Utgivelsen av Montaignes "Essays" fullføres med "Tredje bok". Dette fire hundre år gamle verket er et av de mest siterte bøker i verdenslitteraturen. Tredje bok er den delen som er klarest preget av politikk og Montaignes egen samtid. Klasseskiller, kolonisering og hekseprosesser er blant temaene. Mer tidløst er refleksjonene om ærlighet, anger og politisk ansvar. Etter også å ha gransket konversasjonskunsten og forfengeligheten, avslutter Montaigne med et klokt kapittel om visdom, moderasjonskunst og erfaring. Boken rommer også et fyldig etterord av stipendiat Kirsti Sellevold, samt register til hele verket.
Utgivelsesår 2008
ISBN13 9788203190773
EAN 9788203190773
Serie Essays (3)
Omtalt tid 1500-tallet
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketDa Sokrates fikk se en stor mengde dyrebare gjenstander, smykker og kostelig innbo bli båret gjennom sin by under stor praktutfoldelse, utbrøt han:" Tenk hvor mange ting jeg ikke ønsker meg!"
Når jeg i utlandet av høflighet er blitt spurt om jeg vil spise på fransk maner, har jeg alltid blåst av det og plassert meg ved de bordene der det var flest utlendinger.
Det er en skam å se franskmenn så beruset av denne tåpelige fordommen at de skyr skikker som er annerledes enn deres egne og føler seg utenfor sitt rette element så snart de har stukket nesen utenfor sin egen landsby. Hvor de enn er, tviholder de på sine vaner; alt fremmed får dem til å gyse. Skulle de treffe en landsmann i Ungarn, feirer de det bemerkelsesverdige møtet, de forbrødrer seg og forenes i en klagesang over de barbariske seder de får oppleve.