Nytt blikk på autoimmun sykdom

av (forfatter), Erik Hexeberg (forfatter), Bente C. Bergan (illustratør) og Kristoffer Pless (illustratør).

Cappelen Damm 2019 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 4.60 (5 terningkast.)

22 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Mange som har en eller flere autoimmune sykdommer, får beskjed av legen sin om at kosthold ikke har noen betydning for sykdommen. Jo, det har det, sier legene Sofie og Erik Hexeberg, som har spesialisert seg på behandling av disse sykdommene ved hjelp av kostholdsendringer. Du kan bli kvitt den kroniske betennelsen og få en mye bedre hverdag med mindre medisiner, kanskje bli helt frisk, ved å spise betennelsesdempende (antiinflammatorisk) mat. I boka presenterer forfatterne et nytt og banebrytende blikk på autoimmune sykdommer og mulige årsaker til at de oppstår, og forteller historiene til pasienter som har fått et helt annet og bedre liv ved å endre kostholdet sitt. Bak i boka finner du kom i gang-oppskrifter som hjelper deg til å legge om kostholdet.
Følgende sykdommer har egne kapitler i boka:

Crohns sykdom

cøliaki

diabetes type 1Graves' sykdom og høyt stoffskifteHashimotos tyreoiditt og lavt stoffskifte

irritabel tarmsyndrom

leddgikt

multippel sklerose (MS)

primær biliær cirrhose (PBC)

primær skleroserende kolangitt (PSC)

psoriasis

ulcerøs kolitt

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2019

Format E-bok

ISBN13 9788202611262

EAN 9788202611262

Språk Bokmål

Sider 254

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 3 2 0 0 0

Bokomtaler

En helt grei bok av legene Sofie og Erik Hexeberg som gir oss et litt annerledes blikk på dette med autoimmun sykdom enn det konvensjonelle synet. De jobber hardt for å komme til bunns i årsakene til en autoimmune sykdommer og ut fra det kan de gi en best mulig tilpasset behandlingsform, i de fleste tilfeller med et riktig og tilpasset kosthold. Her kan det være gluten eller andre proteiner som lekker ut i blodbanen som kan være hovedårsaker, i tilegg kan bl.a. egg eller melkeproteiner noen ganger spille som en sekundærårsak, men så fort man får fikset hovedårsakene så kan man f.eks. tåle de sunne og næringsrike eggene.

Forfatterne kommer med flere pasienthistorier som har måttet jobbe tålmodig og målrettet for å bli symptomfrie og friske. Sykdommer som ofte tar mange år å utvikle er som regel ikke en "quick fix", men krever nøysomhet i kosthold og livsstil, noe Hexeberg presiserer. Pasienthistoriene viser også til hvordan flere av pasientene får tilbakeslag når de sklir tilbake til gamle kostvaner. Hovedfokuset i boken er allikevel riktig tilpasset mat som medisin. Her fokuserer Hexeberg-ekteparet på ren og naturlig mat i HighFatLowCarb kategorien, noen ganger mot det mer ketogene eller en type steinalderkost. Selvom noen matvarer innenfor disse kategoriene må avstås fra for en periode for å tette lekasje i tarmene som da ofte er årsak til autoimmune sykdommer, så kan flere av disse innføres etterhvert igjen.

En lettlest og grei bok, men til tider noe kjedelig og jeg føler at jeg har lest mye av det samme før selvom det forekommer noen nye drypp og nyttig informasjon fra litt annet perspektiv. Det er allikevel greit med repetisjon. Boken er også noe snever med tanke på at det kun fokuseres på mat som medisin, når det finnes så mye annet å ta tak i også. Allikevel et maten et område som er det mest logiske for mange å begynne med. Oppfølgeren til denne: "Et nytt blikk på kolesterol" kan ihvertfall anbefales og var hakket bedre, men denne var absolutt ikke bortkastet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

[...] butikkjøpte grovbrød inneholder i dag mange ganger så mye gluten som for femti år siden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Plagene som dukker opp før man eventuelt får en autoimmun sykdom, skyldes skade på tarmveggen, ubalanse i bakteriefloraen, lekk tarm, fremmede proteiner i blodet og et forstyrret immunforsvar.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lekk tarm er til stede ved alle autoimmune sykdommer som er blitt testet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

22 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Lister som inneholder dette verket

Disse selvhjelpsbøkene leste vi i 2020


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Vekk tigeren - heling av traumer" av Peter A. Levine
  • "Ut av hjernetåken - få tilbake energien, konsentrasjonen, hukommelsen og humøret" av Erik Hexeberg
  • "Betennelsesfri - en ny forståelse av årsaken bak mange helseproblemer" av Martina Johansson
  • "Når traumer setter seg i kroppen - øvelser for å riste deg fri" av Eva Dixen
  • "Å løfte og bli løftet - ta vare på gnisten i deg selv og andre" av Bjørk Matheasdatter
  • "Kroppen holder regnskap - hjerne, kropp og sinn i behandlingen av traumer" av Bessel A. Van der Kolk
  • "Renere liv - ren mat, naturlig skjønnhet, grønt hjem, økofashion" av Tina Holt
  • "Usynlige traumer - fanget av følelser" av Hilde Eeg Foss
  • "Tarmens medisin - 6 smarte trinn til sunn tarm, friskere kropp og klart hode" av Berit Nordstrand
  • "Hvile - alt vi vinner ved å la være" av Siw Aduvill
  • "Hei, skam - en bok om følelsen skam, hvorfor den oppstår og hva den gjør med oss" av Helene Flood Aakvaag
  • "Når livet setter seg i kroppen - oppmerksomt nærvær, muligheter, valg" av Eldri Steen
Alle bokanbefalinger for dette verket