Hei hei:)

Det er heldigvis enda en liten stund til jul, men vil gjerne ha litt julestemning i desember. Er det noen som har en varm og koselig bok å anbefale? En som gir skikkelig stemning og får deg til å glede deg til snø og vinter?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 42 svar.

Siden det er to tråder: Her står det jo mye, da. Jeg vil for øvrig støtte den som nevnte den boka en velger selv.Livet er så travelt for alle, og vi håper jo alltid at i jula DA... selv denne jula som er nesten uten ekstra fridager for de fleste.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg regner med det ikke er dette du leter etter, siden du søker anbefalinger, men kanskje kan det være et godt svar likevel? Jeg tror jeg snakker på vegne av alle bokelskende studenter: den beste boka man kan lese i julen er en bok man velger selv. Frihet er en rar ting, og i vårt bekymringsfattige samfunn uttrykkes kanskje denne idéen best ved å lese bøker utenfor pensum. Akk ja. Gleder meg "som et barn" allerede.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som jeg skulle sagt det sjøl! Og så bestemte man seg for at nå skulle man ALDRI studere mer da man var "ferdig" på Blinder'n, men så rykker det i student-genene igjen og plutselig er man i gang med videreutdanning på både ett og to og flere år. Det er da man tenker tilbake på friheten man hadde som heltidsstudent... Men akkurat dette året leser jeg hva jeg vil... Neste år er neste år, man kan aldri vite...

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg anbefaler på det sterkeste "Jul i våre hjerter" av Joe L. Wheeler. Det er små fortellinger til hver dag i desember og skaper helt klart julestemning!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I mange år leste jeg Jostein Gaarders Julemysteriet i adventstiden. Det ga meg julestemning og den kan du bruke som en julekalender, et kapittel hver dag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Julemysteriet er fast adventskalender hos oss. Veldig koselig! Paradoksalt får vi aldri helt roen over de to siste kapitlene. Heldigvis er vi jo kjent med hvordan det går ;o)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg anbefaler "The three day rule" av Emlyn Rees og Josie Lloyd. Den handler om en familie som ikke går så godt overens, det prøver å unngå hverandre så mye som mulig. Men de har en regel; at de alle skal treffes i jula og tilbringe tre dager sammen av hensyn til den gamle faren. Etter konas død har han flyttet ut til en øy sør-vest for Cornwall i Storbritania, og det er altså her julefeiringen skal foregå. På selveste julaften blåser det opp til århundrets kraftigste snøstorm som bl.a. fører til strømbrudd på hele øya. Dermed er de "stuck" med hverandre, og må bare vente til stormen er over før de kan komme seg av øya igjen. Gamle konflikter blusser opp igjen, det blir en del dramatikk, men også en god dose (svart) humor. Jeg er usikker på om boka er oversatt til norsk, men den er skrevet på et lettfattelig engelsk:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei, Mathilde! Jeg antar at årstidsskiftet gir deg hint om den stemningsfulle advent som etterhvert kommer. Jeg kjenner det kommer krypende selv, her jeg sitter med stearinlys, radio og en god kopp kaffe :o) Som flere har beskrevet tidligere inne på tråden din, er advent og jul en tid for lytting. Tenke seg en bestefar med et barnebarn i hver armkrok og all verdens tid til kos og hygge. Mitt hjerte er 6 år hver desember.

Foruten Alf Prøysen (som allerede er nevnt) vil jeg anbefale H C Andersen. Hans eventyr er tidløs og stemningsfulle.

Selv om vi ergrer oss over stadig tidligere julemarsipan og julebordannonser, er det betimelig å starte en bok-tråd allerede nå. Vi må jo ruste oss godt til årets koseligste måned!!

Takk for initiativet, Mathilde. - Jeg vil følge tråden nøye i håp om å plukke opp noen gode tips ;o)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

The cat who came for Christmas - Cleveland Amory?

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Du var jo svært tidlig ute med jula i år, men jeg husker da noen bøker som gir meg julefølelse!:)

Først og fremst "Tante Pose" av Gabriel Scott, både boken og filmen. Vår "frøken" på barneskolen leste fra boken i "kosetimen" i desember hvert år. I fjor fikk jeg omsider kjøpt meg den på et antikvariat, og derved var den optimale julestemning sikret i adventstiden!

Like nostalgisk blir jeg av bøker jeg leste høyt for gutta da de var små, særlig "Jul i Bakkebygrenda" og "Se Marikken, det snør" av Astrid Lindgren er proppfulle av julestemning!

Og så er jeg aldeles nødt til å trekke inn noen tegneserier også, tre norske julehefter om "Truls og Trine", og så alle Donaldhistoriene av Carl Barks som handler om jul!

