Jeg er et vilt begrep

essays

av (forfatter).

Gyldendal 2007 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.33 (3 terningkast.)

21 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Samling bestående av 30 essays skrevet over en femårsperiode, samt 70 nyskrevne tilleggsessays som har hovedessayene som utgangspunkt. Noen av emnene som tas opp er gudenes språk, anamorfoser, likegyldighet og begjær, Händels Messiah og guden Hermes` vingesko. Felles for essayene er forfatterens evne til å trekke sammenhenger mellom kunst, tenkning og eksistens. Med litteraturliste og referanser.

Omtale fra forlaget

Ole Robert Sunde markerer 25 års forfatterskap med et løft av en essaysamling. Sundes nye essaysamling, Jeg er et vilt begrep, har en enkel komposisjon. Grunnstammen består av 30 essays skrevet over en femårsperiode. Ut fra disse strekker det seg 70 nyskrevne forgreininger, tilleggsessays som tar utgangspunkt i et ord, et begrep, et navn fra hovedessayene. Slik utfoldes det i denne samlingen et rikt mangfold av funderinger og observasjoner omkring de forskjelligste fenomener: Det kabbalistiske uttrykket zimzum og Anselm Kiefers kunst, dronning Victoria og hennes tjener, en fødselsattest, Kafka-figuren Odradek, Louise Bourgeois’ skulpturer, en tidsmaskinreisende, Stendhals selvbiografi, Harry Houdini, guden Hermes’ vingesko, grunnlovsfedrenes underskrifter, duften av maltwhisky .; for å nevne noe. Et samlende grep er Sundes uforlignelige evne til å fokusere på detaljen og samtidig trekke store og ofte svært overraskende sammenhenger .; mellom kunst, tenkning og eksistens, mellom de store historiske linjene og det konkrete, levde livet.Tildelt Gyldendalprisen for 2007.Sunde skriver bedre essays enn noen sinne. (...) Min soleklare oppfordring lyder derfor: Krev byttelapp for de kjedelige, flate pakkene og bytt til deg Jeg er et vilt begrep. Raset av tanker er sjelden langt unna..Espen Stueland, Klassekampen.Andre ganger imponeres jeg av de overraskende tankesprangene, de originale ideene, den slentrende elegansen (etter hvert kommer man inn i den uvanlige rytmen) og det lekne forholdet til språket..Kåre Bulie, Dagbladet.Skriveformen utgjør hans refleksjonsform . nemlig en konstant utpressing av språket, og av leseren . til å følge hans inn- og utfall rundt alt fra historiske anekdoter, historisk-filosofiske betraktninger, fundering av fotografi og malerier, over kunst i alle varianter og klassisk musikk..Tarjei Skirbekk, NRK

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2007

Format Innbundet

ISBN13 9788205358645

EAN 9788205358645

Språk Bokmål

Sider 637

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 2 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Essaysamlingar! I første omgong berre det eg sjølv har lest, kom gjerne med anbefalingar eg klør etter å lese fleire essays..


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Her er skjønnlitteraturen som eg les i 2010. Grei måte å føre oversikt på!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den altfor lange lista av uleste bøker i hylla


Godt sagt! (0) Varsle Svar