11 år gamle Tom vokser opp i etterkrigs-Oslo, sammen med moren og hennes to elskere. Faren er død, myrdet som overløper og angiver for tyskerne, og moren forfølges på grunn av sitt forhold til sjefen for den tyske etterretningstjenesten under okkupasjonen. Og med Tom som betrakter, fører romanen inn i spillet mellom moren, Robert og forfattern Munken. Og for Tom blir hushjelpen Helgas ankomst støtet til en seksuelle oppvåkning.
Forlag Oktober
Utgivelsesår 1992
Helga følte seg tryggere i båten utpå vannet enn i skogen på land til tross for at hun ikke kunne svømme, noe som var vanlig blant havets folk, sjømenn og fiskere, for de visste at når havet tok dem, så var det for sent å svømme.
Hva skal vi med livbelter? Jeg kan ikke svømme, men bruker ikke svømmebelte. Mange drukner seg i det vannet de lærte å svømme i. Det slipper jeg.