Omtale fra forlaget
Mange som har en eller flere autoimmune sykdommer, får beskjed av legen sin om at kosthold ikke har noen betydning for sykdommen. Jo, det har det, sier legene Sofie og Erik Hexeberg, som har spesialisert seg på behandling av disse sykdommene ved hjelp av kostholdsendringer. Du kan bli kvitt den kroniske betennelsen og få en mye bedre hverdag med mindre medisiner, kanskje bli helt frisk, ved å spise betennelsesdempende (antiinflammatorisk) mat. I boka presenterer forfatterne et nytt og banebrytende blikk på autoimmune sykdommer og mulige årsaker til at de oppstår, og forteller historiene til pasienter som har fått et helt annet og bedre liv ved å endre kostholdet sitt. Bak i boka finner du kom i gang-oppskrifter som hjelper deg til å legge om kostholdet.
Følgende sykdommer har egne kapitler i boka:
Crohns sykdom
cøliaki
diabetes type 1Graves' sykdom og høyt stoffskifteHashimotos tyreoiditt og lavt stoffskifte
irritabel tarmsyndrom
leddgikt
multippel sklerose (MS)
primær biliær cirrhose (PBC)
primær skleroserende kolangitt (PSC)
psoriasis
ulcerøs kolitt
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2019
Format E-bok
ISBN13 9788202611262
EAN 9788202611262
Språk Bokmål
Sider 254
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
En helt grei bok av legene Sofie og Erik Hexeberg som gir oss et litt annerledes blikk på dette med autoimmun sykdom enn det konvensjonelle synet. De jobber hardt for å komme til bunns i årsakene til en autoimmune sykdommer og ut fra det kan de gi en best mulig tilpasset behandlingsform, i de fleste tilfeller med et riktig og tilpasset kosthold. Her kan det være gluten eller andre proteiner som lekker ut i blodbanen som kan være hovedårsaker, i tilegg kan bl.a. egg eller melkeproteiner noen ganger spille som en sekundærårsak, men så fort man får fikset hovedårsakene så kan man f.eks. tåle de sunne og næringsrike eggene.
Forfatterne kommer med flere pasienthistorier som har måttet jobbe tålmodig og målrettet for å bli symptomfrie og friske. Sykdommer som ofte tar mange år å utvikle er som regel ikke en "quick fix", men krever nøysomhet i kosthold og livsstil, noe Hexeberg presiserer. Pasienthistoriene viser også til hvordan flere av pasientene får tilbakeslag når de sklir tilbake til gamle kostvaner. Hovedfokuset i boken er allikevel riktig tilpasset mat som medisin. Her fokuserer Hexeberg-ekteparet på ren og naturlig mat i HighFatLowCarb kategorien, noen ganger mot det mer ketogene eller en type steinalderkost. Selvom noen matvarer innenfor disse kategoriene må avstås fra for en periode for å tette lekasje i tarmene som da ofte er årsak til autoimmune sykdommer, så kan flere av disse innføres etterhvert igjen.
En lettlest og grei bok, men til tider noe kjedelig og jeg føler at jeg har lest mye av det samme før selvom det forekommer noen nye drypp og nyttig informasjon fra litt annet perspektiv. Det er allikevel greit med repetisjon. Boken er også noe snever med tanke på at det kun fokuseres på mat som medisin, når det finnes så mye annet å ta tak i også. Allikevel et maten et område som er det mest logiske for mange å begynne med. Oppfølgeren til denne: "Et nytt blikk på kolesterol" kan ihvertfall anbefales og var hakket bedre, men denne var absolutt ikke bortkastet.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket[...] butikkjøpte grovbrød inneholder i dag mange ganger så mye gluten som for femti år siden.
Plagene som dukker opp før man eventuelt får en autoimmun sykdom, skyldes skade på tarmveggen, ubalanse i bakteriefloraen, lekk tarm, fremmede proteiner i blodet og et forstyrret immunforsvar.
Lekk tarm er til stede ved alle autoimmune sykdommer som er blitt testet.
22 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verket