Dette er det jeg kommer på nå i oktober, mens høstløvet forgylder verden. Kanskje jeg husker flere når det blå desembermørket lukker seg om oss!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, kom litt brått på. Flyttet et godt stykke opp i Norge for en måned siden, og her overtar jula for sommeren omtrent.. Er kaldt og rim på bakken allerede og hele bygda snakker om å gjøre gårdene klare til jul osv. Det er av den grunn jeg vil komme inn i bygdas tankegang og få litt vinterstemning selv. Dessuten er det aldri for tidlig å lese en god bok:)

Tusen takk for veldig koselige anbefalinger:) Tante Pose ble lest på førskolen. Å, herlige minner!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Ingenting gir meg mer julestemning enn de gamle julesalmene - altså salmeboken.
Har bestilt billetter til "Reisen til julestjernen" til meg, barn og barnebarn, da er vi utenfor bøkenes verden, men i julestemning! Stykket ble forresten skrevet av Nasjonalteaterets økonomisjef, utelukkende for å tjene penger :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Snekker Ænersen bør da i ælle fall vara mæ i ei slik konkuransje ja. Je har da lesi boka opptell flere gonger, men nå kjæm je itte høv om at je har lagt a tel i bokamlinga mi. Snart vil døkk sjå at a ligg der. Vent å sjå.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Haha. Skal det forestille Hedmarksdialekt, vittig. Den er forøvrig nevnt minst to ganger tidligere i tråden;) men det gjør jo ingenting for den er kanskje den ultimate norske juleboka:) Selve folkesjela. "Je vil ha dokkeseng. Gjør dokkeseng a"

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ok, beklager- Den er nevnt minst to ganger før ja. Men... je er fra hedmarken å je kænn å prate dialekta.;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Håper du ikke misforsto, bare morsomt og litt vennlig erting fra min side;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Brev fra julenissen av J.R.R. Tolkien!

Fantastisk julebok for barn! Hver desember mottok Tolkiens barn en konvolutt poststemplet Nordpolen. Inni var det et brev med en merkelig håndskrift og nydelige fargetegninger eller skisser. Brevet var fra Julenissen. Brevene fortalte om det fantastiske livet på Nordpolen, om hvordan reinsdyrene slapp løs og strødde gaver overalt, om hvordan den alltid uheldige isbjørnen klatret over Nordpolen og ramlet gjennom taket til Julenissen, hvordan han brakk månen i fire deler - og mye mer. Flere av disse brevene og tegningene er blitt samlet, og de utgis i denne boken.

Den passer også for voksne, og man trenger ikke å ha lest noe annet av Tolkien tidligere, den er helt frittstående. Sjarmerende og veldig koselig! :)

Vil man ha noe mørkere kan kanskje En kriminelt god jul med femten svarte julefortellinger friste?

Boken inneholder femten kriminalnoveller, en for lille julaften, en for julaften og en for hver av de tretten juledagene. Bli blant annet med for å feire jul i et vinterfrossent Baker Street der Sherlock Holmes blir konfrontert med en julegås som legger et egg verdt en formue, til Bergen hvor Varg Veum må kombinere rollen som detektiv og julenisse, i engelske herskapshus der Lord Peter Wimsey og Hercule Poirot til alt hell er blant gjestene og til en indisk storby hvor en fattig jomfru nok en gang føder et lite barn. Blant bidragsyterne er Sir Arthur Conan Doyle, P.D. James, Agatha Christie, Liza Marklund, Gunnar Staalesen og Jan Mehlum.

Tror ikke jeg har noen spesielle julebøker sånn egentlig. Den jeg forbinder mest med jul og som jeg har lest oftest i denne høytiden er nok Ringenes Herre. Jeg fikk den i julegave i 02 tror jeg, og leste den i romjulen det året. Det har gjentatt seg senere også noen få ganger, og jeg satser på å ta opp igjen den tradisjonen i år siden det er noen år siden sist.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har sjeldent lest meg til julestemning, men lytter meg til det ved å stå opp rimelig tidlig på julaften for å høre Snikker Andersen og julenissen lest opp på hedmarks dialekt på NRK1. På samme måten som Reisen til julestjernen og tre nøtter til Askepott gir meg den rette stemningen.

Tror musikk og lukt er viktigere enn litteratur for å skape julestemning for meg. Jeg har lest Julemysteriet av Jostein Gaarder for begge mine døtre. Siden den laget som en julekalender så leses ett kapittel hver dag frem til julaften. Får dessverre aldri lest den ferdig fordi mesteparten av julaften formiddag går med til det jeg har nevnt over, nemlig tv-titting. Uansett gir den meg ikke julestemning. Min jul er mer nisser, kakebaking, julesanger og familie, skole -og vennearrangement.

Deilig dufter er også en viktig julestemningsfaktor, pinnekjøtt eller ribbe, spiller ingen rolle, dufter herlig begge deler, selv om jeg foretrekker å spise pinnekjøtt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ei bok som omhandlar jula er This year all will be different av Maeve Binchy. Her er 15 historier om vanlege folk som lever "vanlege "liv med problemer mange kan kjenne seg igjen i. Problema fører til forandring, vekst og ny begynnelse. Kvar forteljing handlar om jul.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har tenkt å lese "Bare mjuke pakker under treet" av Levi Henriksen til jul. Kanskje gir den litt julestemning :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Hvis russerne er like gode på meteorologi som litteratur kan det bli enda verre i år... Så det er nok best å ta overdose av julestemning allerede nå for å holde motet oppe. :p

