G.W. Pabst, en av de største regissørene i sin tid, befinner seg på filmsettet i Frankrike da nazistene overtar makten. Han flykter til Hollywood, men under den blendende California-solen blir den verdenskjente regissøren bare til en skygge av seg selv. Ikke engang Greta Garbo, som han gjorde berømt, kan hjelpe ham. Flere sammenfallende begivenheter gjør at han må vende tilbake til hjemlandet Østerrike, nå kalt Ostmark. Der krever propagandaminister Goebbels at Pabst skal samarbeide med nazistene. Pabst er overbevist om at han ikke skal underkaste seg noe annet regime enn kunstens, men før han vet ordet av det, har han viklet seg inn naziregimets nett. Filmskaperen er en roman om kunst og makt, skjønnhet og brutalitet fra en av Tysklands mest kritikerroste og populære forfattere.
Utgivelsesår 2024
ISBN13 9788205596559
EAN 9788205596559
Genre Historisk litteratur
Omtalt tid 1939-1945
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketJeg ser på skjermen. Ser meg selv, at jeg ser i en vilkårlig retning – naturligvis, skjermen er jo ikke kameraet, man må se inn i kamera for å se seg selv ut fra skjermen, bare at man jo ikke kan se seg selv da, fordi man ser inn i kamera og ikke på skjermen. Og nå viser skjermen, selv om den jo viser meg, samtidig noe annet, og for ikke å se det, lukker jeg øynene, men det hjelper ikke, og jeg ser dem ennå: svarthvite mennesker i en konsertsal. Høyt oppe fra ser jeg ned på dem, som om jeg flyr, en lysekrone stråler, jeg sitter ved siden av kameraet på bommen oppe i en høy kran, alle ser fremover, for de har ikke lov til å heve blikket.
To riddere møttes til duell, en gangster med pistol robbet en bank, en liten mann med hatt og stokk ble jaget av politiet. Mens han flyktet, fulgte kameraet ham nedover gaten, slik at man som tilskuer måtte holde seg fast for å ikke bli revet med og miste balansen.