Forfatteren beskriver forskjellige aspekter ved ørret, og tar bl.a. for seg fiske med stang, flue, mark, sluk, garn og garnredskaper. Han ser også på ørretens liv og livsvilkår, utnyttelse av ørretbestanden og fiske i de forskjellige landsdelene. Den gir et tidsbilde av kunnskapen om ørret da boka blei utgitt første gang i 1941.
Endelig er denne legendariske faktaboken tilgjengelig som opptrykk. Iacob D. Sømme (1898-1944) var zoolog, marinbiolog og ivrig sportsfisker. Hans studier rundt ørreten på Hardangervidda står seg godt den dag i dag, og få har bidratt mer til å avsløre flere av salmo truttas hemmeligheter. Mye har forandret seg på redskapsfronten siden Sømme vandret over Hardangervidda med fluestanga, men følger du hans råd og tips, burde fangsten være sikret. Ørretboka representerte en ny måte å tilnærme seg fisk på, både vitenskaplig og sportsfiskemessig. Iacob D. Sømme var motstandsmann og ble skutt av tyskerne i 1944. Forord av Bror Jonsson. Biografi ved forfatterens sønn Lauritz Sømme.
Forlag Vega forlag
Utgivelsesår 2007