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"A Christmas Carol" av Dickens er alt nemnd, men i alle tilfelle bør du òg innom Alf Prøysens "Snekker Andersen og julenissen". Og så kan du prøve å få tak i Hans Aaneruds forteljing "Tyv i lyset". Hugs at Ibsen i "Et dukkehjem" legg handlinga til jula for å få fram kontrasten mellom forventning om lykke og harmoni og dei realitetane som pregar det borgarlege samfunnet ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har en fantastisk morsom, søt, fornøyelig og ikke minst tankevekkende bok å anbefale.
O jul med din glede av John Grisham.
Dette er historien om Luther og Nora Krang som bestemmer seg for å droppe julen siden datteren ikke kommer hjem til jul. De vil heller reise på cruise, men da hadde de ikke regnet med at denne avgjørelsen skulle fører med seg en rekke med hendelser og meninger hos familie, naboer etc.
Boken får en virkelig til å tenke gjennom hva julen handler om.
Jeg lo og koste meg gjennom hele boken :) Her kjenner man seg virkelig igjen hehe

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er det lov å foreslå en julefortelling litt utenom det vanlige...?

Erkeengelen Raziel blir sendt til Pine Cove i California for å oppfylle juleønsket til sju år gamle Joshua Barker. Joshua har sett Julenissen blitt slått i hjel med en spade, og nå trenger han hjelp for å få ham vekket til live og redde julefeiringa. Raziel går løs på jobben, og snart er kaoset et faktum.

Boka er Engelen fra helvete, og er, i alle fall etter min smak, veldig morsom. :) Om den gir julestemning er nok litt forskjellig fra leser til leser... Jeg synes den er koselig på en veldig bisarr måte. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Selvfølgelig er det lov å foreslå. Om jeg leser den, er en annen sak! (Skal helt klart gi den en sjanse)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den store nisseboken, av Will Nuygen, og Jostein Gaarders Julemysteriet. Begge er bøker som er hyggelige å lese og gir varme opplevelser i vintermørket.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gir min stemme til Julemysteriet (igjen)!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For meg er det en skikkelig klissete romantisk komedie på DVD jeg har plukket fram igjen før jul de siste årene; "Love Actually" med Hugh Grant og Liam Neeson på en gang! Kjenner at dette er i ferd med å bli en tradisjon...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg elsker også "Love actually"!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Selvfølgelig er julefilmer, og deriblandt Love Actually, et must:) SKjønner at det er en tradisjon, for den filmen er fantastisk i vintermørket!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For meg er det ikke vanlige "julebøker" som gir julestemning, men Harry Potter og Narnia. Narnia fordi den serien alltid gikk på NRK i romjula da jeg var lita. Og Harry Potter fordi jeg alltid fikk bøkene i julegaver, så jeg leste de i romjula hvert år den gangen de kom. På den tida hadde jeg så liten inntekt at jeg ikke hadde råd til bøker, så jeg fikk de alltid i gave. Enda nå i dag, så tar jeg fram de bøkene og leser de hver jul.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg sverger til A Christmas Carol av Charles Dickens. Her kommer julens (sekulære) budskap godt fram gjennom Scrooges utvikling. Har til og med fortellingen som bok-kalender, der hver luke inneholder en liten del av historien. Her finner du teksten ;)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Takk:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alf Prøysen Julebok for barn ISBN 82 10 02742 5 som kom ut i 1985 er favoritten hos oss, særlig litt før selve jula.

Ellers er nok jula så preget av tradisjoner at hva som bringer stemning er individuelt. Jeg leser alltid "Papa Panovs juledag", en gjendiktning av Leo Tolstojs julelegende. Det kan godt hende Tolstoj sin versjon er bedre, men det er ikke den jeg alltid har lest for barna mine. Likseså har jeg en bearbeiding av Charles Dickens julefortelling om gjerrige Scrooge der jeg må ha den gamle lefsa som sikkert ikke er bedre enn originalen objektivt sett.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er veldig glad i Julemysteriet av Jostein Gaarder. Den leses jo som en julekalender fra 1.desember, og det syns jeg er en flott opplevelse. Læreren min på småtrinnet på barneskolen innførte denne tradisjonen, og det "trigger" en julefølelse i meg i alle fall! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette høres perfekt ut!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, jeg må bare si meg enig! ;) Det eneste som kan være vanskelig er å bare lese en "luke"/kapittel hver dag. ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Janne Kristin HøylandAnne-Stine Ruud HusevågPiippokattaMargrethe  HaugenVannflaskeTonesen81Heidi HoltanTurid KjendlieLena Risvik PaulsenMarit HåverstadBjørg  FrøysaaFrode Tangenmgeingar hCarine OlsrødGrete AastorpAnneOda Marie HIngvild RosslundHarald KRufsetufsaOdd HebækHilde Merete GjessingReidun SvensliDolly DuckTone SundlandPrunellaEllen E. MartolTheaKaramasov11Aud Merete RambølGroGodemineChristofer GabrielsenBente NogvaBeathe SolbergTor Arne DahlalpakkaJan-Olav SelforsJoann