Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 1979
Format Heftet
ISBN13 9788203097829
EAN 9788203097829
Serie Thorleif Dahls kulturbibliotek
Språk Bokmål
Sider 127
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Burde slike bøker forbys? Én ting er ar boka bare inneholder et lite antall av de opprinnelige essayene. Det kan nok forsvares. Verre er at det er gjort hakkemat av de fleste av dem, slik at bare bruddstykker står igjen. Likevel er det underholdende og tankevekende lesning. En sterk stemme for moderasjon og likevekt i alle ting. Det gjør Montaigne merkelig relevant og moderne.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketBøker. Sant å si bruker jeg dem nesten ikke mer enn de som ikke kjenner dem. Jeg nyter bøkene som de gjerrige nyter sine rikdommer, tanken på at de står til min rådighet, er nok for meg.
Den utrettelige lengsel etter håndgripelig nærvær, tyder på en viss svakhet i vår evne til sjelelig nytelse...
Bøkene på denne lista dekker en periode i Vest-Europa på 300 år fra begynnelsen av 1500-tallet til slutten av 1700-tallet. Mye har preg av framveksten av individualisme, rasjonalisme og samfunnskritikk. Forfatterne jeg har lest i det siste driver gjøn med det meste, men pakker gjerne - av forsiktighetshensyn - satiren sin inn i fantasifulle utopier, en tidlig form for science fiction. Men her er også bøker som innvarsler et mer humant, tolerant syn på tilværelsen. Forfatterne på 1700-tallet legger gjerne vekt på betydningen av et fantasi- og følelelsliv som ikke lar seg innordne strenge rasjonalitetspåbud. Med andre ord begynnelsen på romantikken.
Nederst på lista finnes en rekke faktabøker som jeg synes har vært nyttige for å se forfatterne og deres bøker i sammenheng med tiden de er skrevet i. Her får du også forklaringen på at det er temmelig tynt med med nordiske forfattere på leselisten min. Holberg og Wessel kommer kanskje med ved et seinere høve. (Skrevet 14.7.2019, redigert 18.2.2023).