Viser 1 til 10 av 20 omtaler

Jeg slutter meg til alle de gode omtalene og anbefalingene av denne boka. Jeg ønsker i tillegg å anbefale lydbokutgaven, hvor Kai Remlov leser med stor innlevelse og engasjement, noe som førte til at jeg ble "hektet" på historien fra første stund. En av mine topp tre favorittlydbøker!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For hver gang jeg ser en snublestein, skal jeg stoppe opp og tenke på Leksikon om lys og mørke, og ta et pust i bakken. Jeg skal verdsette dem. Foreløpig er det lagt ned om lag 67 000 støpte bronsesteiner i forskjellige europeiske byer. Simon Stranger skriver så levende at jeg blir fysisk uvel. En sterk og viktig historie.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er en vakker bok om grusomme ting. Stranger får meg til å leve meg inn i situasjonen og de menneskene han beskriver.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg har sovet dårlig og hatt vonde drømmer disse dagene og nettene jeg jobbet meg gjennom denne boken. Så sterkt om menneskers ondskap. Bør leses!

Litt irriterende med alfabetleken forfatter har brukt som virkemiddel. Dette trekker ned. Synes også de virkelige historiene blir mindre troverdige i blant, når det skinner litt for godt gjennom hva som kommer fra forfatterens fantasi.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

«F for fang.
F for fange.
F for fanget.
F for Fangeleir.
F for fortiden som fremdeles finnes, og for fascismen som fortsatt vokser, som en svulst i kulturen.»
Den har stått i bokhylla mi lenge, denne. Men det var til slutt min søster @bkbitas som sa at jeg burde lese den. Og det er jeg glad for, tross alt. Den ble både vanskeligere og finere enn jeg hadde tenkt. Jeg har aldri tenkt at jeg har hatt lyst til å lese noe særlig om Henry Rinnan. Det måtte jeg her. Og det var ganske uutholdelig i noen sekvenser i boken. Da bare skummet jeg fort forbi, de verste grusomhetene som ble begått i det beryktede Bandeklosteret i Trondheim. Men så er det alt det andre som er så viktig og nødvendig å lese, og prøve å forstå. Jødeutryddelsen, krigens redsler, de ekstreme handlingene. Simon Stranger har gjort en mesterlig og krevende jobb med å skrive denne boken. Så glad for at den finnes, så glad for at jeg har lest den. Det jeg kanskje hadde håpet på var mer av lyset, for i det store og hele syns jeg det ble mye mørke. Men det lyset som var der var ekstra sterkt. Den må leses av mange. «S for snublesteiner. Det finnes flere måter å forsøke å nå inn til det ordløse på. Måter å ta innover seg hendelser som er så ufattelige og bestialske at tankene og følelsene blir avhengig av en form for krykker for i det hele tatt å forsøke. Et av disse hjelpemidlene er snublesteinene. Foreløpig er det lagt ned om lag 67 000 støpte bronsesteiner i forskjellige europeiske byer, med navnene på avdøde. »

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Leksikon om lys og mørke. Simon Stranger.

Denne boka om Rinnans ve og virke er sterk lesing, men veldig lettlest og engasjerende. Det er nok vanskeligere å finne lyset enn mørket i denne boka som er redigert soom et leksikon, og er allerede en stor suksess med kontrakter i flere land. Mørket var godt skildret. Spesielt siste del av boken der mange detaljer fra Rinnans virke under krigen var som vi vet grusomt.

Romanformens styrke er å kunne legge inn tanker og dialoger som kanskje ikke stemmer helt med virkeligheten. Det vet man aldri, men i denne boka har forfatteren valgt å vise frem at Rinnan også hadde andre sider enn en liten jævel som vi er vant til å omtale ham som. Også Rinnans oppvekst ble belyst slik at vi, leserne, kunne tenke oss hvordan hans komplekser for egen kroppshøyde, samt mobbing kan ha bidratt til at han ble en fuling og gjorde valg som førte ham inn i historien vi alle kjenner. Med tanke på lys, ble hjelpearbeidet med å få jøder over til Sverige nevnt.

Dette er ei bok dere bør få med dere. Det ligger flere intervju med den gode forfatteren og formidlere på bla NRK. Klikk og se. Kjøp og bla

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Dette er en bok som ikke på noen måte falt i smak. Skal jeg være ærlig så er det den absolutt verste boken jeg noen gang har lest. Denne ræva boka får terningkast null, men det er ikke mulig så terningkast 1.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En verdig vinner av Bokhandlerprisen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En viktig bok. Om forræderi og mindreverdighetskomplekser. Om krig fra a-å. Om konsekvensene av en farlig manns handlinger.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Menneskesinnet er ondt, og det skildrer Simon Stranger i boka «Leksikon om lys og mørke» på en intens måte.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Originalt skrevet om Norge under andre verdenskrig! Litt forvirrende at synsvinkelen stadig skifter, men det gjør likevel at vi får større kjennskap til hovedpersonenes indre liv. Noe som gjør at man til og med får litt sympati med Rinnan i deler av boken - landsforræderen som sendte mang et menneske i døden. For hva? For makt, penger og følelsen av å være viktig. Bli sett.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jeg var småkvalm når jeg lukket boken - takk for en god leseropplevelse! ⭐️

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Dolly DuckHarald KMarit MogstadPer Åge SerigstadIngunn SKirsten LundMads Leonard HolvikMarthe LandsemIris ElisaReadninggirl30Julie StensethalpakkaGunn DuaasEllen E. MartolPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeKjersti SGrete AastorpAmanda AChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit R