Omtale fra forlaget
True crime - hva gjør menneske til morder er en samling rørende, rystende og personlige fortellinger om virkelige hendelser og virkelige mennesker. Boka er ført i pennen av den talentfulle tyske bestselgende krimforfatteren Romy Hausmann. I boka belyser og problematiserer Hausmann hva true crime er. Gjennom samtaler med pårørende, psykologer, advokater og politibetjenter presenterer Hausmann oss for elleve kriminalsaker. Intensjonen er ikke å lage underholdning av virkeligheten: I dagboknotater deler Hausmann egne refleksjoner og spør seg blant annet spør om hun som lever av å dikte opp forbrytelser, som går inn i tankene til gjerningspersoner, ofre og pårørende, kan forstå hva en virkelig forbrytelse innebærer? For en mor, for eksempel? En av samtalepartnerne er Natalia Handsjuk, moren til 24-årige Poebe Handsjuk som døde under særdeles mystiske omstendigheter i Melboune i 2010. Etterforskerne tror det var selvmord, Poebes familie er overbevist om noe annet. Romy Hausmann ble født i datidens DDR i 1981. Hun fikk en eventyrlig start på forfatterkarrieren med Elskede barn, en rørende og rystende psykologisk thriller. Hausmann bor sammen med familien i nærheten av Stuttgart.
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2024
Format Innbundet
ISBN13 9788202809713
EAN 9788202809713
Genre Psykologiske thrillere
Språk Bokmål
Sider 363
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Romy Hausmann skriver vanligvis fiksjon, nærmere bestemt krim. Hun er kanskje mest kjent for boka Elskede barn som også ble til en kort Tv-serie.
Elleve mindre kjente true crime saker
Denne gang har hun skrevet true crime. Ikke bare om én sak, men om elleve saker. Ikke de vanlige sakene om Ted Bundy, Richard Ramirez, Ed Gein og John Wayne Gacy, de mest kjente seriemorderne, men mer om kjente og mindre kjente saker. Det er jo en kjent sak at å lese true crime er noe kontroversielt og skjønner godt jo hvorfor, men samtidig er man jo nysgjerrig på diverse saker og man vil ofte lære mer om dem.
Hausmann skriver ikke bare om sakene som en slags oppramsing, men hun skriver også en del dagboknotater om seg selv, snakker med noen pårørende, eksperter og med noen som jobber med mordsaker til vanlig. Jeg forstår hvorfor Hausmann brukte en god del av seg selv i boka, selv om ingen av sakene hadde noe med henne å gjøre, men hvordan de påvirket hennes hverdag, men selv er jeg ikke helt fan av den delen. Det blir som å se en dokumentar og regissøren bruker mye tid på seg selv, i stedet for innholdet. Man skjønner jo hvis man er en del av temaet, men unødvendig når man ikke er det. Derfor mister man kanskje noe av flyten i boka og det blir litt rotete.
Et større innblikk i pårørendes sorg
Selv har jeg hørt om alle sakene i boka. Jeg hører ikke på podcaster, men ser en del true crime videoer på YouTube og strømmetjenester. Dermed var det ikke noe nytt, men likevel interessant, og boka inneholder både eldre og nyere saker, og tar opp hvordan det påvirker noen av de pårørende og hvordan de lever videre etter å ha mistet noen på en brutal og trist måte. Selv om jeg hadde hørt om sakene fra før, fikk man likevel litt nytt perspektiv underveis og detaljer som man kanskje har glemt.
True crime er nok ikke en bok for alle da ikke alle vil eller liker å lese om krimsaker fra virkeligheten. Noe som er forståelig, men for oss som er interessert i sjangeren, og som har lest mye true crime før det ble populært, finnes det vel andre true crime bøker som er litt bedre og like lærerike. Denne passer vel bedre for nybegynnere som vil lære mer om sjangeren, og som byr på mye informasjon på en grei måte.
Fra min blogg: I Bokhylla
Eksemplar fra Cappelen Damm, mot en ærlig anmeldelse
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketBøker jeg ønsker meg, fint hvis noen ønsker å bytte bort disse(eller til nød selge).
Helst innbundet utgave der dette er mulig. Helst ikke bøker merket Leseeksemplar eller kasserte biblioteksemplarer.