Dårskapens lovtale

av (forfatter) og Trygve Sparre (oversetter).

Bokklubben 2010 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.50 (2 terningkast.)

17 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Denne boken er en satire over tidens seder, umoral, overtro og korrupsjon. Her fører gudinnen "Dumhet" ordet, og gjennom hennes lovtale til seg selv gir Erasmus fritt utløp for sin harme og ironi.

Bokdetaljer

Forlag Bokklubben

Utgivelsesår 2010

Format Innbundet

ISBN13 9788252574838

EAN 9788252574838

Serie Bokklubbens kulturbibliotek

Språk Bokmål

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Denne lovtalen harsellerer med det meste i forfatterens samtid, det vil si cirka år 1500. Første del av boka tar for seg dårskapen som et menneskelig fenomen, en tøyelig egenskap som omfatter både overmot og naivitet, uvitenhet og ufornuft, men samtidig utgjør et krydder i livet og en kilde til vennskap og samhold. Her bygger den lærde Erasmus i stor grad på sin lesning av greske og romerske klassikere, men uten at det tynger teksten særlig. Den er tvert om vittig og tilgjengelig, ikke minst fordi satiren rammer fenomener som er like aktuelle i vår egen tid. Særlig skarp er han i omtalen av ulike kategorier akademikere: filologer, filosofer, medisinere, jurister og spesielt teologene. De er personer som påberoper seg visdom, men i realiteten utgjør dårer med høye pretensjoner.

I siste del av boka kaster Erasmus seg over mer grunnleggende teologiske spørsmål og kan dermed ses på som en forløper til Luthers frontalangrep på den katolske kirken i 1517. Paven, kardinalene, men også de plagsomme tiggermunkene får gjennomgå. Han gjør grundig narr av naiv helgendyrkelse og annen overtro som alkymisme. Min utgave fra 1981 er oversatt til gammelmodig riksmål, men flyter likevel lett. Oversetteren har forsynt teksten med en del nyttige opplysninger bak i boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Sannheten har en egen makt til å more, hvis den ikke inneholder noe direkte sårende. Men evnen til å uttrykke seg på en slik måte har gudene bare gitt til dårer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Krig må vel sies å være opphav og kilde til all berømmelig stordåd. Men hva er vel tåpeligere enn -- gud vet av hvilken grunn -- å innlate seg på en slik kappestrid, hvor begge parter alltid lider større tap enn de fordeler de høster? Og på dem som blir slått ihjel, ofrer folk ikke et ord!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Søker du vellyst, vil du finne at pikene, som spiller hovedrollen i komedien, tilhører tåpen av hele sitt hjerte; de avskyr og flykter for den kloke som for en skorpion.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Alle godtar vel det kjente ordtak: «Hvor sannhet kommer til kort, er oppspinn på sin rette plass». Derfor er det også vi lærer barn verset «Å være dum til rette tid er det lureste i verden».

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er det ikke et tegn på gjensidig godvilje når to esler gnir seg mot hinannen? Ja, jeg våger å si at slik smiger er en viktig del av hele den høypriste veltalenhet, en ennå viktigere del av legekunsten, og den betyr alt i diktekunsten -- den er honning og krydder i alt menneskelig samkvem.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bokklubbens Kulturbibliotek


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bøkene på denne lista dekker en periode i Vest-Europa på 300 år fra begynnelsen av 1500-tallet til slutten av 1700-tallet. Mye har preg av framveksten av individualisme, rasjonalisme og samfunnskritikk. Forfatterne jeg har lest i det siste driver gjøn med meste, men pakker gjerne - av forsiktighetshensyn - satiren sin inn i fantasifulle utopier, en tidlig form for science fiction. Men her er også bøker som innvarsler et mer humant, tolerant syn på tilværelsen. Forfatterne på 1700-tallet legger gjerne vekt på betydningen av et fantasi- og følelelsliv som ikke lar seg innordne strenge rasjonalitetspåbud. Med andre ord begynnelsen på romantikken.

Nederst på lista finnes en rekke faktabøker som jeg synes har vært nyttige for å se forfatterne og deres bøker i sammenheng med tiden de er skrevet i. Her får du også forklaringen på at det er temmelig tynt med med nordiske forfattere på leselisten min. Holberg og Wessel kommer kanskje med ved et seinere høve. (Skrevet 14.7.2019).


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er skjønnlitterære bøker frå 2011, litt hulter til bulter pga.teknisk feil. Det var eit godt leseår.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Tidligkristne apokryfer" av Reidar Aasgaard
 • "Et utvalg fra enneadene" av Plotin
 • "Slegten fra 1814" av Carl W. Schnitler
 • "Kina forteller" av Harald Bøckman
 • "Indianerne forteller" av Yngvar Ustvedt
 • "Olav den hellige - spor etter helgenkongen" av Lars Roar Langslet
 • "Vitenskapen og fornuften - forsøk på en orientering" av Georg Henrik von Wright
 • "Teologisk håndbok" av Thomas Aquinas
 • "Om pliktene" av Marcus T. Cicero
 • "Dialog over de store to verdenssystemer - det ptolemeiske og det kopernikanske" av Galileo Galilei
 • "Perraults eventyr - historier eller eventyr fra gamle dager med moral på vers" av Charles Perrault
 • "Den narsissistiske kultur" av Christopher Lasch
Alle bokanbefalinger for dette verket