Boka forteller historien om Caspar Hauser som dukket opp i Nürnberg i 1828, 17 år gammel, stum og uten hukommelse. Han fikk undervisning i hjemmet hos en professor og utviklet forbausende mediale evner. Han ble beundret for sin begavelse, men fikk etter hvert flere fiender som beskyldte ham for å være en bedrager. I 1833 ble han offer for et mordkomplott.
Forlag Antropos
Utgivelsesår 2002
Genre Krim
Omtalt tid 1800-tallet
Omtalt sted Tyskland
Omtalt person Caspar Hauser
Jakob Wassermann prøver å fortelle historien om Caspar Hauser, som plutselig dukket opp i Nürnberg i 1828. Han har ikke språk, og han virker psykisk utviklingshemmet. Det går mange rykter og spekulasjoner om hans opprinnelse. I romanen blir han etter hvert tatt vare på og lærer seg både språk, lesing, skriving, riding og annet.
I moderne tid ble det bl.a. sagt at Caspar Hauser hadde Münchhausen-syndromet. Hauser er fortsatt en mystisk, historisk figur den dag i dag.
Romanen holder seg stort sett til det som faktisk skjedde, men forfatteren tar seg nok noen friheter. Skrivestilen er god, men mange vil nok oppfatte den som langtekkelig. Man må være en tålmodig leser, og en som har stor interesse for Caspar Hauser.
3/3-17. Jeg avbrøt boka fordi andre ville låne den, og jeg har brukt en evighet på de 300 sidene jeg har lest. Og det er jo en grunn til det. Den er laaang. Og for å være ærlig synes jeg det er en sammenblanding av krim, kjærlighet og Mowgli. Den er kjedelig.