Knutby

roman

av (forfatter) og Lene Stokseth (oversetter).

Aschehoug 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.40 (10 terningkast.)

25 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

En rystende og virkelighetsnær roman om hendelsene i Knutby. Sommeren 1997 flytter familien Forsman til Knutby i Uppland, klare til å begynne sine nye liv i Filadelfia-menigheten som ledes av Eva Skoog. I de knappe syv årene som følger skal flere personer og familier veves sammen i et nett av erotiske maktrelasjoner, med tragiske utfall. Jonas Bonnier har skrevet en virkelighetsnær roman om hendelsene i Knutby og om hvordan det er mulig å skape en parallell virkelighet basert på tro, håp og kjærlighet, som til slutt tjener helt andre formål.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788203265730

EAN 9788203265730

Genre Biografisk litteratur

Omtalt tid 1990-1999 2000-2009

Omtalt sted Sverige

Omtalt person Helge Fossmo

Språk Bokmål

Sider 381

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 5 4 1 0 0

Bokomtaler

Det var ikke måte på hvor mye intriger denne forfatteren klarte å flette inn i hverandre. Mer kvinnebedårer enn presten i Knuteby har det aldri vært på denne planeten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fleste kjenner nok til Helge Fossmo og Knutbysaken. Han fikk livstid og sitter nå i Tidaholm Maximum Security Prison. I fjor ble livstid omgjort til 26 år, med mulig prøveløslatelse i 2021.

Som tittelen tilsier, baserer romanen seg på saken fra virkeligheten. I og med at dette er en roman, er noen navn og situasjoner endret, men for oss som kjenner til saken og som har lest litt om den før, er det lett å finne ut hvem som er hvem blant hovedpersonene.

Rett avgjørelse for familien?
Sindre Forsman tar med seg kona Kristina og barna Knutby for å være med i en Filadelfiamenighet som ledes av Eva Skoog. De kommer inn i et lukket samfunn som har visse regler, også noen usagte regler. Noe de lærer etter hvert. Kristina merker som tiden går at tiden i huset blir ofte ensomt siden mannen hennes jobber så mye, og hun ser ham sjeldnere og sjeldnere. Han har også begynt å ta i mot folk som han skal være en slags rådgiver for.

I mellomtiden blir det bare mer og mer anspent både i huset og folk de omgir seg med. Noen planlegger noe og gjemmer seg bak sin tro for å nettopp få det de vil ha. Samtidig blir vi kjent med Anna Andersson som går bak farens rygg. Han vil ikke at hun skal blande seg inn i Filadelfiamenigheten, men hjertet hennes mener noe annet. Gjør hun et riktig valg?

Eva Skoog er i bakgrunnen og legger skumle planer. Hun vil ha andre til å tro at hun er Kristi brud. Vil hun få meningheten med seg?

Skremmende maktkamp og påvirkning
Personlig er jeg noe skuffet over at dette er en roman istedet for true crime. Jeg elsker å lese og se programmer om krimsaker fra virkeligheten. Det er spennende. Så sånn sett er det litt dumt at denne er omgjort til en roman. Det blir ikke helt det samme, men boka er vel verdt lesetiden. Boka er noe repetiv og ensformig i begynnelsen, men fra midten og mot slutten tar det seg virkelig opp, og boka er på sitt mest spennende, når den er i ferd med å avsluttes. Det er jo typisk. Så likte den ikke så veldig godt i begynnelsen og var noe lunken til den siden den er som sagt noe repetiv, spesielt enkelte sexscener og tema. Men det virker som det var en meninghet som brukte sin tro for å ligge med den de ville, som en slags unnskyldning for ting de gjør. Det er også skremmende hvor fort et lite samfunn blir påvirket av hverandre på den måten. Det er som om ingen evner å betrakte det som foregår fra utsiden. De glemmer på en måte å tenke selv.

Det er så mye mer man kan si om boka, men siden saken er såpass kjent og i tillegg på NRK er det en serie om Knutby, som heter: Drap i Knutby. Den er veldig fascinerende. Jeg likte boka etter hvert og den ble bedre og bedre etter hvert som jeg leste. Noe annet som skuffet meg ved siden av at boka ble skrevet som roman istedet for true crime, var at karakterene blir noe blasse. Man blir ikke så veldig godt kjent med dem, og mange av dem havner litt i bakgrunnen. Så kunne ha foresterket persongalleriet noe mer. Bortsett fra det var det stort sett spennende lesing, spesielt hvis man er interessert i saken fra før.

Les gjerne også Barnepiken i Knutby av Thomas Sjögren hvis du vil lære mer.

Fra min blogg: I Bokhylla

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Fisk i alle regnbuens farger skulle svømme der og minne om Guds skaperglede.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Morens død hadde vært et svik og farens sorg en ubegripelig svakhet. Det eneste som var igjen for Anna var Gud. Hun kunne ikke stole på noen andre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du må bli ren, Kristina. Kvitte deg med all forsvar og tvil. Vi når ikke frelsen med et lukket hjerte.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Satan leter etter sjeler å gjemme seg i. Nå mer enn noen gang. Bør han i deg Kristina ?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Uansett hva som hadde skjedd , uansett hvem som hadde sluppet løs demonene og se vonde drømmene hans , skull hun være der for han. Han var syk, og hun ville våke over han til han ble frisk. Hun car hans kone og dette var hennes plass.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Julestjerner - vårt fineste julehefte" av Unni Lindell
 • "Dette er Gomorra" av Tom Chatfield
 • "Barneranerne" av Anne-Britt Harsem
 • "Steady" av Jarle Sten Olsen
 • "Apple tree yard" av Louise Doughty
 • "Sekten som gjenoppsto" av Mariette Lindstein
 • "Ekteskapspakten" av Michelle Richmond
 • "Som skyene skygger snøen - dikt langs veien" av Levi Henriksen
 • "Beist" av Ane Riel
 • "Da He-Man kom til Norge - en fortelling om å vokse opp på 80-tallet" av Ole-Martin Ihle
 • "Gaven" av Lilli Bendriss
 • "Jenta fra fortiden" av Synnøve Eriksen
Alle bokanbefalinger for dette verket