Super fin bok. Jeg vil bli sånn som hun eldste søstra i boka. Hva het hun? June? April? Bra dame. Jeg likte også den fargede madonnaen og honning. Det er jo til tider noe svulstig, men jeg synes ikke det tippet over i klisje (som jeg mener f.eks. at Coehlo alltid gjør).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En skjønnlitterær bok om gangen. Noe annet er utenkelig. Jeg kan ikke være i flere univers samtidig (annet enn de to jeg alltid beveger meg i; virkeligheten og boka).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er i den jødiske ghettoen i Venezia i femtenhundreogettellerannet sammen med en dverg og en pen 13-årig gutt i Moros roman Der lyset slipper inn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kaptein Haddock i Tintin. Han har jeg alltid vært forelska i.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er fan. På knærne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke lest Dag Solstad, Jon Fosse og Jan Kjærstad. Jeg synes ikke det er veldig flaut, men jeg har lyst til å lese Dag Solstad...tror jeg. Men før det har jeg sikkert 50 andre forfattere jeg skal prøve meg på. Det er egentlig flauere at det er noen av de gamle kara jeg ikke har lest, Jonas Lie f.eks. Og Alexander Kielland. Jeg har heller ikke lest Sigrid Undset, men hun har jeg ikke lyst til å lese. Jeg har ikke lest Toni Morrison, og hun har jeg veldig lyst til å lese. Hun står på lista. Jeg har lest fint lite av Karen Blixen. Herregud...jeg har ikke lest noenting jo! Det er farlig å begynne å tenke på alt man IKKE har lest. ;o)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja! Denne var en av de bøkene jeg leste i sommer, og jeg likte den utrolig godt! Anbefales varmt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er litt morsomt med den boka. Jeg har sørfa litt rundt i folks bokhyller her på bokelskere.no, og jeg ser at mange har boka som absolutt favoritt. Samtidig er det vel den boka flest også har gitt opp og avbrutt. Så bokbefolkningen deler seg på en måte i to; ihuga nerds og de som synes boka er traurig, oppskrytt og kjedelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Doris Lessing, Doris Lessing og Doris Lessing.
Mine to første møter med henne kan du lese om her og her.

God les!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne ligger i hylla og venter. Gleder meg til å ta fatt....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg elsker å kaste terning! Etter å ha vært bokblogger lenge hvor jeg ikke bruker terning, har jeg nå de siste dagene boltret meg i terningkast på bøker. Og jeg synes det er ganske så enkelt. Seks til de bøkene som har festet seg hos meg for evig og alltid. Fem til de bøkene som gir meg en fantastisk opplevelse. Fire til de fleste bøker jeg liker. Tre til bøker jeg er i tvil om jeg synes var noe særlig. To og en til bøker som jeg gjesper av. Dette var selvsagt noe flåsete sagt, men likevel funker det. Jeg har tatt utgangspunkt i opplevelsen av boka den gangen jeg leste den. Jeg har feks. gitt Sagaen om Isfolket seks stjerner. Det er fordi det var mitt livs store leseopplevelse da jeg var 17 år. Hadde neppe tålt gjenlesning.

Man kan også bruke bokhyllene til å kategorisere. Jeg har laget en bokhylle som heter "skuffa!" - det er bøker som jeg hadde store forventninger til og som ikke innfridde. Jeg har en som heter noe sånt som "ikke helt min greie.." - der legger jeg bøker som jeg tror kanskje egentlig er bra, men som hadde lite å gi meg.

Når det er sagt så er terninger og kategoriseringer alltid forenklende. Jeg tar alltid utgangspunkt i min opplevelse av å lese en bok; subjektivt og herlig uproft.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nå vet ikke jeg hva onomatopoetikon er, annet enn et utrolig kult ord vi pugga da vi var små. MEN, når det er sagt; jeg er en slitsomt utålmodig leser og det er ikke en styrke. Jeg jobber med saken. Jeg leser ord for fort, setningene snubler inn i hodet mitt og jeg har ikke tid til å dvele. Jeg skal øve meg på sitatet ditt fra Garborg, jeg skal lese sakte og la hvert ord få den plass det fortjener. Det er en uting å lese for fort.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Atmosfære og nerve. Helst en person å forholde seg til allerede i første setning. Person og emosjon. Natur og beskrivelser kan komme senere.

