Kuosuvaaran takana

elämän jatko 1

av (forfatter).

Iđut 2004 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 6.00 (1 terningkast.)

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Porsanger, høsten 1944. Ei gruppe mennesker fra Børselv flykter til fjells for å unngå å bli tvangstransportert til Sør-Norge. De flykter til Kuosuruto bak Kuosuvaara, og nesten uten redskaper klarer flyktningene å sette opp ei gamme. Det blir tøft å klare seg, for det er kaldt og de er sultne.

Omtale fra forlaget

Porsanger, høsten 1944. Ei gruppe mennesker fra Børselv flykter til fjells for å unngå å bli tvangstransportert til Sør-Norge. De flykter til Kuosuruto bak Kuosuvaara, og nesten uten redskaper klarer flyktningene å sette opp ei gamme. Det blir tøft å klare seg, for det er kaldt og de er sultne.

Bokdetaljer

Forlag Iđut

Utgivelsesår 2004

Format Innbundet

ISBN13 9788276010954

EAN 9788276010954

Serie Elämän jatko

Omtalt tid 1939-1945

Omtalt sted Finnmark

Språk Kvensk

Sider 416

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 0 0 0 0 0

Bokomtaler

Da har jeg endelig pløyd meg igjennom denne boken, som har tatt meg over ett år å lese. Det var tyngst i starten, og kanskje fikk jeg ikke med meg alle detaljer (naturbeskrivelser osv.), men når man først kom over dette så er det en veldig spennende og gripende historie. Det blir også så mye nærmere når man vet at det virkelig skjedde, på de omtalte stedene med flere av folkene som er med i historien.

Historien begynner med at en gruppe folk fra Børselv flykter til fjells, fordi de ikke vil la seg tvinge til å reise sørover. Synsvinkelen skifter mellom flere av de som er i gruppen, og som i Sju brødre av Aleksis Kivi og Ukjent soldat av Väinö Linna så er det en kollektiv synsvinkel. På den måten så kommer det frem hvordan krigen påvirket folk flest (foreldre, barn, elder mennesker, folk som var med i slaget om Narvik osv.). Hver enkelt av dem takler situasjonen på sin måte.

Samtidig lever de med usikkerhet om hvor det ble av familiemedlemmer, om de fortsatt er i livet osv. Sulten og vinteren viser seg likevel å bli den største fienden. Nesten hver dag blir et spørsmål om hvor de skal få tak i mat, f.eks. prøve å jakte eller lure seg ned til bygda om natten i håp om ikke å bli tatt av tyske utkiksposter. På denne måten er boken nesten som et historisk dokument over hvordan krigen kunne utarte seg for folk i Finnmark under 2. verdenskrig. Samtidig er historien en etisk tankevekker, f.eks. om det er riktig å ta liv hvis man blir beordret til det av staten, om det er riktig å stjele hvis det er eneste måte å holde seg i livet på osv.

Man får nesten følelsen av hvordan folk var nødt til å innrette seg de tyske og østerriske soldatene, som var flerdobbelt antall folk fra bygden. Boken er på kvensk, men tyske fraser og ord er brukt som krydder til å virkeliggjøre hvor tett innpå tyskerne folk levde. Det er også interessant å lese om hvordan krigen og nøden styrket samholdet mellom folk, hvordan de hjalp hverandre med å holde humøret oppe ved hjelp av sanger og mimring osv.

Jeg er veldig glad for at jeg omsider har lest ut boken, for der sto ting jeg ikke visste. Det gjør også godt å vite at jeg nå kan nok finsk til å lese og forstå historien, for det har vært et mål jeg har hatt over lengre tid.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

1 bokelsker følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Lister som inneholder dette verket

Kvener en finskætted nasjonal minoritet som i Norge har samme status som skogsfinner og jøder, romanifolket (tatere) og roma (sigøynere). De kom til Norge fra 1500-tallet til slutten av 1800-tallet, og har som andre minoriteter vært utsatt for hard fornorskning og ordet kven var lenge brukt som skjellsord. Til tross for det lever enda språket. Det er vanskelig å gi nøyaktige tall på hvor mange som kan snakke språket i dag, men det er stort sett den eldre generasjonen. Det kvenske kjerneområdet strekker seg fra Nord-Troms til Finnmark.

Det som går igjen i det vi har av kvensk litteratur er at det ofte er nordmenn og finlendere som har skrevet om kvener, mens det først er i nyere tid at kvener selv har begynt å skrive om seg selv. De fleste kvenske fordattere skriver på norsk med unntak av Alf Nilsen-Børsskog som er den første som har skrevet hele romaner og diktsamlinger på kvensk.

I denne listen har jeg samlet noen verker som kan kategoriseres som kvensk litteratur, som er et veldig vidt begrepp foreløpig. Det er litteratur som enten er skrevet av kvener, om kvener eller med kvensk tema.

Jeg skal komme med mer utfyllende kommentarer etterhvert.


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Her har jeg laget en liste over skjønnlitterære verker om hvordan det var under 2.verdenskrig i Finnmark. Listen er langt ifra komplett, så kom gjerne med forslag :)


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Man låner eller kjøper bøker som blir liggende i hyllen, fordi man ikke finner tid. Men i bakhodet har man at man vil lese dem ferdig i ferien. Enkelte av bøkene har man kanskje også begynt på, men så blir man avbrutt.

Noe som går igjen i listen min er at det er slike omfattende verk som man trenger tid til å tenke igjennom, eller det er omfattende oppslagsverk.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fant en uferdig liste fra 2014.


Godt sagt! (0) Varsle Svar