Omtale fra forlaget
Lyden av krig er intense angsthyl fra traumatiserte barn. Barnepsykolog Katrin Glatz Brubakk hørte den hver eneste dag da hun i august 2024 ledet et team av lokalt ansatte ved Nasser-sykehuset på Gazastripen. Dagbok fra Gaza er skrevet av en hjelpearbeider i en aktiv krigssone, og handler om barna, foreldrene og kollegene hun kom tett på: Fem år gamle Adam som isolerer seg helt etter å ha sett faren sin dø. Åtte år gamle Aisha med alvorlige brannskader og kraftig angst. Tolv år gamle Rami som nesten ikke klarer å spise i fortvilelse over å ha mistet begge foreldrene sine. Amina, Balousha og de andre palestinske sykehusansatte som hver dag risikerer livet for å komme på jobb. Dagbok fra Gaza viser hva krig gjør med mennesker. I en tid hvor internasjonal presse nektes tilgang til Gaza, dokumenterer den hvilken ekstrem belastning alle i området lever med. Samtidig er boka et vitnesbyrd om viljen folk har til å hjelpe hverandre – ikke minst med å holde håpet oppe. Dette er en dypt menneskelig fortelling om motstandskraft i møte med overveldende tap.
Forlag Kagge
Utgivelsesår 2024
Format Innbundet
ISBN13 9788248939573
EAN 9788248939573
Genre Hverdagsbetraktninger Personlige beretninger
Omtalt tid 2020-2029
Omtalt person Katrin Glatz Brubakk
Språk Bokmål
Sider 207
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Psykolog Katrin Glatz Brubakk skal ha all ære for det arbeidet hun har gjort i Gaza og for å ha løftet frem de traumatiserte barna gjennom denne boken, foredrag og intervjuer. Vi hører mye om dødstallene, mindre om de ti-tusener av foreldre- og familieløse palestinske barna som er ødelagt, sannsynligvis for livet. De som ligger apatisk med bortvendt ansikt og ikke greier å møte hjelpearbeiderens blikk, som knapt puster av angst eller skriker hjerteskjærende når de hører den minste uvante lyd. Dette er bokens viktigste budskap.
Glatz Brubakk fra «Leger uten grenser» ledet et team av hjelpearbeidere i Gaza i august 2024 og boken bygger på hennes dagboksnotater. Den gir oss et innblikk i barnas og deres foreldres skjebner, og i sine arbeidsmetoder, som å la barn blåse såpebobler og dermed få løst opp pusten. Vi får også innblikk i de mangelfulle (for å si det mildt) og dramatiske forholdene hjelpearbeiderne arbeider under. Glatz Brubakk er uten tvil en dyktig og erfaren psykolog.
Jeg kvier meg for å kritisere en av dem som faktisk gjør noe i en situasjon der verden synes handlingslammet. Men det er noe som skurrer her, uten at jeg helt klarer å sette fingeren på hva. En ting er at boken ble skrevet på én måned. Jeg skjønner det var viktig å få den raskt ut, men den hadde antakelig stått seg en grundigere bearbeiding. Mer refleksjon og dybde? Et annet ankepunkt er at Glatz Brubakk skriver som om krigen startet med «Hamas’ grusomme angrep» på Israel den 7. oktober 2023. Mens det finnes en forhistorie med utallige israelske angrep på det palestinske folket. Det som verre er, er at jeg synes Glatz Brubakk har vel mye fokus på «meg» og «mitt team». Ja, hun roser sine kollegaer, men fremhever sin egen innsats og hvor «heldig» hun er som får være med på dette, på en måte jeg ikke har sansen for. Disse ankepunktene hører med til mine tanker om boken.
Uavhengig av dem - «Dagbok fra Gaza» er en viktig bok som bør få mange lesere.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketDette er bøker som gir et bredt bilde av Palestina og det palestinske folket. Mange synes «konflikten» mellom Palestina og Israel er vanskelig å forstå. Mitt håp er at litteraturen kan være til hjelp; spesielt til å se de lange linjene i palestinernes historie.
Listen inneholder både sakprosa, skjønnlitteratur og poesi. Flere forslag mottas med takk.
Noen av bøkene tar utgangspunkt i Israel. Når de likevel er kommet med på listen er det fordi de viser sider ved Israel som har hatt og har avgjørende betydning for palestinerne.
Listen er laget i januar 2025. Gaza ligger i ruiner, hundretusener av palestinere er drept, såret, syke, hjemløse og utmattete. En skjør våpenhvile råder på Gaza, mens Israel går til nye militære angrep på Vestbredden. Donald Trump har nettopp tiltrådd som USAs president, og palestinernes skjebne synes mer fortvilende enn noen gang.