Søk i diskusjoner, lister og sitater:

Viser 111 til 120 av 452 treff på lesebrett.

Svarte vel ikke helt på spørsmålet: det kan gjøres på flere måter. En vanlig måte et at du besøker en nettbokhandel, finner en ebok, kjøper den, og laster ned til feks PC. Du bør på forhånd ha installer et Leseprogram, som både er din digitale bokhylle, og en programvare som egner seg for å lese Ebøkene. Mange lesebrett med elektrnisk blekk har ikke nettlesere. Da overfører man boka feks med USB-kabel fra pc til lesebrettet.

Populære Leseprogrammer til iPhone og PC er kobo, txtr, stanza, Kindle, iBooks. Alle kan lastes ned fra App store til iPhone. Mange av disse finnes også for Android. Ibis kan lastes ned rett fra nettet - uten å gå via app store.

Mange ebøker selges med kopibeskyttelse - såkalt DRM. Skal du kjøpe et lesebrett av et mindre kjent merke, pass på at brettet støtter Adobes DRM, som er den vanligste.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist jeg sjekket var definisjonen på et analfabet at det er et menneske som ikke kan lese og skrive. Å trekke det til at jeg mente imbisiler er helt meningsløst. Synes det er merkelig å definere lydbok som et hjelpemiddel, når det på mange slags sett og vis er historiefortelling i sin opprinnelige form. Men når det er sagt kan jeg være enig i at leseopplevelsen noen ganger kan bli ødelagt av en svak/lite velvalg leser. Men på den andre siden, mener jeg også at enkelte historier løftes av oppleseren. Spesielt bøker lest av forfatteren selv. Lytt til Erlend Loes Muleum lest av forfatteren, eller Vekten av snøkrystaller lest av forfatteren. Meget bra!

Har ingen store erfaringer med iPad, men har sett/lest Tambar er et troll på iPad, det var lekkert. Har også vurdert den som lesebrett, men syns det blir for likt en vanlig dataskjerm, mao ikke så god å lese på. Har mer tro på Kindle som et rent lesebrett og vanlig MP3 spiller til lydbøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har aldri prøvd å lese på lesebrett, og det skulle jeg gjerne hatt anledning til før jeg eventuelt bestiller et. Jeg tenker da på Kindle og den typen.

Jeg veit jo at noen ganger kan det virke enklere for meg å lese på skjerm, det er noe med å trykke på ned-piltasten og la teksten "rulle" oppover etter hvert som jeg leser den. Men på de fleste lesebrett fungerer vel sidene på samme måte som i en vanlig bok, altså at man blar om når man har kommet til bunnen av sida, og da er det jo ingen forskjell om jeg leser på et slikt eller i en vanlig bok. Da ser jeg flere fordeler med å ha selve boka, fordi jeg liker bokhyller med alle mine gode leseopplevelser samla, og fordi jeg ofte husker spesifikke partier i boka på en litt "fotografisk" måte - om det sto på en høyreside eller en ventreside o.l. som hjelper meg å finne igjen ting i dem seinere. Når man bare ser én side av gangen blir det jo helt annerledes.

Men som sagt, jeg føler at jeg ikke kan vite om dette er noe jeg har lyst til å gå i gang med før jeg har prøvd skikkelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei!

Det er riktig som Karina sier - Kindle er det beste hvis du har tenkt å kun lese engelske e-bøker. Jeg vil anbefale deg å vente litt før du bestemmer deg for Kindle, med mindre engelsk er språket for deg. Ca.1. april forventes det at den norske bokbransjen lanserer e-bøker, og da blir det sannsynligvis et bedre tilbud av lesebrett i norske bokhandlere - med mulighet for å prøve og finne ut hva du liker.

Kan være greit å ta stilling til om du ønsker et lesebrett med "eBlekk" (eInk), som er svart/hvitt-skjermer med god lesbarhet, eller en "tablet", av f.eks. typen Samsung Galaxy Tab, som er en fargeskjerm.

Personlig synes jeg lesebrettene med eBlekk er mer behagelige å lese på. Av tablets synes jeg Samsungen er bedre egnet enn feks iPad, fordi iPad er så tung at den ikke passer mitt behov. Jeg synes 6 tommers skjermer er den optimale størrelsen - ut fra forholdet mellom størrelse og vekt. Men her må man vurdere ut fra smak og behag.

Her er en oversikt over noen av lesebrettene som er tilgjengelige i Norge, eller vil være tilgjengelige i løpet av kort tid:

-Sovos. Dette er et lite brett (Denne har 5 tommers skjerm. 6 tommer er det vanligste) med LCD-skjerm (farger), ikke eBlekk. Rimeligste alternativ jeg kjenner til, vil trolig ligge på ca. 1000 kroner.

