Ibsens beste

av (forfatter).

Gyldendal 2005 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.25 (4 terningkast.)

29 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Peer Gynt: Skuespillet er et oppgjør med nasjonalromantikken, men også en dyptloddende karakterstudie. Et dukkehjem: Nora er gift med advokat Helmer, og sjokkerer sin samtid da hun forlater mann og barn for å bli en selvstendig kvinne. Gengangere: Den unge maleren Osvald Alving vender hjem til sin mor og sitt barndomshjem. Han kommer hjem fordi han er syk. Det som skulle bli en fest og en hyllest til Kammerherre Alvings minne, utvikler seg til et følelsesmessig inferno - et oppgjør med sannhet, løgn og moral - hvor lag på lag avsløres. Vildanden: Dramaet utspiller seg hos familien Ekdal, som tilsynelatende lever et lykkelig liv. Da farens ungdomsvenn Gregers Werle en dag dukker opp, begynner familiemedlemmenes livsløgner gradvis å bli avdekket. Dermed utvikles også tragedien som rammer barnet. Hedda Gabler: Stykket handler om den nygifte Hedda Tesman. Iskald er hun, slu er hun og deilig er hun, Hedda Gabler. Men hun eier ikke evnen til å elske. Bygmester Solness: Solness frykter ungdommen, men er besatt av unge Hilde Wangel. Dette er et drama om kunsten og livet, om alderdommens møte med ungdommen og drømmen om det umulige. Boka inneholder også et utvalg av Ibsens mest kjente sitater.

Omtale fra forlaget

Henrik Ibsen (1828.1906) hører til «De fire store» i Norge, sammen med Bjørnson, Kielland og Lie, men Ibsen er også en av de store mesterne i verdenslitteraturen. Å velge ut hans viktigste dramaer er en uhyre vanskelig oppgave. Men her er seks av de mest vesentlige stykkene hans samlet i ett bind. Peer Gynt (1867) kommer en ikke utenom . stykket har etablert seg som et nøkkelverk i norsk dramatikk. Det var for øvrig det siste dramaet Ibsen skrev på rim. Siden kom en rekke stykker som regnes blant hans samtidsdramaer, deriblant Et dukkehjem (1879). Stykket ble Ibsens første virkelige internasjonale suksess, og er et av verdens mest kjente og spilte ekteskapsdramaer.Gengangere (1881) vakte storm i samtiden bl.a. for sine ytringer om ekteskapet, mens i Vildanden (1884) ønsket Ibsen å skrive om ekteskapet, kristendommen og det moderne samfunn. Hedda Gabler (1890) og Bygmester Solness (1892) er også hver på sine vis ekteskapsdramaer.Til slutt i Henrik Ibsens beste byr vi på noen «ekstraspor», noen av de mest kjente diktene han skrev, samt en kort biografisk oversikt over hans liv og verker.I serien «Forfatternes beste» er de essensielle verkene i viktige forfatterskap samlet. Her får du bare de beste bøkene, forfatternes ess, i ett bind. Flere bøker til prisen av én. Obligatorisk litteratur for enhver bokhylle.Henrik Ibsen ble født i Stockmannsgården i Skien den 20. mars 1828, som førstemann i det som skulle bli en stor søskenflokk. Familien var velstående, men da Henrik var åtte år, gikk faren konkurs. Ibsens første stykker var nasjonalromantiske historiske dramaer og gjorde ikke noen stor suksess. Med Peer Gynt fikk han anerkjennelse som en av landets ledende forfattere, og mottok kunstnerlønn. Ibsen forlot Norge i 1868, og det skulle ta godt over tjue år før han flyttet tilbake. Han tilbrakte sju år i Dresden, ni år i München (i to perioder) og sju år i Roma. 72 år gammel, i 1900, ble Ibsen rammet av slag for første gang, og 23. mai seks år senere døde han.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2005

Format Innbundet

ISBN13 9788205339316

EAN 9788205339316

Serie Forfatternes beste

Språk Bokmål

Sider 591

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 3 0 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

29 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Du vil kanskje også like

  • "Hamsuns beste - senere verker" av Knut Hamsun
  • "Hamsuns beste - ungdomsverker" av Knut Hamsun
  • "Hemingways beste" av Ernest Hemingway
  • "Fra det ubevidste sjæleliv - artikler om litteratur" av Knut Hamsun
  • "Kafkas beste" av Franz Kafka
  • "Skammens historie - den norske stats mørke sider 1814-2014" av Sigmund Aas
  • "Distinksjonen - en sosiologisk kritikk av dømmekraften" av Pierre Bourdieu
  • "Lyrikkens liv - innføring i diktlesning" av Christian Janss
  • "Historien om Europa - 1900-1945" av Karsten Alnæs
  • "Historien om Europa - 1800-1900" av Karsten Alnæs
  • "Norsk litteraturhistorie" av Per Thomas Andersen
  • "Kiss kiss" av Roald Dahl
Alle bokanbefalinger for dette verket