Energityvene

utmattelse i sykdom og hverdag

av (forfatter), Lars Dehli (forfatter), Elin Fjerstad (forfatter) og Emma Rowena Hansen (oppleser).

Aschehoug 2021 Lydfil

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (11 terningkast.)

33 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Utmattelse og slitenhet er en viktig årsak til plager og sykefravær. Det er et vanlig symptom ved mange sykdommer, og selv den som er helt frisk, kan oppleve at utmattelse og tretthet til tider "stikker kjepper i hjulene for livet". Det kan hindre deg i å være i jobb, og det kan gjøre det vanskelig å være den partneren, forelderen, familiemedlemmet, arbeidskollegaen og vennen som du ønsker å være. Utmattelse er en energityv som stjeler livskvalitet - det i livet som gir glede og positive følelser. Denne boken er skrevet for alle som har vedvarende utmattelse. Også mange som opplever "å ha møtt veggen" vil kunne ha nytte av rådene og tipsene som beskrives. Boken er dessuten anvendelig for pårørende så vel som helsepersonell som møter personer med utmattelse. Lydboka ble produsert av Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek i 2014.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2021

Format Lydfil

ISBN13 9788203378720

EAN 9788203378720

Språk Bokmål

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 4 2 1 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Dersom en person får styrket sin opplevelse av å få dekket tre grunnlegende psykologiske behov, vil resultatet bli en høy grad av indre motivasjon. De tre behovene er å føle at vi har kompetanse, at vi er autonome med mulighet til selvstendige og frie valg, og at vi har en tilhørighet til andre mennesker.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Utmattelse kan fremstå både fysisk og mentalt. Fysisk utmattelse (i faglitteraturen ofte kalt perifer fatigue) oppleves som om musklene er trette og mangler styrke. Mental utmattelse (sentral fatigue) oppleves som at det er vanskelig å konsentrere seg, huske og til dels også å snakke. Noen beskriver det som om de har en slags mental tåke.

Utmattelsen oppleves ofte som uforutsigbar og varierer i intensitet gjennom dagen og fra dag til dag. Noen opplever at utmattelsen er der fra morgenen av, mens andre merker at den kommer gradvis og stigende utover dagen. Følelsen av utmattelse kan være til stede hele tiden, eller den kan komme uforvarende og helt plutselig - kreftene forsvinner, og reservetanken er tom.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Utgangspunktet er at du, når du reflekterer over kvernetankene, kan ta et skritt tilbake og stille spørsmål som: Er disse tankene nyttige? Hvor leder de meg hen? Er dette noe jeg har vært igjennom mange ganger før? Bidrar de til å gjøre meg mindre eller mer utmattet og nedstemt? Dersom konklusjonen er at de har lite å bidra med og lite nytt å si, så bare la dem bli i ytterkanten av din oppmerksomhet, helt til de blekner og forsvinner av seg selv.

Har du tankene med deg inn på soverommet, forestill deg at du kler dem av deg før du legger deg, plagg for plagg legger du dem på plass. Kommer de om natten og vekker deg, tenk deg at du har en skoeske eller ryggsekk under sengen som du kan putte tankene i. La dem ligge der, i esken med lokket på eller med sekken godt sammensnørt, så kan du eventuelt kikke på dem dagen etter."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Se for deg at du er i en tautrekkingskamp på liv og død med et svært og stygt grublemonster. Monsteret står ved den andre siden av et mørkt og bunnløst hull i bakken, som det prøver å trekke deg ned i. [...]
Vårt forslag er at du heller finner en måte å slippe tauet på. Da er du fri, og kan gå i den retningen du velger. Monsteret vil rope og lokke for å få deg inn i tvekampen igjen, men du går bare videre i livet ditt. Vinner monsteret, og får lurt deg tilbake til tautrekkingskampen, kan du vente et øyeblikk, samle deg, og så kan du slippe tauet igjen. Etter noen ganger har du kanskje forlatt hullet for godt."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Det å mestre perfeksjonisme handler altså om å styrke evnen til å kontrollere den, og bare anvende den i situasjoner du mener det er påkrevet. [...] Det er altså ikke snakk om å endre hele din personlighet, men å være deg selv på en lurere måte. "

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

33 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Du vil kanskje også like

  • "Trøst" av Björg Thorhallsdottir
  • "Sannheten om allergi og eksem - slik blir du kvitt plagene" av Bente Krane Kvenshagen
  • "Utbrent - praktiske råd for å gjenvinne gleden, energien og kreativiteten" av Selina Barker
  • "Råsterk hjemme - tren med Funkygine i stua di : ferdig trent på 10, 20 og 30 minutter" av Jørgine Massa Vasstrand
  • "Full storm - naturkatastrofer og ekstremvær i Norge" av Olav Viksmo-Slettan
  • "LavFODMAP - god mat for sensitive mager" av Cecilie Hauge Ågotnes
  • "Se, vite, tenke" av Bao Nakashima
  • "Barnas juleroser 2019" av Herborg Kråkevik
  • "Julekrim 2016" av Tom Egeland
  • "Minneboken - norsk nostalgi" av Mona Stenseth Larsen
  • "Disse dagene, dette livet - dikt vi har sammen" av Ruth Lillegraven
  • "Livslykke" av Bjørg Thorhallsdottir
Alle bokanbefalinger for dette verket