Jeg må starte med å innrømme at jeg ikke har lest noe av Fosse før, - jeg har visst trodd han var for sær og vanskelig for meg. Men nå har jeg lest Trilogien, - og er blitt helt betatt! Underveis tenkte jeg at stilen minnet litt om bøkene til islandske Jón Kalman Stefánsson, som jeg er veldig begeistret for, men så måtte jeg jo sjekke, og det viste seg at det heller er omvendt, for Fosse var først ute! Det er noe utrolig fascinerende med de glidende overgangene mellom nåtid, fortid og fremtid, og mellom drøm og virkelighet! Den nesten tidløse historien dreier seg om det grunnleggende viktige her i livet, - kjærligheten mellom mann og gravid kvinne, og strevet med å skaffe husvære og mat, noe som innledningsvis gir assosiasjoner til Josef og Maria. Men fortellingen blir mer «creepy» etterhvert, før historien avrundes i et større perspektiv, gjennom flere slektsledd. Språket er korthugget og virkelighetsnært med suggererende gjentagelser, samtidig som det altså fører oss gjennom tid og rom, - mesterlig!
En informativ bok om vitaminer og den slags som fint kan brukes som et nyttig oppslagsverk. Svakheten med boken er at endel av det som står der er utdatert, er antakelser og ikke basert på direkte vitenskapelige studier. Selvom pasienterfaringer med visse behandlingsformer og tilskudd skal kunne legges noe vekt på så synes jeg forfatteren til tider tar seg litt store friheter i å påstå ting. Til tider peker han til forskning, andre ganger er han tydelig på at visse ting ikke er forsket nok på, eller ikke baserer seg på forskning men erfaringer fra legepraksisen og pasienthistorier, mens han andre ganger er mer eller mindre taus og påstår ting uten grunnlag. F.eks. så ser jeg at han stadig vekk henviser til Omega 6 som en tilskuddsanbefaling. Saken er at vi får i oss så mye Omega 6 gjennom den hverdagse kosten vår at det å få tilskudd av det bare vil øke sannsynligheten for inflamasjon, noe store mengder av denne fettsyren kan føre til.
Forfatteren ser også ut til å være en tilhenger av blodtypedietten. Jeg har ikke satt meg så mye inn i det, men det vitenskapelige grunnlaget virker å være tynt. Det samme kan gjelde hans stadige gjentakelser av surhetsgraden i viss mat som kan se ut fra hans synsvinkel til å føre til kreft og andre lumskheter med ganske stor sikkerhet. Da snakker han om sunne matvarer som bl.a. kjøtt, som han selv ikke ser på som så veldig sunt slik status quo er. Han holder seg også til den gamle skolen om at fett bør ungås og at kornprodukter og pasta bør man spise større mengder av.
Sett bort fra dette så er det mye interessant og givende i boken. Et interessant fenomen er hvordan betennelser i tannrøttene kan påvirke den generelle helsen vår og hvordan en "reperasjon" på dette området kan helbrede en ellers uforklarlig sykdom eller tilstand i kroppen. Selvom jeg var klar over at tannhelse kan ha betydning for den generelle helsen så var jeg ikke klar over at betennelseslokasjonen i en viss rot kan ha sykdoms- /smerkevirkning på visse andre steder i kroppen. Hvor vitenskapelig denne tanken er, er jeg ikke så sikker på, og må sette meg litt dypere inn i, men interessant er det, og det virker som om han vektlegger dette ganske mye. Flytlie tar også fram alternative behandlingsformer og forklarer hvorfor disse faktisk kan brukes som fungerende medisinformer i tilegg eller istedenfor skolemedisinen, selvom det ikke finnes en haug med vitenskapelige studier til å "backe" det opp.
Veldig flott skrevet bok om Nordlyset! Lettlest og skrevet veldig bra med fakta.
Leser denne no. Syns formatet er kult, men diverre er teksten litt for full av innskutte bisetninger. Ein smakssak sikkert - og så hadde eg kanskje for høge forventninger.
Her er en samling av sitater og utsagn som prominente evolusjonister har sagt som sår tvil rundt de forskjellige områdene som de selv tror på. Utsagnene viser hvordan evolusjonsteorien ikke har nådd særlig langt noe få våger å innrømme. I denne boken har Lita Cosner samlet et utvalg av sitater der innrømmelser blir gjort rundt de forskjellige fagfelt som f.eks. radiometrisk datering, livets opprinnelse, geologi, dinosaurer m.m. Selv med det utvalget som boken har så ser jeg at enda flere sitater kunne vært inkludert fra bl.a. fra Karl Popper, J.S.B. Haldane, og Darwin selv.
En grei bok som gir innsikt i at evolusjonister ikke er så skråsikre som det kan se ut som i den offentlige debatten.
Utrolig koselig bok som bygger seg opp pg gir deg Tvister som du ikke regnet med . .
