Enhet og mangfold gir en innføring i samfunnsvitenskapelig metode med vekt på kvantitative tilnærminger. De fleste eksemplene er hentet fra sosiologi og statsvitenskap, men boken har også eksempler fra andre fagområder og er relevant for pedagogikk, psykologi og helsefag. Målgruppen er studenter på universitet og høyskoler. Boken starter med et overblikk over forskningsprosessen. Deretter følger kapitler om litteratursøkning, vitenskapsteori og forskningsetikk samt oversiktskapitler over forskningsdesign, datainnsamling og utvalgsteknikker. Videre er det en rekke kapitler som utdyper de meste sentrale designer: komparativ design, tidsdesign, eksperimenter, feltundersøkelser og surveymetoden. Analysekapitlene er konsentrert om talldata med egne kapitler om beskrivende statistikk, tabellanalyse, analyser av gjennomsnitt og regresjonsanalyse. I tillegg har boken to kapitler om måling og utvikling av sammensatte mål, og den avsluttes med et kapittel om vitenskapelig forfatterskap. Kristen Ringdal er professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU og har lang erfaring som foreleser i samfunnsvitenskapelig metode. Han har tidligere publisert bøkene Folkemeninga og den tredje verda (1981) og Kausalanalyse i samfunnsvitenskap (1987) samt en rekke artikler i internasjonale fagtidsskrifter innenfor sosiologi, statsvitenskap og organisasjonsfag. Denne boken har egne sider på internett. Gå til: http://www.sv.ntnu.no/iss/kristen.ringdal/Metodebok/Enhet.htm
Forlag Fagbokforlaget
Utgivelsesår 2001
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket42 bokelskere følger dette verket.