En ussel vind som før dette uten tvil har blåst gjennom fengselsganger og celler og sykehussaler, og luftet ut der, og nå kommer blåsende hit like uskyldig som lammeskyer. Pokker ta den! - den er bedervet.
Jeg etterlater meg et hvitt og opprørt kjølvann; blekt vann, blekere kinn, hvor enn jeg seiler.
(Akab)
Same her, fem bøker for min del. Eit lite skår i gleda, Haugenbok eller posten har vært litt uforsiktige, papiromslaget på den etymologiske var småskrukkete. Men det er jo innhaldet som tel.
Men tilbake til eksteriøret; eg var verkeleg ikkje førebudd på at praktutgåva av Don Quijote var så, kva skal ein seie, praktfull? Svær og mektig, flott innbinding, rett og slett imponerande. Så skulle det vere så ille at eg ender opp med å ikkje like innhaldet, så kan eg i det minste unne meg den overfladiske gleda over kor flott den tek seg ut i bokhylla.
For ei tid tilbake startet jeg en tråd hvor jeg etterlyste bøker med den sympatiske farsfiguren. Dette var etter at jeg hadde lest flere bøker etter hverandre hvor faren var svært lite sympatisk, som Knausgårds "Ute av verden", Sofi Oksanens "Stalins kyr" og Harry Bernsteins "Den usynlige muren". Jeg greide ikke å komme på noen bøker som hadde kloke, sterke personligheter i farsrollen, og etterlyste tips på slike romaner. Heldigvis kom det inn mange gode forslag, og det er plass til flere :))
God søndags morgen.
Joda, "Under høststjernen" er god. Tittelen kan jo tolkes både direkte og i overført betydning. Det er sjelden jeg tenker på en forfatters politiske meninger når jeg leser en skjønnlitterær bok. Dersom de ikke blir uttrykt direkte, og selv da er det som regel fortelleren eller noen av karakterene som forfekter slike meninger.
Og så er det ikke så lenge til sommerens nordlandsnetter er her.
Men først "Sangtimen" på NRK P1+.
Fortsatt god helg.
Alle tre du nevner her, Kjell er eksempler på bøker ingen kan la vær å lese om igjen, å lese med glede, dersom man stenger ute forfatterens politiske gjerninger. Bør man ikke unne seg det? Særlig"Under høststjernen " griper meg. Uviss av hvilken grunn. Skulle gjerne opplevd nordlandsnettene på sitt beste!
Vandrer-trilogien er bra.
"Den siste glede" er den siste, og jeg husker den som ganske filosofisk. Skal gjenleses snart.
"Under høststjernen" har jeg nettopp lest, og nå har jeg begynt på
"En vandrer spiller med sordin".
Både vandreren og leseren er kommet opp i årene nå.
Gikk den ikke under? Av og til har jeg uvegerlig hatt en følelse av det!
En ny forfatter for meg. Gode dikt, særlig diktet på side 14.
Vi må også skape settinger der folk får sirkulere fritt i et skiftende kaleidoskop av interaksjoner og forsvinne inn i sine private arbeidsavlukker når de trenger å konsentrere seg eller bare vil være alene. Våre skoler burde trene opp barnas samarbeidsferdigheter - samarbeidslæring kan være effektivt når det praktiseres riktig og i moderate mengder - men også gi dem den tiden og opplæringen de trenger for å kunne øve målbevisst på egen hånd. Det er også enormt viktig å skjønne at mange mennesker - spesielt introverte som Steve Wozniak - er avhengige av ekstra fredelige og avsondrete omgivelser for å kunne prestere maksimalt.
Slik jeg ser det, er løsningen ikke å slutte å samarbeide ansikt til ansikt, men å viderutvikle måten vi gjør det på, For det første burde vi aktivt etterstrebe symbiotiske forhold mellom introverte og ekstroverte der lederskap og andre oppgaver fordeles etter temperamentet og de sterke sidene de har fra naturens side. Forskning viser at team med en sunn blanding av introverte og ekstroverte er den mest effektive, og det samme gjelder mange lederstrukturer.
Utrolig vanskelig å stå imot da bøkene nesten blir kastet etter meg altså!
Posesalg... 20 kr posen...
Flere krim bøker fra serier jeg har, Ismael - en barnesoldat forteller og et par bøker fra bokklubben "virkelighetens verden". :)
Andre poeter har besunget antilopens ømme øyne og fjærdraktens skjønnhet hos fuglen som aldri lander; jeg er mindre himmelvendt og hyller en hval.
Jeg tror jeg skal greie å styre unna Mammuten i år :)
Skal unne meg Atlas over fjerne øyer, samt Langt fra stammen. Begge har jeg tatt på, bladd i og ønsket meg såpass lenge at det er på sin plass å benytte seg av muligheten.
Av og til blir man mer engasjert i det man allerede har lest, og vet er bra....så hva med Mammuttips til andre? To av mine favoritter, Americanah og De håpefulle, er på mammutsalg. Fugletribunalet er også en sterk anbefaling!
Då har katalogen for Mammutsalget 2015 kome på nett.
Det blir ei øving i sjølvbehersking denne gangen, sidan eg er fast bestemt på å redusere antalet uleste bøker i bokhylla. Men oppslagsverk tel ikkje i den samanhengen, så Norsk etymologisk ordbok til 299,- kan fort havne i handlekorga. Vi får sjå.
Fantastisk, creepy, Neil Gaiman i sitt ess! Illustrasjonene er helt utrolige, og jeg måtte dobbeltsjekke underveis at det faktisk kun er samme tegnekunstner som har jobbet med de forskjellige tegningene. Skal du bare lese én graphic novel i år, må det bli denne.
Kva skal ein stakar gjere då, når bokklubben insisterer på å gi meg ei bok utan at eg treng å betale anna enn portoen (kr 29,-)? Og når ei av bøkene eg kan velge mellom er Victoria av Knut Hamsun, ei bok eg har hatt på ynskjelista ei god stund?
Alternativ A: bestille boka
Alternativ B: bestille boka
Alternativ C: bestille boka
etc
Tynne bøker kan være vel så vanskelige å komme gjennom som tjukke. Falt ut av tiden er 139 sider lang, men tro ikke at du kan blåse gjennom den på en god time. Sjangermessig ligger den et sted mellom fabel, dikt og skuespill. En mann reiser seg fra kjøkkenbordet og forteller kona at han må gå. Han skal gå et sted for å treffe sønnen deres, som døde fem år tidligere. "Falt ut av tiden" krever at du blir med på forfatterens prosjekt, og ikke forlanger at historien skal "gå opp" på tradisjonelt vis. Mellom all symbolbruken og gåtene har Grossman nakne formuleringer som er blant de beste jeg har lest om savn.