Nelson Settlement

av (forfatter), Leiv Frodesen (oversetter) og Sverre Hansen (oppleser).

Cappelen Damm 2017 Lydfil

Gjennomsnittlig terningkast: 4.71 (34 terningkast.)

144 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Millioner av hektar ubrukt, fruktbar jord og ufelt skog venter på innvandrerne omkring midten av 1800-tallet i Nord-Amerika. Kristian, Karl Oskar, barna og sambygdingene legger ut på nok en strabasiøs ferd, med tog og skip innover landet til Minnesota. Den første vinteren blir hard for nybyggerne. Men her bringer slitet snart fremgang og bedre kår, i motsetning til slik det var i Sverige. Litt hjelper det på hjemlengselen at de skiftet navn på det nye hjemstedet: Ki-Chi-Saga skal hete Duvemåla, som gården de reiste fra. Og Kristina kan igjen lure seg til å gjøre det hun liker så godt: å svinge i husken. Vilhelm Mobergs store verk om utvandrerne ruver i Nordens litteratur. Inderligere og rikere på innlevelse har oppbruddet og livskampen aldri vært skildret.

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2017

Format Lydfil

ISBN13 9788202494308

EAN 9788202494308

Serie Utvandrerne-serien (8)

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1850-1899

Språk Bokmål

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 18 13 0 0 0

Bokomtaler

Siste boka om utvandrarane frå Ljuder i Sverige, og lagnaden deira i det nye landet. Og der kom den. Konflikten med indianarane som har blitt trengt bort frå jaktmarkane sine, og fått stendig dårlegare vilkår for levesettet sitt. Og det blei blodig og fælt. Rystande skildringar av morbide detaljar i indianarane sin framferd. Så lyt ein hugse på at skildringane er sett frå nybyggarane sin ståstad, ein får i mindre grad greie på detaljane i dei kvite sin framferd mot indianarane.

Etter kvart som bokserien skrid fram får dei øvrige i reisefølget mindre og mindre merksemd, no er det nesten berre Karl Oskar og Kristina det handlar om. Kristina har hatt varierende helse, og no er det slutt, etter nær 20 års ekteskap og 12 år i Amerika. Einsemda til Karl Oskar etterpå blir glimrande skildra, han nærmast isolerer seg frå dei andre i bygda. I tillegg blir ungeflokken vaksne, nokre giftar seg og reiser bort, og dei som blir att har funne seg ikkje-svenske ektemakar. Det blir ein heil bøling med barnebarn etter kvart, og Karl Oskar reflekterer litt over dette med at han har tatt med seg slekta ut av Sverige.

Eg må trekke litt stilpoeng for eit par forhold undervegs; det blir for mykje repetisjon av same poenget. Dette har vært tilfellet i enkelte av dei andre bøkene også, men dette var kanskje den boka der det var tydelegast. I tillegg er enkelte av dei triste scenene litt for tilgjort melodramatiske. Moberg berre dyngar på med grine-effektar, men det får då vere grenser, tenkte eg undervegs.

Likevel må eg seie at det har vært ein særs triveleg bokserie å følge. Symboltungt nok så har eg lest dei frå vår til vinter dette året, og etter 1940 sider i lag så er det ikkje til å unngå at ein blir ganske glad i hovudpersonane. Takk for følget, Karl Oskar og Kristina, og tusen takk til Vilhelm Moberg for å ha skapt denne bokserien.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hyggelig gjenlesning av disse utvandrerbøkene fra Sverige til Amerika fra 1850-årene og deres liv med slit og strev med å skaffe seg nytt fotfeste i et nytt fedreland. Har lest bøkene tidligere på 70-tallet og husker TV-serien godt (skulle gjerne ønske TV-serien i reprise).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Mennesket beveget seg ikke like ledig i dag som i går. Å ligge under jorden eller å kreke over den - hva var å foretrekke?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Finnes det noe herligere enn å våkne en morgen og være fullstendig utsovet ?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dagen blir lang for den som har endt sitt dagsverk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det var hans hender som hadde forvaltet dette jordstykket, og når han tenkte på alle de avlinger som ville bli høstet der når han selv var borte, bela han ganske godt tilfreds. Men noen ære fulgte det ikke med å bryte ny jord og pløye opp åker. Æren var for dem som brukte sverd, gevær og kanoner, ikke for den som handterte øks og plog, det fredelige arbeids remedier.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Om Kong Carl XV var det skrevet at intet hovmot hindret ham fra å tre over terskelen selv i den fattigste hytte. Han som bodde i høyt hvelvede gemakker i Sverige, holdt seg ikke for god til å bøye hodet og besøke dem som bodde under lave takbjelker. Han avlet til og med barn med de vakreste av folkets unge døtre; av et gavmildt hjerte delte han sitt kongelige blod med dem.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

144 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Lister som inneholder dette verket

Då mor mi skulle flytte over i eit mindre husvære, fekk ho brått ikkje plass til så mange av bøkene sine lenger. Snill som ho er så lot ho etterkomarane forsyne seg med det dei hadde lyst på. Sjølv om vi var fleire som ville ha så var det likevel eit rikhaldig skattkammer å plukke frå.

Dette er det eg sanka med meg.
Takk, kjære mor.


Godt sagt! (20) Varsle Svar

Bøker av Vilhelm Moberg


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Siste brev hjem - 1 : Velsignet kvinne" av Vilhelm Moberg
  • "Nybyggerne - 2 : Gull og vann" av Vilhelm Moberg
  • "Innvandrerne - 1 : Mot vest til nye hjem" av Vilhelm Moberg
  • "Nybyggerne - 1" av Vilhelm Moberg
  • "Utvandrerne - 2 : Bønder på havet" av Vilhelm Moberg
  • "Utvandrerne - 1 : Oppbrudd fra bygda" av Vilhelm Moberg
  • "Innvandrerne - 2" av Vilhelm Moberg
  • "Utvandrerne" av Vilhelm Moberg
  • "Himmelen er gul" av Ragnhild Magerøy
  • "Kongen - mannen fra utskjæret" av Kåre Holt
  • "Olav Audunssøn og hans barn - bd. 1" av Sigrid Undset
Alle bokanbefalinger for dette verket