Dette er en fantastisk bok! I det ytre en biografi og en kjærlighetshistorie, men viktigst for meg er at den portretterer et fascinerende kunstner & bohemmiljø i en ikke alt for fjern fortid på den greske øya Hydra. Vi blir kjent med trekløveret forfatteren Axel Jensen, trubadur og superkjendis Leonard Cohen og sist men ikke minst norske Marianne Ihlen. Et velkjent kjærlighets/ trekant forhold, men boka byr på en virvelvind av mer eller mindre aparte og fascinerende mennesker. Kunstnere og "drop-outs" fra en fjern, men likevel nær fortid. Scenarioet er den nå så fasjonable greske jet-set øya Hydra, men den gang, på 50-60- tallet var dette bare en fattig ukjent steinrøys ute i Egeerhavet.
I vår verden av i dag må man undres... Hvor finnes et slikt paradis i dag? Glem dagens Hydra! I dag er denne øya en lekegrind for millionærer, only. Akkurat som Pamplona er blitt et turistsirkus, et slags Tyrefektnings-Disnyland med en dæsj Hemingway oppi alle turistbussene, nei takk! Så hvor reiser dagens bohemer, kunstnere, forfattere og alle andre som vil hoppe av karusellen?
I bokens åpningsscene står en kvinne og en mann i veikanten og kysser hverandre. Plutselig stormer mannen ut i veien og blir overkjørt av en bil. Mens menneskene på åstedet flokker seg rundt den forulykkede, forsvinner kvinnen. Mannen - Simon - blir hardt skadet og innlagt på sykehus, hvor han blir liggende i koma.
I det videre forløpet får vi vite at kvinnen var Simons elskerinne Helen. Hun er gravid, men rakk aldri å fortelle dette til Simon. Vi får innblikk i hennes absurde forhold til Simon, og som leser undres jeg over hvordan hun noen sinne kunne gjøre seg håp om å få Simon. Dette er historien om utroskap i all dens nedrighet. Elsket Simon henne, eller var forholdet bare en flukt for ham?
Simons kone Alma var en gang en gudsbenådet vakker kvinne som noen år tilbake fikk halve ansiktet vansiret i en brann da hun reddet datteren Elvira var flammene. Hva var det som skjedde mellom henne og Simon, mannen som en gang elsket henne så vanvittig høyt?
Datteren Elvira har lenge skjønt at faren har hatt en annen kvinne. Alle telefonoppringningene hvor den som ringte bare la på .... Dessuten føler hun skyld fordi faren ble skadet.
Boka er svært godt skrevet. Forfatteren tar også noen spennende grep i historien ved noen ganger å føre oss bakover i tid, andre ganger fremover. Alt i alt en meget givende bok om hvor skjør virkelig sterk kjærlighet kan vise seg å være.
Hoem forteller i denne boka om sin barndom og oppvekst i hjembygda Hoem, eller Karviland som det het i gamle dager. Dette er historien om en ung gutt/mann som etter hvert føler seg kvalt av forventningene hjemme og som må bort for ikke å bli gal.
Han beskriver et bedehusmiljø, hvor det er utenkelig å snakke om noe personlig, om hvor vanskelig det er å stikke seg ut og hvor viktig det er å unngå at "noen får noe på en". Fordi ingen snakket om noe personlig ble de mest ansikter og ikke personer, og den unge Hoem drømte om å bli en virkelig person. Til tross for karrige oppvekstvilkår, fortielser og mangt som kunne fremkalle både skam- og skyldfølelse, skriver han med humor og varme om forholdene som satte sitt preg på ham og den han skulle utvikle seg til å bli.
Som fjortenåring reiser han hjemmefra med en drøm om å bli forfatter.
Med fare for å gjenta meg selv hver gang jeg har lest en "ny" Hoem-bok: dette er nok en perle av en bok fra Edvard Hoem! Han har en egen evne til å skildre menneskers dypeste vesen med få, presise ord.