-Onyx Boox. Koster ca. 2.500 kroner, kan nok bli rimeligere noen steder. Dette brettet har ganske Ok design og kvaliteten virker bra når du holder i det. Man bruker en "stylus", eller penn, til å navigere i menyen. Til å bla brukes knapper. Personlig liker jeg dette brettet godt blant annet fordi det er veldig lite gjenskinn i skjermen. Er blant annet til salgs hos Akademika.no i dag.

-Cybook Opus. Dette har 5 tommers skjerm og er et av de vanligste lesebrettet i Europa, tror jeg. Har sett at de største svenske og noen danske nettbokhandlere selger dette. I Norge selger blant annet digitalbok.no dette per i dag til ca 1.500 kroner - det er et veldig godt tilbud.

-To andre Cybook-brett med 6 tommers skjerma - selges på digitalbok.no i dag. Jeg har prøvd Cybook standard, og synes det er brukervennlig og enkelt å bruke.

-Flere Sony-brett har vært i salg i Norge en stund. Disse fungerer bra. Av de jeg har forsøkt, har brettet med 5 tommers skjerm vært bedre enn det med 6 tommer - mest pga gjenskinn i skjermen.

Den største fordelen med Kindle i forhold til lesebrettene jeg har nevnt, er at det er utrolig enkelt å kjøpe e-bøker på Kindle - direkte på brettet. I Kindle er det faktisk et SIM-kort på samme måte som i mobilen. Kostnaden for datatrafikk når du overfører e-bøker er imidlertid inkludert i bokprisen, og du behøver ikke forholde deg til det.

På brettene jeg har beskrevet, må du kjøpe e-bøker på PC og overføre med feks USB-kabel til lesebrettet. Det er enkelt å gjøre det også, og man finner/vil finne gode beskrivelser av hvordan det gjøres alle steder i Norge hvor man kan kjøpe e-bøker.

Håper dette var til hjelp! Spør gjerne om du lurer på noe mer! Jeg har jobbet med e-bok-satsningen i Norge de siste to årene, og brenner for e-bøker :-) Jeg jobber ellers med libris.no. Vi kommer med ny nettbutikk like over nyttår, og kommer til å starte salget av både e-bøker og lesebrett ca. 1. april, når bransjen samlet lanserer e-bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg elsker papirbøker og kommer aldri til å slutte med det, men er litt nysgjerrig på lesebrett. Hvor mye koster det sånn omtrent og hvor får man tak i det? Vet ikke så mye om det, men det hadde vært morsomt å se på et selv om jeg ikke bestemmer meg for noe der og da.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Håper du blir fornøyd med den da :) Jeg har enda ikke kjøpt meg lesebrett. Jo mer jeg leser om dem, jo mer usikker blir jeg, men jeg må innrømme at jeg kribler etter å bestille meg min egen Kindle. Jeg må bare finne det retter argumentet for hvorfor jeg trenger et lesebrett. Jeg har ett håp (om enn et naivt håp) på at bokbransjen snart kommer seg i gang og fastsetter et standardformat for e-bøker. Da tror jeg valget hadde blitt mye lettere, og kjøpsargumentene mer holdbare.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Epub er den åpne standarden som gjelder for e-bøker. Den er også valgt av den norske bokbransjen, og blir hovedformatet i Bokskya som lanseres 1. april.

So far so good. Problemet er digitale rettighetsmekanismer (DRM). Som regel brukes Adobe Digital Editions sammen med Epub for å beskytte innholdet. De norske e-bøkene som selges i dag (Cappelen Damms digitalbok.no) og som kommer i salg i framtiden (Bokskya), blir distribuert med denne kombinasjonen.

Derfor er Kindle ikke et alternativ for norske bøker. Den kan ikke lese Epub-formatet, verken med eller uten DRM. (Epub-bøker uten DRM kan riktignok konverteres til Kindle.) Stort sett alle andre lesebrett-typer kan. Derfor mener jeg at format-kampen er over, og at det er et passe tidspunkt å investere i et Epub-kompatibelt brett.

Selv kommer jeg til å kjøpe meg Sony Reader PRS-650 så snart det er mulig å få tak i her i landet. Fint for klassikere som er gratis tilgjengelig i Epub-formatet, men jeg kommer til å være forsiktig med å kjøpe DRM-beskyttede bøker. Jeg tror DRM forsvinner på sikt, og da blir Epub e-bøkenes variant av MP3-formatet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bokens død: Etter at jeg fikk min HTC, har jeg lest endel ebøker, og jeg liker det. Jeg liker konseptet med å ikke bruker døde trær i min lesing, og jeg liker at jeg kan lese på senga uten lys.
Det siste får meg til å tenke på barndommen da jeg leste under dyna i lyset av en lommelykt, enda jeg skulle sove. Imidlertid innser jeg at mitt forhold til ebøker er annerledes enn mitt forhold til en fysisk bok. Jeg har liksom ikke et fysisk objekt som jeg har noen eiefølelse til. Dette er forsåvidt også riktig, for jeg kan jo ikke låne bort ebøkene til hvem jeg vil. Når eiefølelsen til bøkene er blitt borte, og det å ikke ha en fysisk bok stående i bokhylla, eller hvilende i handa er så viktig lenger, vil det da dukke opp nye distribusjonskanaler for ebøker?

