Banalitetens tyranni

av (forfatter) og Christian Borch (oppleser).

Cappelen Damm 2017 Lydfil

Gjennomsnittlig terningkast: 4.60 (5 terningkast.)

11 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Med Banalitetens tyranni er Christian Borch ved veis ende i det som har blitt en serie på tre bøker om det moderne Europa. Der den første boken Salig velstand tok for seg hvilke idealer som kjennetegner vår tid, var oppfølgeren Sannhetens kår en utforskning av hvordan nyliberalistisk filosofi har gjort sitt inntog politikken og hvordan den kommuniseres. Nå foretar Borch en ut-zooming og tar med spisset penn fatt på de store linjene. Fra Margareth Thatcher, Ronald Reagan, Kåre Willoch og 1980-tallets frigjøring av markedskreftene, fram til dagens Euro-krise – I følge Borch, er det åpenbart at grunnlaget for dagens vanskelige situasjon ble lagt under markedsfrislippet for 30 år siden. Tilstanden har skapt økonomisk vekst, arbeidsplasser og fremskritt og fått opp farten i fattige land. Men den har også grovt forrykket styrkeforholdet mellom pengemakten og det demokratiske samfunnet. Ikke minst har det skapt en generasjon av individualister og egoister som har undergravd gamle dyder som solidaritet og sosial samvittighet. De som må betale prisen for denne generasjonens råkjør, er barna deres. Banalitetens tyranni er et engasjert og velformulert innlegg i debatten om vår felles framtid, fra en av norsk journalistikks store nestorer. Den er et varsku om en skakkjørt samfunnsordning, men bærer også i seg et håp om en ny generasjon med andre idealer, vaksinert for det Borch kaller «den egosentriske materialismen som preget forgjengerne.»

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2017

Format Lydfil

ISBN13 9788202547745

EAN 9788202547745

Serie Det moderne Europa (3)

Språk Bokmål

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 4 0 1 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

En av dem som først og tydeligst definerte forvandlingene, var sosiologen Richard Sennett. Med utgangspunkt i to parallelle professorater i henholdsvis New York og London beskrev han the corrosion of character, eller nedbrytningen av den menneskelige karakter. Han viste hvordan enkeltmenneskets verdigrunnlag var endret gjennom det han i en boktittel kalte Den nye kapitalismens kultur. I Europas historie har mennesket bygget sin karakter i en etisk dimensjon, altså med et sett av moralske prinsipper som ramme. I den nye kulturen ble karakter skjøvet til side for personlighet, der kriteriene er matriell status, smak, vaner, omgangskrets, personlige ambisjoner osv. Markedsøkonomien bestemte premissene. Klassiske idealer forsvant. Matrialistiske verdier overskygget de moralske.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

11 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Du vil kanskje også like

  • "USA - en supermakt i krise" av Espen Hammer
  • "Syria - en stor krig i en liten verden" av Cecilie Hellestveit
  • "År null - en fortelling om 1945" av Ian Buruma
  • "Et lovet land" av Barack Obama
  • "Vi må ikke falle" av Ingar Sletten Kolloen
  • "Ikke noe av dette handler om meg - selvbiografiske notater" av Stig Sæterbakken
  • "Verden som var min - Bind 5 : Tyvetallet" av Ketil Bjørnstad
  • "Turen med Charley" av John Steinbeck
  • "Til en ukjent gud" av John Steinbeck
  • "Maos rike - en lidelseshistorie" av Torbjørn Færøvik
  • "På terrassen i mørket" av Hanne Ørstavik
  • "Norsk etymologisk ordbok - tematisk ordnet" av Yann de Caprona
Alle bokanbefalinger for dette verket