Hva skjer med fuglene i Norge? Hvorfor blir det færre og færre av dem? Hvorfor har noen forsvunnet helt enkelte steder, mens andre har blitt vanligere? Denne boka forteller om de store endringene som bare på noen få år har skjedd i fuglefaunaen.
«Tro meg, uten kråker ville ikke livet være det samme», skrev dikteren Hans Børli. Det er også et hovedbudskap i Martin Eggens bok om fuglelivet i Norge, som er i stor endring. Gjennom fuglenes fortellinger og problemene de møter, får vi også et innblikk i vår egen sårbarhet. Med stor kjærlighet til fuglene viser forfatteren hvordan fuglenes forsvinning kan ses i sammenheng med verdens overordnede klima- og naturproblemer. Fuglene forteller oss om endringene, de påvirkes av endringene og påvirker selv verden - også hjertene til oss som har makt til å rydde opp.
Forlag Kagge
Utgivelsesår 2023
Omtalt sted Norge
Lærerikt og deprimerende om fuglenes desperate forsøk på å overleve i denne hensynsløse verden med mange selvsentrerte mennesker. Uff, her var det mye å ta tak i, og jeg er glad for at noen har skrevet en så sammenfattende bok om situasjonen for fuglene. Jeg er selv veldig glad i og fascinert av fugler, og jeg skulle ønske at de bare kunne trives og kose seg uten for mye negativ innblanding fra oss mennesker. At vi kan leve i harmoni med dem, da. Mange klarer å utvise kjærlighet og respekt for dem, men mange ignorerer dessverre deres behov (av mangel på kunnskap eller fordi andre interesser blir prioritert) eller rett og slett skader dem med vilje. Martin Eggen viser oss at han kan alt om temaet, så denne boka her bør alle lese. Spesielt politikere som ønsker å hjelpe!
Kråkefugler er forresten min store favoritt. De er så smarte og morsomme og kreative! (Hvis du også er glad i skjærer, for eksempel, anbefaler jeg boken "Skjæreboka" av Magne Husby.) Men absolutt alle fugler bør behandles med respekt. Forfatteren innleder sin bok med å fortelle oss nettopp hvorfor fugler er et uvurderlig gode. Hoveddelen av boken er viet alle deres utfordringer, mens han i siste del lister opp mulige løsninger på problemene.
Innleseren Benjamin Helstad utviser respekten for temaet med sin seriøse tone og tydelige uttale. Tempoet er akkurat passe og jevnt hele veien, uten for mye personlighet, men det blir ikke monotont å lytte til han av den grunn. Han gir teksten et engasjerende driv. Og det er bra, for innimellom kan det bli litt mye alvorstung dataanalyse. Det kan altså bli mye statistikk (prosentandeler, årstall etc.), gjennomgang av lovverk, dystre spådommer, irettesetting av politikere og lignende, men det er samtidig litt som forventet i en slik bok.
Siden jeg hørte på lydbok, vet jeg ikke om det er mye bilder i boka. Forfatteren nevner veeeldig mange fuglearter, og jeg aner ikke hva halvparten er en gang. Ofte sier han jo mer om fuglens atferd og hvordan den blir negativt påvirket og/eller hvilke behov den fuglen har, men for meg falt jeg litt ut innimellom på grunn av det. Dessuten ble flere av de samme problemene gjentatt litt ofte, og jeg ble litt utålmodig og ville bare at han skulle gå videre til løsningene. Men han skal ha for at han har vært nøye med hvilke utfordringer fuglene jo har stått og står overfor, og nøyaktig hvordan vi kan bidra til å hjelpe dem.
Fokuset er på fuglelivet i Norge, men Eggen trekker samtidig relevante linjer til internasjonal fuglepolitikk og global endringer i naturen som jo i stor grad påvirker norske fugler. Andre ting som gjennomgås er endringsblindhet, nytteverdi, skadeomfang, rødlisting og truede arter, miljøendringer, politiske prosesser, ulovlig jakt og fangst, katter, avskoging, fjerning av våtmark osv.. Jepp, det er mye å ta tak i hva angår problemstillinger. Men som sagt får du også en god gjennomgang av fuglenes nytte- og gledeverdi. Engasjerer du deg for fuglenes ve og vel, vil jeg anbefale boken. Bare husk å stålsette deg rent mentalt!
Likte starten av boka best. Litt for politisk etter min smak, men man må også erkjenne at alt henger sammen med alt.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket20 bokelskere følger dette verket.