Omtale fra forlaget
Filip Müller ble i april 1942 deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz i en av de første transportene med jøder fra Slovakia. Noen uker etter ankomsten til Auschwitz, ble han som et straffetiltak plassert i den beryktede kommandoen knyttet til leirens gasskamre, kalt «Sonderkommando».
Sonderbehandlung ble utgitt i 1979, og er en av de første erindringsfortellingene skrevet av et øyenvitne som opplevde masseutslettelsene i krematoriene og gasskamrene i Auschwitz-Birkenau, som fange i den jødiske spesialkommandoen. Boka var da den kom ut også den eneste beretningen fra en overlevende. Boka skildrer hendelsene Müller var vitne til over et tidsrom på 32 måneder.
Müllers gripende fortelling tar oss med i avkledningsrommene, i gasskamrene, på eksekusjonsstedene, i forbrenningsrommene og i massegravene, altså i «dødssonene». Blant fangene var det bare noen få innvidde, med den eufemistiske betegnelsen «spesialkommando», som hadde fullt innsyn i disse dødssonene. Müller var en av dem.
Forlag Dreyers forlag
Utgivelsesår 2024
Format Heftet
ISBN13 9788282657372
EAN 9788282657372
Genre Biografisk litteratur
Omtalt tid 1939-1945
Omtalt person Filip Müller
Språk Bokmål
Sider 288
Utgave 2
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Skal du først lese ei bok om holocaust, så er denne boka vel verdt å lese. Men du må vera klar over at det vert tøft. Filip Muller fortel historia si på ein nøye og systematisk måte, lesaren skal og må ha alle detaljer. Han beveger seg gjennom historia sakleg og nesten kjenslelaust, men når han trekker fram enkeltmennesker (og enkeltgrupper) sin skjebne gjer det vondt, skikkelig vondt. Les boka!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket7 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verket