Hei :) Dette er forfatteren bak "En Forfatters Arv". I det du har lest denne romanen, så gjerne start diskusjoner om boka, så jeg kan se hva folk tenker om den :)
En fornuftig og klargjørende bok om Tyskland og dens historie. Er man bevandret innenfor historie er dette allikevel et godt suppliment; sammenhenger en før ikke har tenkt på kommer nå frem. Endel saksopplysninger jeg ikke var kjent med finner jevnt og trutt sin plass etterhvert som århundrene går fremover. På den annen side; avskjæringer blir også gjort. Men forfatteren har gjort en meget forstandig utvelgelse, teksten er ypperlig og det er hovedlinjene som blir presentert. Det er liksom biter som faller på plass her, de rette bitene, og sluttresultatet er noe alle tyskere ikke behøver å rope opp om, protestere på, legge ned dissent over, de vet at forfatteren har truffet meget bra. Til og med særdeles bra mener jeg til og med.
En hjerterå fortelling fra første verdenskrig sett fra de altfor unge soldatenes øyne. I sentrum av hendelsene finner vi Sidney Ellwood og Henry Gaunt. De elsker hverandre lidenskapelig, men tror den andre kun har øynene annetsteds. Krigens grusomheter blandes med minner fra kostskoletiden, og vi blir kjent med klassekameratene til Ellwood og Gaunt. Mange kommer aldri tilbake til England, og de som overlever, er endret for livet.
Dette er en sterk leseropplevelse, og kommer nok til å trone på toppen når leseåret er over. Å lede denne i år, 80 år etter D-dagen føltes ekstra sterkt.
Les den!
Godt at du seier ifrå
Oj oj oj - for en bok og her går det fort! Verdenshistorien sett gjennom mennesker og familedynastier med stor detaljrikdom. Aldri kjedelig eller tungt. Alle vil finne noe nytt, uansett hvor mye historie du har lest, for denne boken likner ingen andre historiebøker. Du vil bli fasinert og frastøtt, og du vil bli overrasket. Dette må være høydepunktet i Simon Sebag Montefiores forfatterskap.
Jeg jukser litt og kopierer inn anmeldelse av boken fra Publishers Weekly:
“Violence, treachery, and sex are the motors of history in this sweeping chronicle. Historian and novelist Montefiore (The Romanovs) surveys wars, massacres, revolutions, plagues, famine, and socioeconomic transformations from the rise of the Mesopotamian city states to the Biden administration, giving China, India, Africa, central Asia, and pre-Columbian America as much space as the West. . . . Montefiore makes women central to the story, as queens and regents or as mothers and mistresses manipulating feckless kings. (They also hold their own in mayhem: the seventh-century Chinese royal concubine Miss Wu allegedly broke up Emperor Gaozong’s marriage by killing her own infant daughter and framing the Empress for murder.) And there’s plenty of sex, with the orgies of Rodrigo Borgia—aka Pope Alexander VI—perhaps taking the prize for debauchery. Setting a whirlwind pace, Montefiore skillfully guides readers through the tumult with elegant prose and evocative character sketches. It’s a bravura performance.”
Kan lastes ned gratis hos Bokselskap.no.
Det er ergelig å gå ubesvart når man bare ville rette opp i noe eller forbedre noe for plenum (kan jeg bruke dette ordet?). Man må nesten opprette den passende stilling og legge inn en søknad selv :-)
Jeg er veldig glad i brukervennlighet og optimalisering – var derfor jeg begynte å snakke om denne knappen som kunne ha eksistert på individuelle boksider. Knappetrykket ville videreført en til et lite skjema som blir sendt rett til innboksen til herr/fru/frøken ansvarlig. Noen med litt fritid og sans for orden hadde vel kunne fikset slike bekymringer ganske raskt til glede for fellesskapet.
Tom, en pensjonert politimann, er på tur i skogen. Forholdet til kona Eva henger i en tynn tråd og han skal egentlig rydde kjellerboden, men har altså valgt å gå en lang tur i skogen. Han kommer til et vann og der finner han et telt med en kvinne og en liten baby. Kvinnen har rømt fra en voldelig ektemann og er redd for at en fremmed mann hun påstår prøver å komme seg inn i leiligheten deres. Tom bestemmer seg for hjelpe henne, noe han skal komme til å angre bittert på.
I boka får vi høre mange historier fra Toms lange liv, både som politimann, som barn og som ektemann og far.
Den sjette boken denne måneden var Dead Poets Society av Nancy Kleinbaum.
Dette er mye mulig den første boken jeg har lest som er basert på en film, og ikke andre veien.
Boken er på 166 sider.
Grovt sagt var de første 20 sidene kjedelige, før det tok seg opp og var fornøyelig frem til side 80.
Herfra begynner mye å skje, og spesielt de siste 50 sidene føltes mer som en raskt ferdigstilt levering før leveringsfristen enn riktig god lesning. Det føltes ut som forfatteren prøvde å presse mye inn i så få sider som mulig, og mange enkeltsetninger kunne faktisk ha blitt forlenget til mer interessante, engasjerende paragrafer.