Det jeg tenker på, er at det er over et år siden jeg la CD samlinga mi opp på loftet, og ble betalende bruker av Spotify. For 99 kroner pr. Mnd. Har jeg tilgang til all den musikk jeg vil ha, både hjemme og på reise. Lignende konsepter begynner å så smått å gjelde film også. Så da lurer jeg på om noe slikt i framtiden vil bli bokdistribusjon? Tenk deg at for 99 kr pr.mnd, så får du tilgang til all verdens bøker, både gamle og nye. Du eier dem ikke, men du kan lese dem akkurat når du vil. Enten du er på reise, eller hjemme. Er du i Kualalumpur og leser på Internettet at Lars Saabye Christensen har kommet med en ny bok, så bare henter du den fra dette kjempebiblioteket til din mobiltelefon eller datamaskin eller lesebrett. Fenger ikke boka deg, og du ikke gidder å lese den, så har du ikke tapt et øre, du bare laster ned en annen om du vil. Selv synes jeg at dette høres besnærende ut, og det er teknologisk uproblematisk. Forfatterne vil få sin del av kaka, slik som nå, men den tradisjonelle bokbransjen vil slite. Slite såpass at den blir en saga blått.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det trodde jeg også, men nå har jeg lest flere gamle gratisbøker på min mobil, og leseopplevelsen er den samme. Prøv -jeg kan holde min HTC desire HD i en hånd og bla, med den andre under dyna(har det kaldt på soverommet). Det er rett og slett både behagelig og gøy. Jeg har ikke prøvd tradisjonelle lesebrett og ipadder og slikt, bare min mobil.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det blir neppe helt 100 % slutt på papirboken, siden lesebrett alltid vil være en suppliment til de fysiske bøkene. Det som har blitt utgitt før, vil alltid finnes i papirform. Elektronisk teknologi er heller ikke 100 % sikker bevaringslagring, i tilfelle alt kollapser eller blir borte.

Og man vil nok alltid finne bøker i biblioteker, antikvariater, museer og andre steder siden en fysisk bok er et kulturinstitusjon og produkt som de fleste har et positivt forhold til. Samt også behov for å omgås med som en veldig god venn. Ingenting er som å holde en fysisk bok i hånd, ta på den og lukte på gamle og nye bøker.

Men det som muligens vil endre seg er at fagbøker og annen litteratur man ikke har så personlig forhold til vil nok foretrekkes å lese i e-bokformat på grunn av plassmangelen. Mens hvis man virkelig vil kose og hygge seg med en bok, så vil den fysiske boken fremdels bli foretrukket av nostalgi-tilhengerne. Akkurat som LP, CD eller VHS ikke er helt bort fra den menneskelige virkelighet.

Eneste forskjellen er at man personlig mest sannsynlig må bestille den trykte utgaven og velge kvaliteten man vil ha. Dette blir en fordel for både forfatter, bokbindere og brukere; Forfattere får større del av pengerkaka, bokbindere vil få en ny renessanse mens brukere vil få dette billigere og gjøre sin utgave personlig. Miljøet vil muligens også merke dette, siden bare de som vil ha den fysiske utgaven vil bestille den.

De eneste som har noe å tape på det er det dyre og unødvendige mellomleddet, forlagene. De vil nok merke det samme som musikkselskapene og filmdistribusjonsselskapene har merket når de ikke er på lag med resten av folket.

Dessuten er mange bøker også pyntegjenstand, møbel og bekreftelsegjenstand som bekrefter vår personlighet/interesser på grunn av tittelen. Dette har de til felles med CDer og DVDer. Den samme bekrefelsen finner man dessverre ikke på en lesebrett eller i en Ipod. siden disse bare er muligheter. Det eneste som disse dingsene forteller er om man er teknologivennlig og liker å bruke de andre mulighetene som virkelig finnes der ute.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandAnne-Stine Ruud HusevågChristinaToveHildeHeidi HoltanRisRosOgKlagingIngeborgMette-MMads Leonard HolvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudOleTanteMamieLailaLilleviKarina HillestadKirsten LundTheaVannflaskeAnne Berit GrønbechTone HEvaTor-Arne JensenKaren RamsvikMonika SvarstadTine SundalReadninggirl30Tore OlsensiljehusmormgeJarmo LarsenDinaStig THanne Kvernmo RyeAnniken LBjørn SturødBeate KristinHallgrim BarlaupTorill RevheimTrude Jensen