Boka handler om "The Yukon relief expedition" i 1898 da 113 nordmenn, de fleste samer eller kvener, seilte fra Alta til Alaska. Den forteller om hvordan ekspedisjonen tok en uventet vending da flere av ekspedisjonsmedlemmene selv fant gull, en ble en berømt hundekjører, og om hvordan ekspedisjonen ga liv til den amerikanske julenissemyten om Santa Claus og reinsdyret Rudolf. Har personregister.
I 1898 seilte dampskipet "Manitoban" fra Alta med 500 reinsdyr og 113 samer om bord. Yukon Relief Expedition skulle til Alaska for å redde gullgravere fra sultedøden og skaffe inuittbefolkningen et nytt levebrød. Ved Nome fant de gull, og mange ble millionærer. En av dem reddet byen fra en difteriepidemi. Hundeløpet Iditarot er til minne om ham. Men det største minnet om denne ekspedisjonen lever i den amerikanske julenissemyten om Santa Claus og reinsdyret Rudolf. Her er den utrolige fortellingen om en vågal redningsekspedisjon og alt den førte med seg. Det handler om barske forhold, eventyrlig suksess og brustne drømmer. Boken er illustrert med enstående fotografier fra samtiden.
Utgivelsesår 2011
ISBN13 9788203291944
EAN 9788203291944
Omtalt tid 1800-tallet
Omtalt sted Alaska
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket12 bokelskere følger dette verket.