningkast.)

46 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Britt Elins eksemplar av Gjennom kjøttet - disseksjonen og kroppens kulturhistorie

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Vet ikke helt

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Denne boken undersøker disseksjonen av menneskekroppen; en omdiskutert og feiret praksis gjennom mange hundre år. Med utgangspunkt i blant annet Leonardo da Vincis anatomiske tegninger og Rembrandts malerier av det som foregår rundt disseksjonsbordet, viser forfatteren hvilken rik kunstnerisk produksjon som springer ut fra disseksjonen. Den medisinske behandlingen av kroppen er utgangspunktet for det han skriver om Shakespeare, Baudelaire, Wergeland og Frostenson, om Orlan og Andres Serrano, og om film og tv: Riget, X Files og CSI. Med litteraturliste og register.

Omtale fra forlaget

Disseksjonen tar utgangspunkt i medisinsk disseksjon - en omdiskutert, kritisert, men også feiret praksis gjennom de siste 500 årene, og ut fra dette diskuterer forfatteren disseksjonens betydning i den vestlige verdens litteratur, billedkunst, filosofi og populærkultur, og trekker linjer 2000 år tilbake. Ved å ta for seg fenomener så ulike som Baudelaires dikt, Orlans plastiske operasjoner og rettsmedisinens posisjon i tv-serier, undersøker forfatteren også hvordan synet på kropp og identitet har endret seg gjennom århundrene. Boka er rikt illustrert med blant annet bilder av Rembrandt, stålstikk fra Diderots encyklopedi, anatomiske plansjer, karikaturer fra 1700-tallets England, og mer moderne fotokunst av Andres Serrano og Sally Mann.

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2009

Format Innbundet

ISBN13 9788249502813

EAN 9788249502813

Språk Bokmål

Sider 777

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 1 0 0 0 0

Bokomtaler

anmeldelse publisert i SA 12. januar 2010

En kulturhistorisk reise i døde kropper fra Homer til Robbie Williams

Espen Stueland (f. 1970) debuterte i 1992 med diktsamlingen «Sakte dans ut av brennende hus» og har siden den tid skrevet både romaner, essays og flere diktsamlinger, han er også aktiv som litteraturkritiker. Selv synes jeg at hans essaysamling «Aero» fra 2000 er et høydepunkt. Nå overgår han seg selv med boka «Gjennom kjøttet. Disseksjonen og kroppens kulturhistorie», for sjelden har et mer komplekst og underlig prosjekt sett dagens lys her til lands.

«Gjennom kjøttet» er en bok på nesten 800 sider, den er delt opp i 7 bolker med en rekke underkapitler. Essayene springer fram og tilbake i historien, mye av stoffet bygger på kilder fra 15- og 1600 tallet, men boka går også i dybden i antikken og i vår egen tid, alltid med den døde kroppen i fokus. Stueland undersøker blant annet hvordan filosofer har benyttet seg av disseksjonens vokabular, hvordan forfattere har forholdt seg til døde kropper og hvordan kunstneriske avbildninger av døden har endret seg gjennom historien. Et eksempel på Stuelands historiske kryssklipping er måten han kobler den seine middelalderens fascinasjon for offentlig henging sammen med vår egen tids interesse for døden, slik denne kommer til uttrykk i utallige tv-serier og kriminalromaner.

Stueland innleder boka med å si at hans egen nysgjerrighet for den døde kroppen ble vekket da han leste om renessansens anatomiske teater, en form for amfiteater hvor døde kropper ble dissekert og obdusert foran vitebegjærlige leger, studenter og samfunnstopper. Lenger ute i boka forteller han om den britiske politikeren og forfatteren Samuel Pepys som i 1663 ble invitert til disseksjon og middag, og etter enda noen hundre sider viser han oss hvordan tv-serien CSI, som nesten daglig ruller over tv-skjermen, kan leses som en moderne versjon av nettopp dette teateret, hvor vi alle forlyster oss med patologi og død mens vi nyter junk-food i vår egen stue. Et rått eksempel på disseksjon i populærkulturen finner vi i Robbie Williams musikkvideo «Rock-DJ», hvor en oppmerksomhetshungrig Williams ender opp med å dissekere seg selv på scenen. Disseksjoner har gått fra å være strengt tabubelagte hendelser som måtte foregå i det skjulte til å bli familieunderholdning – men, som denne boka viser, det er liten tvil om at den døde kroppen til alle tider har hatt en magisk tiltrekningskraft på oss levende.

Bokas essayistske kvaliteter kommer særlig godt til uttrykk i de kapitlene hvor Stueland undersøker hvordan den døde kroppen brukes og framstilles i litterære eller billedkunstmessige sammenhenger. Stueland går blant annet i dybden med Shakespeare, Baudelaire og Poe og med billedkunstnerne Francis Bacon, Orlan og Andres Serrano. Som en god kritiker vurderer han for og i mot kunstnernes prosjekter, tematiserer de døden for å tiltrekke seg oppmerksomhet, eller er de faktisk ute etter å undersøke vesentlige problemstillinger? Han veier for og i mot, tenker høyt sammen med leseren, og formulerer rett som det er normative rammer for sine egne analyser. En essayists privilegium er, til forskjell fra forskeren, å være subjektiv i sine vurderinger, han skal gi sine egne meninger og synspunkt til kjenne i teksten. Dette er et privilegium Stueland vet å utnytte, særlig når han snakker om billedkunst og litteratur, og det gjør disse kapitlene til bokas beste.

«Gjennom kjøttet. Disseksjonen og kroppens kulturhistorie» er et kunnskapsrikt glansnummer av en bok. På sitt beste kan den minne om Michel Foucaults store arbeider om fengselsvesenet og galskapens historie. Det er ingen tvil om at det ligger svært mye arbeid bak boka, og det er heller ikke til å komme forbi at «Gjennom kjøttet» krever mer enn vanlig av leseren. Imidlertid lettes prosessen en smule av et svært godt og rikholdig billedmateriale. Mitt råd til leseren er å nyte det hele stykkevis og delt, å sluke boka i et jafs vil sannsynligvis resultere i omfattende fordøyelsesbesvær.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Bartleby ; Benito Cereno - prosa" av Herman Melville
 • "Kortfattet innføring i den bærbare litteraturen" av Enrique Vila-Matas
 • "Jeg er et vilt begrep - essays" av Ole Robert Sunde
 • "Om litteratur - essays" av Umberto Eco
 • "Den vertikale reisen" av Enrique Vila-Matas
 • "Mao, min Mao - historien om AKPs vekst og fall" av Hans Petter Sjøli
 • "På svøm-to-fugler" av Flann O'Brien
 • "Kjærstads matrise - samlede essays" av Jan Kjærstad
 • "Melankolske rom - om angst, lede og sårbarhet gjennom tidene" av Karin Johannisson
 • "Bartleby og Co." av Enrique Vila-Matas
 • "Pale Fire (Penguin Modern Classics)" av Vladimir Nabokov
 • "Saturns ringer - en engelsk valfart" av W.G. Sebald
Alle bokanbefalinger for dette verket