Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Arkadij er vokst opp i en fosterfamilie. 19 år gammel reiser han til Petersburg for å møte sin far, en velstående landeier. Forfatteren beskriver en ungdom fylt av motstrebende følelser, naivitet, umoden oppførsel men samtidig med en rik begeistring og mot som vanskelig lar seg undertrykke.
Omtale fra forlaget
Enhver som kjenner Dostojevskijs diktning, vet med hvilken dyp interesse han omfatter barn og «unge sjeler», mennesker som ennå har et skjær av uskyld over seg og mennesker i sin vorden. Som regel skildrer han barnesinnet og det unge sinn mot en tragisk bakgrunn. I 1874 fullførte Dostojevskij «En ung manns historie», hvis helt betegnes som et "tilfeldig medlem av en tilfeldig familie". Det er likevel ikke juridiske forhold Dostojevskij har for øye når han taler om «tilfeldige» familier, ikke «løse bånd», skilsmisser osv. Hva han først og fremst tenker på, er at familielivet ikke bæres oppe av noen ide, at det ikke består noe åndelig fellesskap mellom familiens medlemmer, som nærmest er lik reisende som rent tilfeldig har havnet under samme tak. Dostojevskijs hovedhensikt i det siste tiår av sitt liv var å skrive en roman om ateismen. Det er det samme fenomen som Nietzsche kalte nihilismen, noe den europeiske kultur med alle midler måtte bekjempe. Dostojevskij, som selv hadde gått igjennom «tvilens smeltedigel» og funnet tilbake til sin barndoms Kristus, følte det som sin oppgave å avsløre den moderne ateisme. Det er disse ideer som gjennomsyrer hans tre siste romaner, «De besatte», «En ung manns historie» og «Brødrene Karamasov». Hva ideinnhold angår, ville det derfor være riktig å betegne disse tre storverker som en trilogi.
Forlag Solum
Utgivelsesår 1991
Format Innbundet
ISBN13 9788256007479
EAN 9788256007479
Serie Dostojevskij, F. Samlede 1-29 (11)
Genre Klassisk litteratur
Språk Bokmål
Sider 354
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket