Det jeg så

flukten, familien og livet som krigsreporter

Aschehoug 2024 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.50 (2 terningkast.)

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

7. oktober 2023: Hamas angriper Israel og NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal reiser fra familien for å rapportere løpende fra krigen. I en konflikt som også er en kamp om sannheten, hvilke avveininger må han gjøre i jobben som journalist? Hvilke dilemmaer står han overfor? Mens Gaza-krigen herjer, balanserer Yama jobben som krigsreporter med hensynet til familien. Er det egentlig mulig å være en god ektemann og pappa når man har som jobb å oppsøke krig og konflikt? Eller er han i ferd med å bli fraværende - som sin egen far? I denne boken veves Midtøstens turbulente historie sammen med Yamas personlige fortelling. Vi møter faren hans i Afghanistan, følger flukten til Pakistan og livet som kvoteflyktning i Norge. Yama forteller om oppveksten på Grünerløkka, tiden som taxisjåfør, og ikke minst om den fascinerende journalistkarrieren. Vi får bli med når han dekker Libyakrigen for kinesisk TV, når han står midt i dramatikken da Taliban stormer inn i Kabul - og ikke minst følger vi det siste dramatiske året i Midtøsten. «Yama Wolasmal veksler mellom å rapportere om krigen i Gaza og å fortelle historien om hans egen bakgrunn som afghansk flyktning. Det er en fruktbar kombinasjon. Bedre enn mange vet han hva familieliv i krig innebærer.» Inger Bentzrud, Dagbladet (Terningkast 5) «Glimrende bok. I Yama Wolasmal har NRK en unik krigskorrespondent som ikke bare makter å skildre lidelsene i et sjeldent klart og presist språk, men som også behersker den vanskeligste av alle øvelser: Å bruke intervjuformatet til å rive masken av slike som Bob Dylan kalte «The Masters of War». Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad (Terningkast 6) «Språkbruken er elegant og ledig og redigeringen, med sine sprang og skiftninger, gir den driv. Boka er en pageturner, og klart anbefalelsesverdig.» Tor Erik Gjerde, Panorama

Utgivelsesår 2024

ISBN13 9788203453731

EAN 9788203453731

Omtalt person Yama Wolasmal

Bokelskeres terningkastfordeling

1 1 0 0 0 0

Bak kameraene

Ingen som følger med Dagsrevyen kan ha unngått å få med seg Yama Wolasmals rapporter fra Israel og Libanon om de pågående krigene i Gaza og Libanon – kunnskapsrik, saklig og presis. Inn i Gaza får ingen journalister komme. I boken gir Yama en grundigere innsikt enn den som får plass i noen få minutters nyhetsinnslag. Yama, som selv er afghaner, tar oss med til Afghanistan, Libya (Gaddafis fall i 2011), Israel, den okkuperte Vestbredden og Libanon, der han og familien har bosatt seg. (Boken kom høsten 2024, omtrent ett år inn i den mest brutale krigen Israel har ført mot Palestina.)

Som en rød tråd løper historien om Yamas eget liv og utvikling fra en unggutt som ikke fikk vitnesbyrd fra videregående skole på grunn av skulk, til en dreven krigskorrespondent. Vi får innblikk i flukten fra Afghanistan (faren var en opposisjonell journalist) via Pakistan til oppveksten på Grünerløkka Oslo.

Det er interessant å lese hvordan Yama arbeider med sine saker. Hvordan han modig (ikke uredd) går inn i potensielt svært farlige situasjoner; forberedelsene, både de journalistiske og de praktiske, dilemmaene han står overfor, og gjennomføringene av live-sendinger under dramatiske omstendigheter. Han legger vekt på å være upartisk, har et bredt kontaktnett på begge sider av konfliktene han dekker, og lar begge sider komme til orde. Han stiller kritiske spørsmål til Hamas, blant annet om angrepet på Israel den 7. oktober 2023, og til israelske militære og politiske ledere. Lar fakta taler for seg. Som når vi får referert hvordan den den erfarne og respekterte israelske generalen Giora Eiland forklarer hvordan Israel kan vinne krigen mot Hamas: «Vi må skape en humanitær krise i Gaza som tvinger hundretusener til å søke tilflukt i Egypt. (…) En alvorlig epidemi vil bringe seieren nærmere». (side 140) Eller representanten for den ekstreme, sionistiske bosetterbevegelsen på Vestbredden, Daniella Weiss, som med Bibelen som referanse kjemper for et Stor-Israel fra Tigris i Irak til Nilen i Egypt. «Hva tenker du som en mor – som en bestemor – når du ser bilder av barn som lider inne på Gazastripen?» spør Yama. «Jeg føler ingenting. (…) Jeg stenger det ute. Jeg har ikke kapasitet til å tenke på annet enn den smerten mitt folk har vært gjennom 7. oktober.» (side 139)

Jeg har sett anmeldelser med overskrifter som «Dårlig forkledd selvskryt» og «Flinke meg». Er disse overskriftene et forsøk på å ufarliggjøre Yama Wolasmal? Eller et spark fordi han kritiserer norske utenrikskorrespondenter for å være servile og svart-hvitt-tenkende (ha en politisk agenda?)? Yama Wolasmal er dyktig, en perfeksjonist, og det skal vi være glad for. «Det jeg så» er et velskrevet og veldokumentert bidrag til å forstå mer av den farlige tiden vi lever i.

Terningkast 5 +

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

• "Landet som lovet alt - min israelske reise" av Sidsel Wold
  • "Far ; En kvinne" av Annie Ernaux
  • "Der det finst fuglar - roman" av Maren Uthaug
  • "Havets kirkegård - roman" av Aslak Nore
  • "Tea-bag" av Henning Mankell
  • "Svar på brev frå Helga" av Bergsveinn Birgisson
  • "Den største forbrytelsen - ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust" av Marte Michelet
  • "Grensen - en reise rundt Russland gjennom Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og Norge samt Nordøstpassasjen" av Erika Fatland
  • "Havboka, eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider" av Morten Andreas Strøksnes
  • "Mellom rødt og svart" av Jan Guillou
  • "Skråpånatta - roman" av Lars Mytting
  • "Gjestene - roman" av Agnes Ravatn
Alle bokanbefalinger for dette verket