Flott at du tar opp dette! Jeg er helt enig med deg at det er mye deprimerende greier der ute, noen ganger er det godt å lese noe som er veldig langt ifra en sånn realistisk-deterministisk tilnærming.
Jeg synes at klassikere av Dickens og Balzac ofte er veldig fornøyelige - men du skal ikke se bort ifra at det er rimelig tøffe livsvilkår der også i blant. Likevel leser jeg det og ler:) Ellers finner jeg også mye humor i for eksempel Edmund Austigard, Kari Bøge og Karen Blixen sine bøker. Og Ragnar Hovland! Jeg har bare lest noen utdrag av han, men han går jo for å være veldig vittig.
Alf Prøysen Julebok for barn ISBN 82 10 02742 5 som kom ut i 1985 er favoritten hos oss, særlig litt før selve jula.
Ellers er nok jula så preget av tradisjoner at hva som bringer stemning er individuelt. Jeg leser alltid "Papa Panovs juledag", en gjendiktning av Leo Tolstojs julelegende. Det kan godt hende Tolstoj sin versjon er bedre, men det er ikke den jeg alltid har lest for barna mine. Likseså har jeg en bearbeiding av Charles Dickens julefortelling om gjerrige Scrooge der jeg må ha den gamle lefsa som sikkert ikke er bedre enn originalen objektivt sett.
Jeg sverger til A Christmas Carol av Charles Dickens. Her kommer julens (sekulære) budskap godt fram gjennom Scrooges utvikling. Har til og med fortellingen som bok-kalender, der hver luke inneholder en liten del av historien. Her finner du teksten ;)
"A Christmas Carol" av Dickens er alt nemnd, men i alle tilfelle bør du òg innom Alf Prøysens "Snekker Andersen og julenissen". Og så kan du prøve å få tak i Hans Aaneruds forteljing "Tyv i lyset". Hugs at Ibsen i "Et dukkehjem" legg handlinga til jula for å få fram kontrasten mellom forventning om lykke og harmoni og dei realitetane som pregar det borgarlege samfunnet ...
Da vil jeg få anbefale deg å ta en titt på "A Tale of Two Cities" (1859) av Dickens. Den sneier mesterlig innom temaene du nevner, og er ikke så lang heller.
Flott og interessant liste! Har etter litt fundering kommet fram til noen eventuelt listeutvidende forslag:
Tja.. Er ikke sikker på om disse forslagene er helt hva du er ute etter, men her er de i alle fall..
Mange gode forslag, Anja!
Naustet: Etter hendelser i fortida har hovedpersonen mer eller mindre trukket seg unna andre mennesker. Han holder seg for seg selv og vil aller helst ikke ha kontakt med noen, siden han føler seg mobbet og uglesett av andre. Han er en skikkelig einstøing som aller helst vil sitte på loftet og skrive, upåvirket av omgivelsene. Med andre ord; han er asosial og mistror andres motiver...
Trekantdramaet du nevner utvikles når barndomskameraten og hans kone kommer tilbake til hjemstedet for å feriere. Hovedpersonen føler seg delvis tvunget til å innlede et slags forhold med dem, delvis tvinger han seg selv på grunn av det kameraten gjorde mot han i ungdommen.
Forresten… Prøver å finne en kvinne som passer inn i dette selskapet og den eneste jeg kan komme på akkurat nå er Katherine i The Taming of the Shrew…? Og kanskje Miss Havisham fra Great Expectations (Dickens – igjen. Jeg synes slett ikke at han alltid er trivelig!) - hun hater ”alle” fordi hun har blitt sviktet selv og ”alle” i byen frykter og unngår henne…
Miss Havisham..! Ja, du har nok rett, Dickens er ikke alltid en honningknopp. En virkelig ufordragelig kvinne, men det er vel Pip som er fortellingens hovedperson og midtpunkt, Miss Havisham (så gammel og bare miss, hm...) er jo på sett og vis 'bare' en karakter som skaper vendepunktet i Pips liv.
Legger Naustet til listen, virker som den fortjener plassen. ;-) Nevnes hovedpersonen ved navn?
Har lagt til de jeg husker når jeg har kommet over dem, vet jeg har lest minst 50 Frøken Detektiv og minst like mange Hardy guttene så det blir et kommende prosjekt. Har fort satt minst 40 Gribb bøker å legge inn og et lass tegneserie pocket og Donald pocket. Vet jeg leste flere i Penny klubben og i hvertfall 25 Lotte bøker, men har begrenset hestebøker til de jeg husker godt, dvs Britta og Silver bøkene og Verdens Ende bøkene til Monica Dickens. Rett som det er kommer jeg over noen jeg husker fra barndommen og legger dem til med ca år for når jeg leste dem.