Synes vel nesten den var i overkant informativ!
Hovedreglene: Amazon og Kindle er et lukket system - kan (foreløpig) ikke brukes på de aller fleste norske e-bøkene (som kommer ca. 1 april). For alt annet er det epub som gjelder. Pdf går også, men gir ikke like god sidebrekking som epub. (Kan få linjer med to ord, og sider med tre linjer, selv om det ikke er slutten på et kapittel.
Skal du kjøpe et rent lesebrett, er det også lurt å sjekke at det støtter Adobe DRM/kopibeskyttelse. Det gjør alle de vanligste i dag.
Jeg kjøpte mitt lesebrett på Ebay : " Digital Pocket Edition 4GB MP3 MP5 7 Inch Ebook Reader " Knapt 100 doller inkl. frakt. Jeg er veldig fornøyd med produktet og ingen problem å anbefale på det sterkeste. Leser de fleste format / video og lyd også..... Ebrett tror jeg kommer som en storm nå mot våren :-) får hvertfall håpe det.
Jeg leser de klassikerne jeg har lyst til å lese, slik som Oscar Wilde og russisk litteratur (Dostojevskij, Tolstoj, Turgenev, Tsjekhov etc.) Andre klassikere ignorerer jeg fullstendig. Leser ikke ut fra en dannelsesplikt, altså.
Men en annen grunn til å lese klassikere, er at de er gratis som e-bøker. Det er bare å plukke de man vil fra nettsteder som Project Gutenberg, ManyBooks.net og Bokselskap. Ettersom e-bøker over «disk» er forkludret med digitale rettightesmekanismer (DRM), er de DRM-frie klassikerne stedet å starte hvis man har et lesebrett. For meg er det faktisk en grunn til å anskaffe et lesebrett.
Dette har vært oppe noen ganger før: http://bokelskere.no/diskusjoner/finn/?finn=lesebrett
:) Du er jo ikke helt ny og ser ut som du kan slå fra deg..;) Kan jo ikke så mye om emnet, men søker du på "lesebrett" dukker det opp en del tidligere tråder om dette.
Jeg likte innlegget ditt, det er jo som en liten fortelling :) Syns ikke det er nødvendig med noe spørsmål når man starter en diskusjon. Hvis temaet er interessant vil man alltids få svar.
Jeg har ikke prøvd lesebrett, og har heller ingen planer om å gjøre det. Er for glad i papirbøkene og generelt skeptisk til at alt skal teknologifiseres. Jeg føler at vi fjerner oss mer og mer fra naturen ved at stadig flere daglige "gjøremål" blir "avhengige" av tasting og skjermer og strøm (har vel en liten Rousseau i meg). Og hva med stråling? Alle mulige slags nye produkter kommer på markedet uten at man tar i betraktning helsekonsekvensene (i stor nok grad).
Mobilen min kjøpte jeg fordi den var laget av resirkulert materiale, og jeg tenkte da at den kanskje var litt mer miljøvennlig enn mange andre. Senere fant jeg ut at den er av de som har relativ høy stråling. At det ikke informeres om sånt er egentlig litt skremmende, syns jeg. Ja, da klarte jeg å ta en liten avstikker fra temaet der, men poenget mitt er vel at jeg er skeptisk til lesebrettet.
For ordens skyld, jeg har aldri prøvd å lese bok på et lesebrett, men tanken på å investere har streifet meg siden jeg bor på bøgda, relativt langt unna nærmeste bokhandel. Det gjør at jeg handler en del bøker på nettet, og da har jeg tenkt at det kanskje hadde vært kjekt å bare kunne kjøpe og laste ned i stedet for å gå og vente på pakke. Jeg ombestemte meg imidlertid etter en kjapp jobb-tur til Oslo nylig, der vi heldigvis holdt til i et område i nærheten av Tronsmo, Norli (den store i Universitetsgata) og ikke minst Norlis antikvariat.
