Avkom

av (forfatter).

Gyldendal 2001 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.95 (40 terningkast.)

150 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I romansyklusen Hellemyrsfolket følger Skram en slekts historie gjennom flere generasjoner. Dette er fjerde og siste bind, og forteller om Severin, Siverts sønn, som velger en mørk avslutning på sitt liv. Severins søster Fie har en sentral plass i boken, og får en helt annen skjebne enn broren. Felles for de to søsknene er at livet deres domineres av en ufattelig kjærlighetsløs mor. Den rike og lykkelige konsulfamilien Smith danner en skarp kontrast til Myre-familien. Likevel er de to familienes liv vevet sammen på avgjørende områder. De tre første bøkene i syklusen er Sjur Gabriel, To venner og S.G. Myre.

Omtale fra forlaget

Fjerde bind i romansyklusen om Hellemyrsfolket Romansyklusen HELLEMYRSFOLKET (1889.98) er et av hovedverkene i norsk litteratur. Her følger Amalie Skram en slekts historie gjennom flere generasjoner.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2001

Format Heftet

ISBN13 9788205277755

EAN 9788205277755

Serie Gyldendal klassiker

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Vestlandet

Språk Bokmål

Sider 261

Utgave 14

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

12 15 12 1 0 0

Bokomtaler

I fjerde og siste bind av "Hellemyrsfolket" følger vi to av barna til Sivert og Petra Myhre; Severin og Fie. Petra er blitt en bitter og etter hvert direkte ondskapsfull kvinne, som lar mann og barn gå for lut og kaldt vann. Hun nærer ingen kjærlighet for noen, og spesielt barna lider under dette, men på ulikt vis.

Mens Fie opparbeider seg et enormt hat mot moren, overvinnes Severin av motløshet. Fattigdommen er stor, og Sivert er hele tiden på etterskudd med å betale gjeld. Den gode konsul Smith gir ham stadig nye sjanser. Selv ikke da Sivert virkelig er ute i hardt vær og har begått straffbare handlinger for å få tilgang til mer penger, slår han hånden av Sivert. Og mens Sivert strever med å få endene til å møtes for sin familie, stjeler Petra av husholdningspengene og sitter til slutt med en liten formue.

Spesielt beskrivelsen av Petras personlighet gjorde sterkt inntrykk på meg. Hun unner faktisk ikke sin egen datter å lykkes, og da Severin til slutt velger å gjøre noe helt fatalt, har hun bare forakt til overs for ham.

Dette er etter min mening den beste boka i serien!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Du snakker om hvor meget barna skylder sine foreldre. Det er vel sin mor, Du mener, for jeg har aldri merket at Du syntes vi skyldte far noe. Jeg vil si Deg at jeg synes foreldrene skylder sine barn meget mer. Barnene har ikke bedt om å bli satt inn i verden, og det er heller ikke av hensyn til barnenes fornøyelse at de blir til.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Andre utgaver