En fargerik og fascinerende historie fra India om ei ung enke, to skreddere og en student - og mange andre brutale skjebner...
Nokon har samanlikna Mistry med Charles Dickens, og det syns eg passar veldig godt. Ein dukkar ned i ei verd ein ikkje skulle tru fans. Me følgjer personane gjennom gleder, men også aumjuking, overgrep og sorg. Kampen for tilveret i Bombay på 1970 talet. Kastevesenet som skulle vera avskaffa, fanst (og finst?) i høgste grad og øydelegg for menneska. Ein blir glad i personane i boka. Boka er lettlest trass i sitt -ofte - dystre innhald. Glimt av vennskap og omsorg for kvarandre står att og gir håp.
Jeg må innrømme at jeg er noget ambivalent til denne boka. På den ene siden er det en gripende roman med en fantastisk beskrivelse av India og samfunnet/kulturen der. Jeg lot meg absolutt suge inn i fortellingen og fullførte de 800 sidene til tross for sommerferie & diverse andre avbrytelser.
Men jeg misliker sterkt den negative og deprimerende spiralen som er tilstede i boka - det går bare en vei og det er nedover, nedover og nedover.. Når du ikke tror det kan bli verre, så blir det nettopp det. Sånn sett minnet den meg faktisk om "Tusen Strålende Soler". Jeg foretrekker bøker med en viss grad av optimisme og håp -- og derfor får ikke Balansekunst mer enn en 4er av meg.
Også en av mine favoritter som forteller mye om å være fattig i India. Lest på engelsk.