Siden bok-dilla bare har økt siden jeg oppdaget bokelskere.no, var det ikke snakk om å følge vanlig praksis på Oslo-tur, nemlig å hive seg på t-banen til Majorstua for å gå i skobutikker. Nei, det var selvfølgelig bokhandlene som ble prioritert. Der kan man snakke om varme der! Følelsen av å traske rundt i en ekte bokhandel der det lukter bøker, der man kan se og lese og kjenne på bøker, og snakke med dem som jobber der, det blir ikke det samme på amazon og det blir ikke det samme med lesebrett. Får heller sørge for å sette av bokhandel-tid hver gang jeg er et sted der slike paradis finnes.
Det er dessuten ganske herlig å gå og vente på bokpakker også, kommer pakken fra amazon i dag tro? Når man spjærer pappesken og tar ut en og en bok, åpner dem på gløtt slik at det knirker litt i dem slik det gjør i nye bøker, kjenner på hvor tykke og tunge de er, og ja, varme, det er hverdagsglede det!
Frykter at jeg ville gått glipp av den følelsen hvis jeg begynte å, sannsynligvis litt for impulsivt og hyppig, kjøpe og laste ned bøker. Ser ikke helt for meg at det er like hyggelig med et lesebrett i senga heller, kall meg gjerne 80-talls, jeg krysser fingrene for at papir-boka skal bestå.
Takk for godt og grundig svar. Eg prøvde å søke i gamle trådar, men etter å ha lese opptil fleire diskusjonar om lesebretta si rolle i forhald til papirbøker, ga eg opp å finne ut noko om spesifikke lesebrett.
Eg trur eg kjem til å kjøpe dette, men det er interessant det du skriv om arkivfunksjonen. Eg skal gjere litt meir reasearch og finne ut korleis det står til med andre brett på dette området.
Dette med mange bøker på ferie er vel utløysande årsak til at eg vil kjøpe brett.
Brukar du det saman med mac eller pc? Eg er macbrukar og vil gjerne ha noko som fungerer saman med mac, men eg vil ikkje ha ipad.
Snakker du da om papirbøker? Jeg bruker Kindle lesebrett, og da holder den selv styr på bokmerkene i alle bøkene jeg leser, også om jeg leser videre i boken på iPhonen min. Det er veldig greit:)
Hm.. Markens grøde...jordnær, ja. Jeg for min del (som en stor Hamsun fantast) klarte ikke å lese meg fram til midten en gang... Jeg syns at Hamsun like gjerne bare kunne ha skrevet "Sult", "Mysterier", "Pan" og "Victoria". Og, som et svar til mange i denne tråden: les gjerne disse fire verkene (perlene) som en syklus.
"Mysterier" er blitt tolket i mange retninger, ja. Min tolking er en tolking av hovedpersonene i de ovennevnte fire verkene som en helhet, ikke bare selve "Mysterier" som en helhet. Prøv å sammenlikne jeg-personen i Sult, Nagel, Glahn og Johannes som skikkelser. Hva er det som forener dem? Med Nagel som utgangpunkt bør man kanskje legge merke til fiolinkassen hans som jeg tror er det viktigste (?) symbolet i romanen.. Når nevnes musikken han spiller og fiolinkassen hans, og i det hele tatt ordet "musikk" i romanen? Og i hvilke sammenhenger? Hvis du har et lesebrett, med søkefunksjon, blir ting lettere :)
(Dette er bare et forslag.. får se om noen kommer fram til det jeg har tenkt..er ikke sikker om jeg kan hinte mer om min egen subjektive og kanskje litt fjerne, men faktisk innovative tolking ;) Hm, man må kanskje ha lest / ha kjennskap til verkene Landstryker-verkene hans, og ha lest litt sekundær litteratur om de to skikkelsene i Hamsuns forfatterskap etter århudreskiftet- Vandreren og Bonden. Hva kan da hovedskikkelsen i hans fire betydelige romaner fra 1890-årene benevnes som?)