Jeg har ikke sett kultfilmen enda, men så fortsatt for meg Robin Williams i bokrollen som Mr. Keating. I boken ble guttenes identitet/oppførsel godt introdusert og vedlikeholdt, selv om det var litt mange navn å holde styr på. Selv på de siste sidene slet jeg litt med å vite hvem som var hvem.
Jeg liker å tro at inni oss alle finnes det en poet som venter på å bryte ut.
Med litt mot og mening kan vi vise de rundt oss hva som egentlig brygger inni oss.
Aller best likte jeg den lille sidehistorien om Knox og Chris som ble forelsket i hverandre, og strebelsene han gjorde for å vinne hennes hjerte.
Jeg måtte le høyt noen ganger av håpløsheten det er å være forelsket i noen som ikke virker til å ense ens egen eksistens.
Alt i alt en flott bok, om enn noe hasteskrevet mot slutten. Det er flere lærepenger å ta med seg herfra, for både forelder og barn. Gleder meg til filmen og tar nok opp boken igjen i fremtiden for å studere de valgte diktene mer i dybden.
Terningkast: 4.
Humoristisk, velskrevet og sår barndomsskildring av oppvekst med en mor som introduserer stadig nye fedre. Fortelleren som gjennom barndommen gjenforteller filmer til sin steinerskole-kamerat (som ikke selv får se på TV eller film), gjenforteller sin barndom i scener og soundtracks. Vart og vakkert, selv de mest dramatiske hendelsene pakkes inn i en ung gutt sitt blikk. Vold, klasse og usikkerhet berettes i et sikkert språk.
Jeg har lagt igjen en bokomtale på siden for boka her inne, det er den første omtalen og den er ganske kort. Det er litt sørgelig synes jeg, for en slik russisk klassiker og slik en god bok.
Så jeg fikk lyst til å oppfordre /utfordre / oppmuntre deg til å legge inn det du skrev over her? Kanskje boka når ut til et større publikum?
🤗
Maksim Gorkij er regnet som en av de største russiske forfatterne og «Min barndom» blir betraktet som hans aller beste bok.
Forfatteren ble født i et fattig og brutalt Russland i 1868, og boka er en selvbiografi som omhandler årene fra han er 5 til han er 10 år.
EDIT:
Jeg fikk lov av en annen bokelsker å legge inn hans omtale av boka også, så her kommer en omtale til:
Akkurat den boka er kanskje den beste boka jeg har lest. Den er for meg en klassiker i russisk litteratur med stor K.
Romanen skildrer Gorkijs barndom fra hans fødsel til han er omtrent elleve år gammel. Etter at Aleksejs far dør, (hans riktige navn) flytter han med sin mor til besteforeldrene på morssiden. Bestefaren er en streng og voldelig mann, mens bestemoren er kjærlig og mild, og hun blir en viktig person i Aleksejs liv. Gjennom bestemoren får Aleksej en tidlig innføring i russiske folkesagn og religiøse historier, som påvirker hans senere litterære verk. Romanen gir et realistisk bilde av livet blant de fattige i Russland på slutten av 1800-tallet.
Gorkij hadde et komplekst og ofte fiendtlig forhold til tsaren og det russiske tsarregimet. Han skrev om de fattiges lidelser og urettferdighetene de ble utsatt for under tsarens styre. Av den grunn ble han sendt i eksil til Capri i Italia.
Interresant om heksebrenning. Håper du har en god helg !
Riktig god helg!
For å gå til spørsmålet ditt først, om lesing av bøker med tyngre tema. Det varierer veldig hvilken «taktikk» jeg bruker. Noen ganger lager jeg en leseplan, hvor jeg skal lese så og så mange sider hver dag - eller uke. Ofte er jeg mest motivert for det om vinteren, gjerne i starten av et nytt leseår. Etter å ha lest en tyngre bok, leser jeg alltid en lettlest bok uten å ha noe spesielt formål med å lese den - som en slags belønning :) I år har jeg lest ferdig 3 veldig forskjelige bøker som det av ulike grunner har vært vanskelig å komme igjennom. Det var da vi var yngre, av Oliver Lovrenski, The tree of Yoga, av B.K.S. Iyengar og Og bakom synger skogene, av Trygve Gulbranssen.
Akkurat nå leser jeg Den hemmelige historien, av Donna Tartt. Dette er hennes debutbok fra 1992. Boka fikk stor internasjonal suksess, og gjorde henne til litterær kultfigur. Boka lå 13 uker på New York Times bestselgerliste og er oversatt til 25 språk. Jeg har lest ca 50 sider, og så langt liker jeg den veldig godt. Språket er av en slik art at det fanger meg inn, og gjør (foreløpig) boka lett å lese - selv om det er en bok jeg har tenkt/trodd vil være en tyngre bok å lese. Vi får se hvordan det går videre :)
Jeg hører også på Nedtegnelser om sorg, av Chimamanda Ngozi Adichie på lydbok. Det er en bok om sorg, etter at forfatterens far dør. Jeg er veldig glad i CNA sine bøker, tekster og foredrag. Hun har en kraftfull stemme, berører veldig aktuelle temaer og skriver veldig bra.