Eg vakna nett opp frå ein 6 timar lang middagslur, av at eg hadde fått ein ide, og då er det best å berre kome med den før den spinnner ut i gløyma (eller fortoner seg som mindre bra..).

Ideen er ein bokmerkefunksjon som ein kan "legge inn" i dei bøkene ein har på "leser" lista.

Eg reknar med at det er fleire bokelskere enn meg som gjerne sjonglerar med mellom 20 og 30 bøker på ein gong, og som stadig er på jakt etter grønare beite. Det vert raskt uråd å halde styr på kvar ein er i alle bøkene, så ein bokmerkefunksjon hadde vore på sin plass.

Eg veit ikkje om dette let seg gjennomføre, men eg kjem no i alle fall med forslaget, så får vi sjå kva arkitekten seier.

Argument mot å bruke vanlege bokmerker.

  1. Det henger ikkje med i tida.
  2. Det er ganske kjerringaktig.
  3. Bokmerker er stygge!
Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 40 svar.

Her var det mange flotte svar.

Eg må innrømme at eg har blitt litt lunken når det kjem til bruken av ein bokmerkefunksjon, sjølv om eg trur det kunne vore nyttig når det kjem til lesing av verk som ein skal bruke lang tid på, som til dømes diktsamlingar.

Etter å ha lese gjennom svara har eg ikkje fått meir lyst til å nytte ekte bokmerker, men eg har i alle fall fått bekrefta at argument nr.2 ikkje var så heilt feil ;) Eg erfaktisk litt overraska over kor raske mange av damene på forumet har vore til å setje seg sjølv i båsen "kjerring".

Min gamle norsklærar på vidaregåande var glad i etymologi og kom stadig med timelange forklaringar på enkeltord. Ordet kjerring var eit av desse, og dette er det eg hugsar:

"Ordet kjerring kjem frå det norrøne ordet kerling som tyder liten mann."

Eg har sjølv tenkt litt på denne skildringa og kome frem til at viss ein skal kunne kalle ei dame for ei kjerring, altså ein "liten mann", så må ho i alle fall ha synleg bart.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ad etymologien: ...og på dansk ble "kerling"/"karling" til kælling. Nevner det bare fordi språk er gøy - ellers har det overhodet INGENTING å gjøre med bokmerker, naturligvis.

(Og det var Olavs norsklærer som hadde rett, så vidt jeg har lært - Ann-Irens norsklærer bedrev derimot den utbredte sporten folkeetymologi; "kjerring" har ingenting med ordet "kjær" å gjøre, selv om det høres veldig likt ut. Og dessverre så stikker mine etymologiske kunnskaper ikke så veldig mye dypere: dett var mer eller mindre dett, er jeg redd.)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Etymologi eller ei - i store deler av landet er kjerring en hedersbetegnelse! En kjær en!

Dette med bokmerke forstår jeg rett og slett ikke. (Heller ikke hvordan noen kan lese 20-30 bøker på en gang...) Men nå er vel denne tråden så langt ute på viddene at dette ikke spiller noen rolle :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er det ikke utrolig hvilke veier språket kan gå? :o)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jo! - og ikke sant det er gøy å forsøke å finne ut hvilke veier det har gått? Nei, det var etymolog man skulle blitt, det er klart! :-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tja, bart og bart fru Blom, jeg liker en herre med bart, men selv har jeg kommet dit at barberhøvelen må frem et par ganger i året for å rake haka. Det er noe som skjer når vi bliver eldre distingverte kjærringer.

Min norsk lærer prøvde å lære oss at kjærring ikke er noe stygt ord, men i overført betydning "kjær ting"...j

Så bart eller ikke, jeg liker bokmerker jeg..:o), og takk for din definisjon av damer med bart.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Haha.Godt med litt humor her på BE. Må også benytte anledningen til å komplimentere det nye profilbilde - veldig sporty:) Trekker tilbake det med at jeg er kjerring for synlig bart har jeg ikke;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du er nå litt "god" og da Olav:-)

Men er enig med flere andre her; hvis du skal bruke tiden din til å bruke en "bokmerkefunksjon" her inne så har du ikke mye tid igjen til å lese!

Kanskje vi "kjerringer" kunne starte en kampanje; "Lag fine bokmerker til Olav Taklo"?? Vi kjerringer kan både sy, strikke, hekle, pjone, mekke, snekre, - ja det finnes ingen grenser for våre talenter:-D

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette ble iallfall en morsom tråd etterhvert. Syns jeg ser for meg strikkede bokmerker i Olavs bøker, ja.... Hva er "pjone"?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Pjoning er en hekleteknikk som jeg lærte på Røros for noen år siden. Denne teknikken har jeg nå lært bort til mange av mine venninner og alle er overrasket over hvor lett denne teknikken er. Selv har jeg pjona vanter (votter), lue og pannebånd og de er veldig varme. Kan toves eller has som de er.

