Åsta Holth var en fargerik person, og Piga er hennes høyst originale og personlige selvbiografi. Boka ble møtt av strålende kritikker da den kom ut i 1979. Ifølge Liv Herstad Røed i VG begynner en å more seg allerede på første side «over det småtørre viddet, over den barske, men samtidig hjertevarme skildringen av mennesker, miljø og fattigdom». Og slik fortsetter det. Nettopp varmen og ektheten i skildringene er noe som går igjen i omtalen av hele forfatterskapet til Åsta Holth. Og Piga er en av bøkene hennes som gjør sterkest inntrykk i så måte. Eller for å si det slik Finn Jor i Aftenposten: «Piga er en god bok . også i en annen forstand enn den litteraturhistoriske, den er en bok som gjør godt.» Åsta Holth (1904.1999) mottok en lang rekke priser for sitt litterære virke, deriblant Kongens Fortjenestmedalje i gull (1982) og Doublougprisen (1977). Mest kjent er hun kanskje for Finnskog-trilogien (1955.67).«Jeg har ledd og grått meg gjennom denne boken . En fyllestgjørende gjengivelse av innholdet i denne boka er umulig, den må leses og oppleves! Piga bør stå høyt oppe på ønskelisten hos alle som er glad i fengslende og verdifull litteratur.»Gerd Grønvold Saue, Stavanger Aftenblad
Utgivelsesår 2004
ISBN13 9788205326361