Meget god historie om en gjeng gutter som ender på en øde ubebodd øy etter flykræsj. Maktkamp og ansvar står mot hverandre, mens strid mellom det som utvikler seg til stammer hindrer samfunnsbygging. En veldig interessant og leseverdig klassiker!
Spennende bok og velskrevet fortelling som kan leses både av ungdom og voksne.
Meget bra klassiker som viser hvilke onde krefter som kan vokse fram i en gruppe.
Boken illustrerer etter min mening godt konflikten mellom samfunnets behov for struktur, orden og regler på den ene siden og hva som skjer når disse prinsippene blir satt under press ved at basale behov som for eksempel mat, ly og trygghet ikke blir tilfredsstilt i tilstrekkelig grad.... Det blir kaos og rå maktkamp. Det er lett å forstå hvorfor denne boken er blitt en klassiker og hvorfor William Golding fikk nobelprisen i 1983.
Fluenes herre er en av de bøkene vi alle kjenner til, men vi egentlig ikke kjenner historien til. Jeg hadde selv noen tanker om hva boka kom til å handle om; vi kjenner jo alle til de engelske skoleguttene som strander på en øde øy etter et flykrasj. Men hva som egentlig skjer etter det, er det ikke alle som vet.
I begynnelsen virker ikke boka så ille. Ja, noen av guttene er litt slemme, og de mobbet en av guttene, Gisgis kalte de ham fordi han var feit. Likevel var det fortsatt ganske uskyldig. De velgte en sjef, lagde lover og holdt møter. I begynnelsen var alle med og hjalp til, men litt etter litt ble det færre og færre, og da noen av guttene begynte å gå på jakt og drepte en gris, ble de sakte, men sikkert villere og villere. Derfra gikk det bare nedover, og det er en skremmende utvikling å følge. Jeg ble mer og mer forstyrret, og jeg har enda ikke klart å bestemme meg for om det var på en måte jeg likte. For min del ble det litt for mye, og det er enkelte scener jeg godt kan glemme.
Boka tar opp utrolig mange viktige temaer, og noe av det mest skremmende er hvor mange tråder vi kan trekke til vårt eget samfunn. Akkurat som guttene på øya prater og prater politikerne våre uten at noe blir gjort. I hvert fall ikke noe viktig. I tillegg tar boka opp hvor farlig mobmentalitet kan være. Ingen liker å stå alene, og folk kan få seg til å gjøre forferdelige ting hvis bare alle andre også gjør det. Det er en grunn til at det i de aller fleste mobbesaker er flertallet som mobber og ikke motsatt. I tillegg snakker Golding også om dette med anonymitet. Noen av guttene maler seg i fjeset, og da mister de alle hemninger. Det er noe med det at når vi er anonyme tror vi at det meste er greit. Bare vi ikke ser ut som oss selv, kan vi gjøre det vi vil.
Det var enkelte scener i boka som ble litt for mye for min del. Golding har litt for mange beskrivelser av griseskrotter, og de voldsscenene som er i boka er så levende beskrevet at jeg til tider nesten ble litt kvalm. Det hendte jeg måtte legge boka fra meg, fordi jeg rett og slett ikke klarte å lese videre. Det ble rett og slett for mye. De er så utrolig unge, og det er noe av det som forstyrrer meg mest. De som er blant de eldste er rundt tolv år. Jeg må innrømme at jeg til tider mistet litt troen på menneskeheten.
Jeg kan godt forstå at Fluenes herre er en klassiker, men for min del ble det litt for mye. Boka ble litt for grusom, og er derfor ikke blant mine favorittbøker. Likevel er det en viktig bok å lese, og den tar opp så utrolig mange viktige temaer. Derfor har jeg utrolige mange selvmotsigende følelser om denne boka, og klarer ikke helt å bestemme meg for om jeg egentlig likte den eller ikke.
Anmeldelsen ble opprinnelig publisert på bloggen min.
Leste denne i ungdommen, og husker den gjorde et sterkt inntrykk da. Synes det var på tide å lese den igjen, og ser den nok med litt andre øyne nå i voksen alder, men den gjør fremdeles et sterkt inntrykk. Utrolig godt skrevet om menneskets mørke krefter, og hvordan disse kan ta form hvis situasjonen tillater det. Viser at mennesker ikke er så ulike dyr når alt kommer til alt. En favorittbok hos meg.
En gjeng gutter havner på en øde koralløy etter en flystyrt. Ralph blir valgt til leder for å prøve å kreere et samfunn med regler og oppgaver. Etter hvert deler gruppen seg i jegere og bålvoktere. Så og si alle blir som gale villmenn og det ender i flere tragedier...
en klassiker som Golding debuterte med i 1954, men den er like aktuell i dag!
den var rå, men god. får frem at vi mennesker er ganske primitive tross alt. den kan virke ubarmhjertige og viser frem mennesker fra sin verste side. gi den en sjanse.
Handler om mennesker og deres dyptlingene instingter. En gripende histore om en flokk ungdommer som strander på en øde øy, uten voksene og noen til å ta ansvar. Boken er et eksempel på at det gode ikke nødvendigvis seirer over det onde. Anbefales sterkt