Boken handler om Gestapo i Norge 1940-1945, om politimennene og hvordan de arbeidet. Forfatteren gir et inngående bilde innenfra av organisasjonen, personene og deres arbeidsmetoder og boken inneholder navn, tittel og avdeling for alle tjenestemenn i Sipo i Norge slik oppstillingen var ved kapitulasjonen i mai 1945. Vi får også vite hvilken dom de fikk under rettsoppgjøret. Videre finnes kortbiografier til over hundre Sipo-folk, og en kronologisk liste over nordmenn som mistet livet på grunn av Gestapos metoder. Har kilde- og litteraturliste og register.
Få navn har en så uhyggelig klang som .Gestapo., Hitlers hemmelige statspoliti. I Norge forbindes Gestapo først og fremst med arrestasjoner, tortur og mishandling av motstandsfolk. Alle de 12 tyskerne som ble henrettet etter rettsoppgjøret i Norge, var tilknyttet denne uhyggelig effektive politistyrken. Berit Nøkleby er historiker og forfatter av en rekke bøker, fremfor alt om annen verdenskrig. I denne boken gir hun en faglig solid og usminket fremstilling av det tyske Sicherheitspolizei . .Sipo., der Gestapo var den utøvende gren . og dets virksomhet i Norge 1940.1945. Hun beskriver organisasjon, strategi og arbeidsmetoder, og hun bringer også inn flere enkeltskjebner som bidrar til å kaste lys over spørsmålet: Hvem var gestapistene, og hvem var deres ofre?
Utgivelsesår 2003
ISBN13 9788203227882