Og som med alt annet; du finner det på Youtube:-). <http://www.youtube.com/watch?v=SOGZB1rAYOo>

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hvah! Kan du ikke pjone? Himmel og hav... ;-P

  • Bare rolig: jeg lærte det i forfjor. Det ligner litt på hekling og strikking, bare at "konsistensen" på det ferdige produktet blir annerledes: fastere, ikke så elastisk. Jeg har så langt bare pjonet et antall prøvelapper og et par votter til min bror - teknikken egner seg nok best til småprosjekter, og så er det skrekkelig vanskelig for en nybegynner å treffe riktig størrelse (mmmmm nei, jeg brukte visst ikke oppskrift når det kom til stykket - kan være en forklaring på at jeg måtte prøve tre ganger før vott nummer en tegnet til å bli stor nok...)

Btw - til tross for Hilde S.H.s vyer: et pjonet bokmerke er nok ikke det første jeg ville gå for, man pjoner nemlig rundt og rundt og rundt og rundt og....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oh my.... Nå tar det virkelig av her. Lurer på om Olav Taklo er fornøyd med hvordan hans sannsynligvis forsøksvise seriøse tråd har utviklet seg.g

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Olav Taklo har tidligere utvist såvel humoristisk sans som vestlandsk sinnsro, så jeg håper dét går sånne passe greit. (Eller - han har kanskje gitt opp tråden forlengst, da han så hvilken vei det bar her. Sorry, Olav!)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Går fint det Annelingua, du bare stryker det så blir det flatt, og så kan du dekorere det med ulike motiv på hver side:-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Å - din luring! Men jeg kan ikke dy meg, for nå fikk du meg virkelig til å visualisere i vilden sky: det gjelder bare å pjone med mange nok masker, og så trer man "mansjetten" rundt hele bok-halvdelen - dermed har man et bokmerke som (nesten) garantert ikke faller ut av boken (slik mer tradisjonelle bokmerker lett gjør i overfylte damevesker og -sekker...)

Dekoreringen er jeg uansett med på - det vil si at jeg foreslår at vi overlater den delen av jobben til Olav, for han fortalte deg jo for mange måneder siden i en annen tråd, at han er en habil korssting-utøver! :-D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kikket på den tråden - mye bra lesestoff der! Jeg sitter nå stadig her og kniser.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det virker som mange hang seg opp i de negativt formulerte argumentene her, som en okse som ser et rødt teppe. Kanskje spesielt argument nr. 2?

Uansett hvilke grunner man måtte ha for å positivt bruke fysiske bokmerker, så ser jeg egentlig ingen grunn til at vi ikke kan ha virtuelle bokmerker (les:bokmerkefunksjon her på bokelskere) også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Neida, tror ikke vi har hengt oss opp i det "negative", det var vel heller morsomt tenker jeg:-)

For øvrig sier en god venn av meg at ordet "kjerring" er et ord han bruker om kona si for å utrykke "eierskap" og respekt overfor. For meg er det derimot et negativt ladet ord. Det henger nok sammen med at vi kommer fra helt ulik kant av landet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enda et kjerring-svar: "Vanlige" bokmerker fungerer kjempebra, og de finnes i de fleste utførelser: broderte bokmerker, glansbilder, gratismerker fra bokhandel, kassalapp, billett, post-it - eller rett og slett "flippen" på omslaget!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Snakker du da om papirbøker? Jeg bruker Kindle lesebrett, og da holder den selv styr på bokmerkene i alle bøkene jeg leser, også om jeg leser videre i boken på iPhonen min. Det er veldig greit:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Morsomt at bokelskere.no er med deg i middagsluren. Litt hekta eller.....hehe

Argumentasjonen din henger jeg ikke helt med på :) Hvis man leser mellom 20 og 30 bøker samtidig og skal klare å oppdatere bokmerkefunksjonen så tror jeg man sliter.
Tenk å logge seg på hver gang man har lest noen sider i en bok og skrive inn det nye sidetallet, i motsetning til å flytte på bokmerket man allerede har i boken.
Så for min del, takke meg til eselører og bokmerker :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

At det var? Bokmerker er stygge? Frekkeste :)

Bokmerket mitt er faktisk skamkult. Illustrerer godt hvor tung litteratur jeg leser... (ehe)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Hva er det? Et lite menneske inneklemt blant permene;) Litt brutalt, får litt dårlige assosiasjoner..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Han er av gummi, jeg tror ikke han lider. ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Brutalt, Aina, men kanskje litt kitch,hehe.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kitch?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kitsch, mente jeg, men da jeg så definisjonen passet ikke det: >Kitsch er masseproduserte gjenstander som likner på kunst, men som har liten verdi og kunstnerisk kvalitet- Eller?