Helle Helle, ned til hundene:

"Jeg leter etter et bra sted å gråte."

Den er bra! Eller hva med:

The two women were alone in the London flat.
'The point is,' said Anna, as her friend came back from the telephone on the landing, 'the point is, that as far as I can see, everything's cracking up.'
(Lessing; Golden notebook)

Eller:

Here is an account of a few years in the life of Quoyle, born in Brooklyn and rasied in a shuffle of dreary upstate towns.
Hive-spangled, gut roaring with gas and cramp, he survived childhood; at the state university, hand clapped over his chin, he camouflaged torment with smiles and silence. Stumbled through his twenties and into his thirties learning to seperate his feelings from his life, counting on nothing. He ate prodigiously, liked a ham knuckle, buttered spuds.
(Annie Proulx: The shipping news)

Alle disse tre får meg til å ville lese videre.
Garborg derimot, vekker ikke lysten til å lese videre på samme måte. Ikke i første setning, ikke i åpningen.
Det kommer seinere med Garborg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg sa at den var oppskrytt også. Hm...oppskrytt...det er jo ikke et ord jeg bruker så mye, men nå har jeg brukt det to ganger. Tre! Fire....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er også enig i dette. Det er litt rart egentlig. For meg skiller denne boka seg ut som den dårligste til Murakami. For jeg liker mye av det han har skrevet, særlig Trekkoppfuglen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

L er den dårligste boka til Loe. De beste er bøkene om Kurt. De andre han har skrevet er midt i mellom. Synes nå jeg....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja! Ja! Ja! Favoritt, helt klart.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg synes starten var så kjedelig at jeg ga opp. Det var kanskje dumt?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er en klar favoritt! Her er hva jeg skrev i bloggen min om boka (pass på - det er dødslangt!):

Ingenting er bedre enn tjukke bøker som strekker de lange ordarmene sine rundt meg og drar meg inn mellom permene og inn i en annen virkelighet. Der kan jeg være lenge. Men jeg er ikke alltid forberedt på hva jeg skal være med på den tida jeg er der inne. Noen ganger er det nådeløst. Jeg er ikke forberedt på hva som skal skje, jeg er prisgitt forfatteren som leder meg gjennom et fremmed landskap og hendelser som igangsettes uten at jeg kan gripe inn.

Noen ganger velger forfatteren å gjøre store valg med små pennestrøk. Skal denne personen få leve eller dø? En setning avgjør:

Han dør.

Videre i handlingen. Fortelle fortelle. Men jeg står lamslått tilbake. Bla tilbake! Bla tilbake! Han døde! Hallo Herr Forfatter! Du drepte ham! Kan du la være? Skrive om? Det er bare én setning om å gjøre. Det er vel ikke så nøye for deg, kom igjen. Vær grei! La han leve.

Den følelsen hadde jeg flere ganger gjennom Kjell Westö sin mesterlige roman Der vi engang gikk (på norsk 2007). Han dveler ikke, den godeste Westö; han forteller. Han går raskt videre, han trekker i trådene, igangsetter begivenheter og lar personene i boka leve, oppleve, elske og dø. Boka er blottet for språklig sentimentalitet, men berører likevel langt inn i sjela.

Men la oss starte et annet sted; det var ikke her jeg hadde planlagt å begynne blogginnlegget om Der vi engang gikk.

Så en gang til:

Kjell Westö (f. 1961) fikk Finlandiaprisen (Finlands mest prestisjetunge litteraturpris) for boka Der vi engang gikk. Westö er finlandssvensk med flere prisbelønte utgivelser bak seg.

