Detektivhistorien, dvs. en fortelling om en etterforskers oppklaring av en forbrytelse, gjennom metodisk arbeid og resonnement fra virkning til årsak. Men etterforskeren finnes i mange forskjellige utgaver og av begge kjønn. Ideen med disse to bindene har vært å lage en samling som både er Hvem er hvem og en kronologisk ordnet (etter debutår på trykk) antologi over detektiver som redaktøren regner som de største og mest betydningsfulle i kriminallitteraturen. Har oversikt over originaltitler og rettigheter, littteraturliste, detektivbibliografi og detektivregister. Illustrert.
Forlag De norske bokklubbene
Utgivelsesår 1995