Omtale fra forlaget
Hvorfor er det så viktig at du klarer å oppsummere budskapet ditt på ett A4-ark? Hvordan skaffer du nettverk og bygger allianser? Hvordan bli lyttet til, selv med lite makt og penger? Og hva er det du absolutt ikke må gjøre? Jakta på makta er boka for deg som har noe viktig å si, og som derfor vil at flere skal høre på deg. Du kjemper kanskje for én spesifikk sak – som ny kunstgressbane eller flere arbeidsplasser til kommunen din. Eller kanskje arbeider du på lengre sikt, for et bedre miljø eller for å få arbeidsplassen din til å satse på noe nytt. Forfatterne av boken har jobbet på toppnivå i norsk politikk. For prisen av 10 minutter hos First House får du deres viktigste erfaringer og beste råd om hvordan du påvirker norsk politikk. De deler av egne suksesser og feiltrinn både innenfor og utenfor regjeringskontorene. Du vil noe, og du trenger verktøyene for å vinne frem. Denne boka gir deg det. (--) Sagt og skrevet om Jakta på makta: «En viktig og god bok om hvordan folk flest kan påvirke politiske beslutninger» Sigbjørn Aanes, tidligere statssekretær for Erna Solberg «Smart, morsom, nyttig - og kort!» Trine Eilertsen, politisk redaktør i Aftenposten. «En velskrevet framstilling av hvordan ulike norske aktører søker å påvirke beslutningstakere, og en nøktern guide til hvordan du selv kan gå fram for å få det som du vil» Ola Magnussen Rydje, kommentator i Dagbladet
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2018
Format E-bok
ISBN13 9788205511750
EAN 9788205511750
Språk Bokmål
Sider 203
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketVi kan si at strategi er evnen til å forstå hva man må gjøre, mens taktikk er å utføre dette bra. Valgstrategien til et politisk parti vil dreie seg om hvilke saker de får på dagsordenen, hva de får TV-valgkampen til å handle om. Taktikken er hvor godt de gjør det i TV-debatter, og hvilke medieutspill man kommer med. En dyktig strateg kan avgjøre hva valgkampen handler om. En dyktig taktiker klarer å gjennomføre strategien på en god måte, og dermed oppfylle målene i strategien. Grovt forenklet: En strategi er å gjøre de rette tingene, mens taktikk er å gjøre de rette tingene på rett måte.
For de som vil påvirke politikere, er det viktig å bruke de taktiske mulighetene som åpner seg ved uventede hendelser. Et maktskifte, en stor krise eller et uventet stemningsskifte i opinionen kan plutselig gjøre det umulige mulig. Politikk er ikke bare det muliges kunst, det er også mulighetenes kunst.
Hvis du kommer til Stortinget eller ditt lokale kommunestyre med en enighet mellom tradisjonelle motstandere, er sjansen din for gjennomslag økt betydelig. Jo mer utradisjonelle alliansepartnerne er, desto bedre rustet vil du ofte være. Kloke og overraskende allianser fratar politikerne argumentet om at saken du kjemper for, bare handler om særinteresser.
Verdien av gode argumenter er lettest å se i store saker som har fått gjennomslag i politikken og opinionen, til tross for sterk motstand. Handlingsregelen for oljepengebruk var for eksempel noe de færreste mennesker ønsket seg, og de færreste partier hadde på sitt program. Til å begynne med var den uønsket og misforstått, og ble ansett som litt unødvendig. Gjennom år med saklige argumenter endret det seg, og gradvis har alle partier på Stortinget stilt seg bak handlingsregelen. Pensjonsreformen er et annet eksempel på en sak som har hatt få støttespillere til å gå i krigen for seg, men mange sterke argumenter bak seg. Til slutt førte det frem, rett og slett fordi argumentene var så sterke.
Hvis du skal nå frem til politikere, må du bruke argumenter som tar deres samfunnsengasjement på alvor. Det er derfor gode lobbyister ikke spør hva de kan gjøre for seg selv, men hva de kan gjøre for landet sitt. Det er legitimt å kjempe for egne interesser, men det blir mye lettere om det du kjemper for, også er bra for andre.