Der vi en gang gikk tar utgangspunkt i det som skjedde Finland vinteren 1918.

Westö sitter på en enorm historiekunnskap om Europa og Finland. Vi får være med til Finland i en svært betent politisk tid; Finland står på randen til borgerkrig, og det er det som skjer disse få månedene i 1918 som forfølger bokas personer til siste brutale side.

I borgerkrigen sto de røde mot de hvite. Og persongalleriet i boka gjenspeiler begge sidene; noen er røde; sosialister, arbeiderklasse og fattigfolk – og noen er hvite; overklasse, borgerskap og selveierbønder. I løpet av fem måneder mister 37 000 finner livet i den svært brutale krigen. Jeg leser på nettet at det som skjedde vinteren 1918 da unge gutter fra samme land sto på hver sin side av skyttergravene, har vært fortiet og “glemt” i Finland. Det er på en måte for dystert, skamfullt og forvirrende for ettertiden å forholde seg til. Westö sin roman har blitt sett på som et forsøk på å fylle dette tomrommet i finsk historie.

Westö sier selv i et intervju med Aftenposten at “De som tviholdt på å være upartiske, måtte nøye seg med å kalle det “hendelsene i 1918″. Først i de siste årene har vi kunnet snakke og skrive om dette uten vondt blod.”

I dette landskapet ruller forfatteren opp et enormt persongalleri, nesten på Tolstojsk vis, her er ikke bare én hovedperson. Det gjelder å holde tunga rett i munnen i starten, forfatteren hopper fra den ene til den andre uten å dvele – det kan føles litt vel raskt, men pust med magen, og så vil herligheten brette seg ut for deg. Jeg leste med stigende glede.

Personene griper godt tak i meg. Lucy, Eccu og ikke minst Allu. Han er min favoritt hele veien – Allu Allu Allu.

Det er utrolig imponerende hvordan forfatteren klarer å håndtere det store persongalleriet som han fletter inn i sentrale historiske begivenheter i Finland. Han nøler ikke, han er et grunnfjell i stil og innhold gjennom bokas 550 sider. Episk kan det nok kalles.

Boka handler om kjærlighet, vennskap, om å feile, om å forsøke å reise seg, om fortrenging, fortielse, hjelpesløshet ovenfor de som står deg nær. Men boka handler også om en hel nasjon; å leve sammen i et samfunn, tilsynelatende vellykket, men med mørke hemmeligheter som stinker. Både på individplan og på nasjonsplan. Her står gladjazz og sportsprestasjoner side om side med unge gutter som graver sin egen grav før de henrettes. Boka er svært realistisk i sine skildringer, men lite dvelende. Den er ofte vond. Og like ofte glad. Noen ganger morsom. Den sier noe om at det finnes en grense for et menneske; en grense for hvorvidt det er mulig å reise seg og gå videre når du har vært i krigens midte.

Boka er en kjærlighetserklæring til Finland og ikke minst byen Helsingfors. Jeg har aldri vært opptatt av Finland kan jeg ærlig innrømme, men nå kjenner jeg at Finland er mye nærmere og jeg er takknemlig for å ha lært og sett et land på en ny måte.

Å, dette var bra lesning! Anbefales!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for fine ord! Jeg er ny her, så det var hyggelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Karen RamsvikHarald KAnne-Stine Ruud HusevågMarius Park PedersenJakob SæthreGrete AastorpReidun SvenslisiljehusmorTanteMamieBård StøreEivind  VaksvikVanja SolemdalKirsten LundMads Leonard HolvikMona AarebrotDemeterINA TORNESTerje MathisenWencheAnne Berit GrønbechNikkaLailaCathrine PedersenCarine OlsrødTor Arne DahlMarit MogstadBenteLars MæhlumEvaIngeborgTor-Arne JensenMats L.Akima MontgomeryPiippokattaStine SevilhaugKaramasov11Heidi LBeathe SolbergJulie StensethBente Nogva