Tenkte det var noe litt rart, annerledes og litt sært, men fant jo ikke det rette ordet. Kjøkken (Kitch) er i hvertfall feil. Håper ikke jeg fornærmet deg?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Neida, jeg ble ikke fornærmet, skjønte bare ikke hva du mente. Jeg googlet ordet og fant "kitsch", men jeg synes heller ikke det passer, så jeg trodde du mente et annet ord. Surr. :)

Morbid er kanskje et passende ord? :p

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Stilig bokmerke:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var virkelig kuult!! :o)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja,ja jeg er kjærring og du er kæll, derfor bruker jeg bokmerker og er lykkelig med det. :o)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Også bokmerker som er så utrolig hyggelig å kjøpe med seg da fra reiser man foretar eller f.eks. museumer man besøker. Jeg elsker å ha et utvalg bokmerker som jeg enten kan benytte samtidig i forskjellige bøker eller bare "bytte på med". Foruten sin åpenbare nyttefunksjon, gir de meg gode minner fra steder jeg har vært og opplevelser jeg har hatt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er også veldig glad i bokmerker, og jeg kjøper dem som minner fra steder jeg har vært. Nå har folk begynt å gi meg bokmerker i gave også. Jeg har bokmerker fra Trondheim så vel som Seoul og jeg elsker dem alle.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Herlig!
Men jeg må innrømme at jeg falt mer for de friske argumentene enn selve idéen. Jeg kommer nok fortsatt til å være kjerring som tar det første og beste som bokmerke, enten det er en bussbillett eller en brosjyre som ligger lett tilgjengelig ;-)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Dette hørtes ut osm en episk middagslur.

Som ren kuriosa kan jeg fortelle at dette nettstedet har hatt en bokmerkefunksjon.

Denne tok jeg bort under den lukkede testingen fordi nesten ingen brukte den.

Det er bare de mest entusiastiske av oss som klarer å oppdatere sidetallet de har kommet til på en nettside hver gang de har lest.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Kjerringaktig ! He he, da er jeg ei skikkelig kjerring. Jeg er en skikkelig bokmerkesamler. Med bilder av engler, sommerfugler, blomster, fjell og daler, dyr osv osv. De er vakre, noen er håndlagde også. Altså dine tre argumenter , henger ikke på greip, eller jeg er ei skikkelig kjerring. Men jeg forstår at du vil ha det her på sidene og sender spøsmålet til de datakyndige arkitektene. Skulle ikke forundre meg om de får det til.!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Kjerring, ja? Men at bokmerker er stygge, var en drøy påstand. Bokmerker kan vel være så stygge eller pene som vi sjøl bestemmer. Når jeg ferierer i Hellas, plukker jeg med meg kort fra turist-stativene: akkurat så lange og smale at de passer i de fleste bøker. Pene! Om de henger med i tida, skal være usagt, men de holder seg iallfall lenge ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er også en liten hobby, bokmerker fra andre land. Ja det liker jeg.! Også slipper vi eselørene i våre kjære bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg savner ikke bokmerke-funksjon, men falt for argumentene dine likevel! Og det selv om jeg er ikke enig i dem, heller... (men så er jeg en sånn vandal som legger bøkene mine med ryggen opp når jeg tar pause i lesingen, og klarer å huske sidetallet jeg stopper på i medbragt-lektyren min (det siste er jeg litt stolt av!), så jeg har det ikke med å bruke bokmerker av papir heller.) Men for all del: er det praktisk mulig, så unner jeg deg såvisst et elektronisk bokmerke eller tjue her på bokelskere.no! :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Haha, skulle akkurat til å spørre hvorfor du ikke kunne bruke vanlige bokmerker som andre, men så leste jeg de fantastiske argumentene dine mot, nederst på innlegget ditt. Blir det ikke mer komplisert og tidkrevende å gå inn på nett hver gang du stopper opp å lese en av de 20 - 30 bøkene du leser, enn å for eks å bruke et bokmerke, eller som jeg gjør på mykpermene mine, lager eselører? Du kan jo bare ta en papirbit eller hva du har for hånden.

Men jeg er jo en kjerring og følger ikke med i tiden;) Kan nok ikke hjelpe deg. Blir vel en lang natt med mye grubling på deg;)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg  FrøysaaHelge-Mikal HartvedtKirsten LundHarald KRune U. FurbergLilleviIngunn SBjørn SturødCarine OlsrødTralteHanne Kvernmo RyeOleBeathe SolbergAlice NordliLene AndresenAmanda AJulie StensethSynnøve H HoelMarit AamdalMartinAkima MontgomeryMarit HåverstadAvamgeBertyKaramasov11Aud- HelenLinda NyrudChristoffer SmedaasGrete AastorpMarianne MIngeborg GPiippokattaTherese HolmSigrid NygaardBjørg RistvedtEgil StangelandPi_MesonStig TAne