Under åpen himmel

av (forfatter) og Christian Rugstad (oversetter).

Cappelen Damm 2014 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 5.24 (17 terningkast.)

48 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

En gutt har rømt hjemmefra. Han ligger sammenkrøpet i en grøft og lytter til lyden av mennene fra landsbyen som leter etter ham. Hans videre flukt er gjennom et hardt og tørt landskap. En natt møter han en gammel gjeter.
Under åpen himmel er fortellingen om et barns flukt i et området preget av tørke og styrt med vold. Moralen har forsvunnet samme vei som vannet og gutten må velge: å selv være utøver av den volden han har vokst opp med - eller om det finnes en annen vei.

Odd Karsten Krogh om romanen.

«En perle, en fremragende debutroman»
Domingo Ródenas, El Periódico de Catalunya.

«Et eksepsjonelt arbeid som lar oss synke ned i den beste litteraturens verden ... Jesús Carrascos debutroman er en storartet roman som overrasker leseren med sin litterære modenhet, sin språklige rikhet og presisjon ... En allegori som peker rett på de essensielle aspektene ved menneskets vesen ... Du kommer til å lese noen av passasjene med hjertet i halsen.»
Ricardo Senabre, El Cultural.

«En av de få, sjeldne bøkene som endrer deg på innsiden når du leser dem.»
Diario de Ávila.


«En godt avrundet roman som begynner og slutter akkurat slik en klassiker skal: uten løse tråder og med en åpen horisont ... Ingen vil sette spørsmålstegn ved at Under åpen himmel er en klassiker som kan leses i lang tid.»
Pepe Rodríguez, El Placer de la Lectura.

«En av boksesongens største overraskelser»
Ernest Alós, El Periódico de Extremadura.

«Et slående vakkert, langt og gripende prosaisk dikt ... Et lite mesterverk»
Philipp Engel, Qué Leer.

"En bok fuill av action. En overlevelseshistorie.»
Fátima Uríbarri, El Zaguán.

"En av årets beste bøker ... Under åpen himmel av Jesús Carrasco er ren Litteratur, med stor bokstav fordi den representerer alt en god bok skal ha, med veldefinert plot og tydelige karakterer i en røff og gripende fortelling»
Fausto Beneroso, Papel en Blanco.

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2014

Format E-bok

ISBN13 9788202440732

EAN 9788202440732

Språk Bokmål

Sider 158

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 11 1 0 0 0

Bokomtaler

Jeg pleier ikke lese bøker som blir omtalt som dystopiske, men jeg leste en god omtale av denne romanen på en av de mange bok-gruppene jeg er medlem av på facebook. Samtidig lot jeg meg friste av at den bare var på 158 sider. Jeg angrer ikke.

Vi skal til et navnløst sted med langvarig tørke, der vold og maktmisbruk har fått alt for god plass i hverdagen til de få menneskene som bor der. Også personene i boka er navnløse; hovedpersonen blir omtalt som gutten eller guttungen. Hvor gammel han er, får vi heller ikke vite, men han er ennå bare et barn. Barn blir fort voksne under de forholdene han lever under. Boka starter med at han har rømt hjemmefra. Vi skjønner at dette ikke er en impulsiv handling. Et lite øyeblikk er han fristet til å gjøre seg til kjenne for landbyens menn som leter etter han, men han motstår fristelsen. Så snart han kan, flykter han videre. Flukten hans går over hetedirrende sletter. Når han går tom for mat, faller han for fristelsen å stjele mat fra en gammel gjeter som også er ute på slettene. Planen hans mislykkes, gjeteren oppdager han, men i stedet for å jage gutten, deler han mat og leirplass med ham. Til å begynne med er guttungen skeptisk til den gamle gjeteren og vi aner hva gutten kan ha opplevd før han rømte.

Gutten følger gjeteren og geitene hans på deres evige jakt etter vann og beite. Den gamle gjeteren lærer gutten både til å fange mat (rotter og annet snadder) og å melke geitene. Det kunne vært idyllisk, men de blir forfulgt og forfølgerne er ikke av den sympatiske sorten. Gutten og gamlingen blir behandlet grusomt av disse forfølgerne. Allikevel reiser de seg igjen.

Under åpen himmel er debutromanen til Jesús Carrasco. Spanjolen som er bosatt i Sevilla, har bakgrunn fra reklamebransjen. Det skulle man nesten ikke tro; språket i romanen er blottet for klisjéer og annet tant og fjas man kan oppleve i reklametekster. Derimot blir språket omtalt som musikalsk av flere anmeldere. Det er en lavmælt tone i boka, det er med på å gjøre historien enda sterkere. Handlingen er her og nå; fortiden leser vi om mellom linjene. Vel er det en dyster historie som blir fortalt, men det er også en historie med mye varme og nestekjærlighet. Slutten er like vidåpen som slettene, en slutt som heldigvis gir litt håp.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker på spansk


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Jenta i den grønne kjolen" av Derek B. Miller
 • "Jorden vi trår på" av Jesús Carrasco
 • "Stien med edderkoppredene - roman" av Italo Calvino
 • "Navnenes hus" av Colm Tóibín
 • "Diktator" av Robert Harris
 • "Raphael Ignatius Phoenix' siste vitnesbyrd" av Paul Sussman
 • "Olga - roman" av Bernhard Schlink
 • "Sinnets gitter - en kjærlighetshistorie" av Einar Már Gudmundsson
 • "Dagens lys" av Graham Swift
 • "Brahmadellane - roman" av Jóanes Nielsen
 • "Tilgivelse" av Patrick Flanery
 • "Mellom dem" av Richard Ford
Alle bokanbefalinger for dette verket