Borgens beste

av (forfatter).

Gyldendal 2005 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 3.50 (2 terningkast.)

20 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken inneholder syv av forfatterens noveller, seks prosastykker og romanene Lillelord og Barndommens rike. Lillelord: Dette er den første boken i trilogien om Wilfred Sagen, en rikt begavet, men spaltet og holdningsløs gutt og mann, et særpreget individ, men samtidig representativ for krisefenomener i vår egen tid. Borgen gir her intime miljøskildringer og tidsbilder fra Oslo i tiden omkring 1914 til mai 1945. Først og fremst er triologien en dyptloddende analyse av hovedpersonen Wilfred Sagen, kalt Lillelord. I denne første boken kan leserne følge ham i hans utvikling som barn og ung mann. Barndommens rike: Det er et velstående og kultivert Kristiania-miljø i årene 1907-1917 som er bakgrunn for Johan Borgens barndomserindringer. Assosiasjoner, refleksjoner og tankesprang fører leseren både fremover og bakover i tiden, og det er barnets opplevelser, undring og iakttagelser som står sentralt.

Omtale fra forlaget

Johan Borgen behersket mange sjangre. I Borgens beste er høydepunktene og spennet i et usedvanlig rikt forfatterskap vist i ett bind. Lillelord-trilogien regnes ofte som et av de viktigste romanverkene i nyere norsk litteratur. Klassikerstatusen skyldes hovedsakelig bind I, Lillelord (1955). Her gir Johan Borgen levende miljøskildringer og tidsbilder fra Oslo før første verdenskrig. Romanen er en fascinerende fortelling om Wilfred Sagen, en rikt begavet, men spaltet og holdningsløs gutt.Mange mener derimot at Borgen nådde aller høyest som novellekunstner. Ingen norsk forfatter har i alle fall så konsekvent, og gjennom så mange år, gjort novellen til et hovedanliggende. Borgen mottok også Nordisk Råds litteraturpris i 1967 for Nye noveller. Her foreligger et kresent utvalg av hans sterkeste korthistorier.Men Borgen behersket mange sjangrer, ikke minst det korte formatet . stubber, prosastykker. I Borgens beste byr vi også på eksempler på dette.Rosinen i pølsa er hans flotte erindringsbok Barndommens rike. Johan Borgen ble født i Kristiania den 28. april 1902, som den yngste av fire sønner i en velstående advokatfamilie . med landsted, stuepiker og overdådige middager. Etter artium gikk Borgen inn i en deltidsjobb i det radikale Dagbladet i stedet for å studere videre. Her skulle han senere bli kjent for «Mumle Gåsegg», en spalte med ironiske og satiriske petitartikler. Borgen utga et vell av bøker i en rekke sjangrer. I 1934 giftet han seg med Annemarta Evjenth. Ekteparet fikk to døtre og en sønn. I 1979 døde Borgen, 77 år gammel.I serien «Forfatternes beste» er de essensielle verkene i viktige forfatterskap samlet. Her får du bare de beste bøkene, forfatternes ess, i ett bind. Flere bøker til prisen av én. Obligatorisk litteratur for enhver bokhylle.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2005

Format Innbundet

ISBN13 9788205339347

EAN 9788205339347

Serie Forfatternes beste

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1918-1939

Omtalt sted Oslo

Omtalt person Johan Borgen

Språk Bokmål

Sider 599

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 0 1 1 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Samlede verker" av Henrik Ibsen
  • "Vi har så korte armar - tilstandsrapportar" av Olaug Nilssen
  • "Tysktime" av Siegfried Lenz
  • "Malteserfalken" av Dashiell Hammett
  • "Sjur Gabriel ; To venner" av Amalie Skram
  • "Slik talte Zarathustra - en bok for alle og ingen" av Friedrich Nietzsche
  • "Fight club - roman" av Chuck Palahniuk
  • "Sjakalen" av Frederick Forsyth
  • "Skrifter i samling. Bd. 5 - fred" av Arne Garborg
  • "Dalen Portland" av Kjartan Fløgstad
  • "Hamsun - svermeren" av Ingar Sletten Kolloen
  • "Saganatt - roman" av Frode Grytten
Alle bokanbefalinger for dette verket