Omtale fra forlaget
Tolv Måneder, fire årstider, en kontormann og hans ryggsekk. Da han var 12 år gammel, ville han bli en berømt ekspedisjonist, en hard og ordløs type, den første som satte sine føtter på en hvit flekk på kartet. 30 år senere innså Torbjørn Ekelund at drømmen aldri ville gå i oppfyllelse. Han hadde ikke motet. Dessuten var det ingen hvite flekker igjen å oppdage. Men naturen var der fortsatt. Han bestemte seg for å realisere drømmen, men i et mindre format. Han pakket sekken og tilbrakte tolv ensomme netter i skogen, en i hver av årets måneder. Resultatet ble mikroekspedisjonen Året i skogen. Året i skogen er de store ekspedisjonenes antitese. Her er ingen sult og nød, ingen farlige rovdyr, ingen kamper på liv og død. Det handler om det norske natursynet og våre forestillinger om friluftsliv. Det handler om årstidenes skiftninger, om den nære naturen og om hvor lite som skal til for å oppleve et eventyr. Men først og fremst handler det om en manns forsøk på å gjenoppdage den skogen han tilbrakte så mye tid i da han var barn. De store ekspedisjonenes tid er over. Nå er det de små som gjelder.
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2021
Format Lydfil
ISBN13 9788202727697
EAN 9788202727697
Språk Bokmål
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Mange tror man tenker så store tanker i skogens ro. Men slik er det ikke, skriver Torbjørn, tvert imot tømmes hodet for tanker i møte med naturen. Så kunne dette ha blitt en kjedelig bok. Men det er det ikke. Jeg likte denne godt; den er ujålete og upretensiøs. Nesten fri for prestasjonsjag, og helt fri for toppbestigermentalitet - som man kan få litt for mye av i DNTs tidsskrifter. Hva med den indre reisen?
Torbjørn gikk en gang i måneden til det samme stedet inni skogen og overnattet. Enkelt og greit. Det har gitt tid til noen refleksjoner over årstidenes gang, det store i det små, stemninger, bokreferater og undring over mennesket, kulturen og naturen. Samt beskrivelse av hva man trenger for å overnatte i skogen til alle årstider. Det er mulig Torbjørn fant litt mindre å skrive om etter hvert, for jeg opplever at første halvdel av boken er mest interessant. Jeg kunne også ønsket meg mer(e) personlige refleksjoner om hva "året" i skogen har gitt, foruten at han faktisk klarte å gjennomføre det. Kanskje er dette en slik opplevelse det er vanskelig å beskrive godt på papiret. Tilfredsstillelsen av å tenne opp et bål er vanskeligere å forklare enn det rent tekniske med å sette opp bålet.
Frister boka til etterfølgelse? Tja...ikke med tarp og sovepose, egentlig, men med en hytte, kanskje....
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket39 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verketEtterbørs i DN: Torbjørn Lysebø Ekelund. Fin liten sak :)