Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Boka tar for seg de fire "rebelske" forfatterne Hans Jæger, Knut Hamsun, Halldór Kiljan Laxness og Jens Bjørneboe. I første fortelling får vi høre om Hamsun og Halldór Kiljan Laxness som eksentriske og gåtefulle vandrere, andre fortelling tar for seg Hamsun som retoriker og taler, mens tredje fortelling skildrer anarkismen som et fellestrekk hos Jæger, Hamsun og Bjørneboe.
Omtale fra forlaget
Hans Jæger skrev seg inn i alle rebellers hjerter med bohembudene, livsgrunnlaget for radikalere, Edvard Munch, Christian Krogh, Arne Garborg og Gunnar Heiberg. Jæger erl talsmann for fritt kjærlighetsliv og respekt for prostituerte, er mot ekteskap og sosial urettferdighet. Knut Hamsun overbeviste aldri, han ville heller ikke overtale. Han gjorde alt for å vinne oppmerksomhet. En form for skuespilleraktig fiendtlighet framfor datidens konvensjonelle likegyldighet. Hamsuns foredrag erutspekulert markedsføringsteknikk i litteraturen, etter inspirasjon fra markedstankens høyborg, USA. Haldor Kiljan Laxnessbrukte seg selv til alt. Islandsklokka, kom under andre verdenskrig. Den vakte oppmerksomhet, og dett ble ro omkring forfatteren plass ved siden av Snorre Sturluson. Slik gikk det ikke. Jens Bjørneboe gjorde alt han kunne for å etterleve kravet om å skape oppstandelse, i likhet med folk som Hans Jæger. Helge Kroghs motto, "Når du har valget om hva du skal si, så si det som skader deg mest.", syntes på mange måter også å være Jens Bjørneboes.
Forlag Forlag1
Utgivelsesår 2011
Format E-bok
ISBN13 9788292735671
EAN 9788292735671
Omtalt tid 1900-tallet 1800-tallet
Omtalt person Knut Hamsun Hans Jæger Halldór Kiljan Laxness Jens Bjørneboe
Språk Bokmål
Sider 132
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketDet er skrevet mye om hvor naiv og dum Knut Hamsun var. Avstanden til begivenhetene er nå så stor at det går an å se på dette med en viss grad av edruelighet. Det er lettere å bedømme han for den han var enn for det han skrev. Dersom vi skiller mellom fiksjonslitteraturen og det han formulerte gjennom polemikk og debatt, nemlig det han sa og skrev om tegn i tiden, så opptrer han som et geni når han dikter og som en naiv grønnskolling når han taler eller skriver artikler om aktuelle emner.
4 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verket