Xi Jinping

verdens mektigste mann

av (forfatter), Adrian Geiges (forfatter) og Merete Franz (oversetter).

Bonnier norsk forlag 2022 Innbundet

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Kina er verdens mest folkerike land, med over 1,4 milliarder innbyggere. Den kinesiske staten ekspanderer økonomisk over hele verden og har enorme planer for å flytte verdens maktsentrum tilbake dit de mener det hører hjemme: i sentral-Asia. Samtidig sliter Vesten med politiske konflikter og ulike kriser. Verdens mektigste mann er ikke lengre USAs president. Det er Xi Jinping, generalsekretæren i kommunistpartiet og Kinas president siden 2013.
Til tross for maktposisjonen sin er Xi Jinping lite kjent for de fleste. Hvordan kom han dit han er i dag, og hva er fremtidsplanene hans? Alle som ønsker å forstå Kina trenger å vite hva som driver Xi Jinping. Forfatterne av boken er de to svært velrennomerte journalistene Stefan Aust og Adrian Geiges som begge kjenner kinesiske forhold fra innsiden.

Forlag Bonnier norsk forlag

Utgivelsesår 2022

Omtalt person Jinping Xi

Kinas president Jiang Zemin i samtale med Der Spiegel i 2002:
Der Spiegel: De siste årene har det blitt etablert private selskapet, børser og en ny middelklasse - kan Kina i det hele tatt fortsatt omtales som et sosialistisk land?
Jiang: For oss finnes det bare en løsning: Vi bygger et sosialistisk-kinesisk land. Vi orienterer oss fortsatt etter marxismen-leninisten, men tilpasser den våre konkrete omstendigheter. Marx utviklet sine teorier i Europa for over hundre år siden - hvordan skulle han ha forutsett forholdene hos oss i dag?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

«Det Kina har oppnådd, er bemerkelsesverdig», sier Pakistans daværende statsminister, den tidligere verdensmesteren i cricket Imran Khan. «Jeg beundrer hvordan Kinas ledelse har klart å befri 700 millioner mennesker fra fattigdom i løpet av den korte perioden på 40 år. Dette er eksempelet jeg vil prøve å følge i Pakistan. Selv uten valg makter de å trekke fram de beste folkene i landet. Systemet er basert på prestasjoner. Jeg har observert hvordan Kinas kommunistparti siler ut talenter og bringer de beste til topps».

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lister som inneholder dette verket

Både president Trump og president Biden har utropt Kina som sin hovedfiende. USA ønsker norsk deltakelse i kampen mot Kina. Det innebærer direkte deltakelse i NATO operasjoner i Sør-Kina havet, handelsrestriksjoner, opprustning oa.

Mens USAs ledere og "USA-tro" forfatterne sier Kina vil erstatt USA som verdens hersker, sier andre at Kina ikke ønsker dette, i alle fall ikke gjennom militære midler, men sakte endre de globale reglene gjennom økonomisk handel. BRICS sier de vil skape «en mer rettferdig og demokratisk verdensorden», «forsterke samarbeidet for global og regional stabilitet og sikkerhet», «fremme økonomisk og finansielt samarbeid» og «styrke folk-til-folk utveksling for sosial og økonomisk utvikling». Dette får stadig større oppslutning i verden.

I det som tradisjonelt var norsk venstreside blir Kina av noen omtalt som "imperialist", av andre som et land på vei mot sosialisme.
Bøkene på denne lista taler for og imot disse oppfatningene. De gir en vurdering av Kina fra et marxistisk perspektiv - og fra den vestlige maktas synsvinkel.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

• "Det blåøyde riket - norske tillitspatologier" av Nina Witoszek
  • "Vindbaroner" av Hogne Hongset
  • "Terrorens rike - hvordan en voldelig sekt fra den arabiske ørken radikaliserte islam" av Carl Schiøtz Wibye
  • "Demokratiets svanesang - politikk som svikter og vennskap som tar slutt" av Anne Applebaum
  • "Jervesporet - jakten p√• dyret, meningen og minnene i en krympende natur" av Dag O. Hessen
  • "Palestina - Israels ran, vårt svik" av Odd Karsten Tveit
  • "Mafiela" av Hogne Hongset
  • "Kalifatet" av Terje Bj√∏ranger
  • "Fanget av geografien - verden forklart med 12 enkle kart" av Tim Marshall
  • "Nilen - historiens elv" av Terje Tvedt
  • "Kong Alkohol" av Jack London
  • "Verdenshistorie - med fortiden som speil" av Terje Tvedt
Alle bokanbefalinger for dette verket