Lucie

roman

av (forfatter).

Gyldendal 2002 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.38 (58 terningkast.)

333 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Lucie utkom i 1888 og er en klassiker i norsk litteratur om kvinner og hykleriske ekteskap. Lucie er en livsglad og frimodig dansepike på Tivoli, og advokat Theodor Gerner blir stormende forelsket i henne. Men han synes ikke det passer seg å gifte seg med sin elskerinne - hva vil vennene si? Og likevel, han klarer ikke å være henne foruten. Slik blir Lucie fru Gerner og flytter til Inkognitogaten. Hun kommer inn i advokatens omgangskrets: et snobbet og innestengt miljø, der ikke minst misunnelige fruer gjør hva de kan for å kvele livsmotet hos den vakre "Tivolifrua".

Omtale fra forlaget

Lucie utkom i 1888 og regnes som en klassiker i norsk litteratur. Den tar blant annet for seg kvinners kår i ekteskapet, et tema Amalie Skram vendte tilbake til i flere av sine romaner. Lucie er en livsglad og frimodig danserinne på Tivoli, og advokat Theodor Gerner blir stormende forelsket i henne. Men han synes ikke det passer seg å gifte seg med sin elskerinne. Hva vil vennene si? Og likevel . han klarer ikke å være henne foruten. Slik blir Lucie fru Gerner og flytter til Inkognitogaten. Hun kommer inn i advokatens omgangskrets, et snobbete og innestengt miljø.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2002

Format Heftet

ISBN13 9788205299429

EAN 9788205299429

Serie Gyldendal klassiker

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Språk Bokmål

Sider 188

Utgave 13

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 28 19 4 4 0

Bokomtaler

Dette var sann leserglede! Utrolig interessant å få et innblikk i samfunnet og de sosiale normene fra 1880 årene. Interresant å se at selv om det er 140 år siden denne boken kom ut så er det mye av de samme problemstillingene vi står ovenfor. Hun tar opp tematikk som utenomekteskapelige forhold, kvinnelig (og noe mannlig) seksualitet, kvinners forventede plass i ekteskapet og samfunnet med mer. Tankene og følelsene som beskrives i boka er de samme man kan kjenne igjen fra i dag av. Jeg koste med med å lese denne og det eneste jeg putter fingeren på er at jeg skulle ønske den var lengre. Det som holder den fra sekseren er at jeg kunne ønske siste kapittelet var lengre. Anbefales!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Lucie er en livsglad kvinne - en dansepike på Tivoli. Ikke en slik kvinne herrer fra penere sosiale lag egentlig kunne tenke seg å gifte seg med ...

Advokat Theodor Gerner er imidlertid stormende forelsket i vakre Lucie, og selv om han egentlig skjønner at det vil kunne medføre mer sorg enn glede å gifte seg med sin elskerinne, gjør han det. Rett etter at de er gift, går han i gang med å ville forandre henne, egentlig i beste mening for å få Lucie til å passe inn i sin snobbete omgangskrets.

Lucie går sakte men sikkert til grunne. Alt som er henne blir plukket av henne. Og kanskje er det ikke ektemannen som er verst, men faktisk kvinnene i miljøet rundt ektemannen. "Tivoli-frua" kaller de henne, misunnelige som de er på hennes vakre ytre. Og da Lucie heller ikke får noen støtte fra ektemannen, ender historien på typisk Amalie Skramsk vis; med en tragedie.

Mens jeg leste den boka, ble jeg eitrende forbannet over dobbeltmoralen som gjaldt for kvinner "med en fortid" for over 100 år siden - en regel som absolutt ikke gjaldt for menn. Heldigvis har verden gått fremover siden den gang, men dessverre ikke for alle kvinner i vårt samfunn ...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

"Har hun ikke vært sånn, ja slett og rett et offentlig fruentimmer?" spurte Henny med en grimase. "Nei da, Henny, så galt har det langtifra vært! Men selv om så var - vi gifter oss jo alle sammen med så å si offentlige mannstimmere."

Godt sagt! (7) Varsle Svar

En angrer på all ting en vakker dag, især da på det en ikke gjør.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi tro på kjærligheten, det er og blir dog det eneste i verden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En gjør det, ikke fordi en vil det, men fordi en ikke kan la det være.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En lever regelmessigere når en er gift.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Norske filmadapsjoner.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Fru Inés" av Amalie Skram
 • "På St. Jørgen" av Amalie Skram
 • "Constance Ring" av Amalie Skram
 • "Våren" av Sigrid Undset
 • "Den unge Amalie Skram - et portrett fra det nittende århundre" av Liv Køltzow
 • "Constance Ring ; Fru Ines ; Forrådt" av Amalie Skram
 • "Avkom" av Amalie Skram
 • "S.G. Myre" av Amalie Skram
 • "Fru Marta Oulie" av Sigrid Undset
 • "Elleve år ; Tolv år" av Sigrid Undset
 • "Forrådt" av Amalie Skram
 • "Den evige jøde - roman" av Bergljot Hobæk Haff
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver