Det jeg så

flukten, familien og livet som krigsreporter

av (forfatter).

Aschehoug 2024 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.17 (6 terningkast.)

17 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Bjørg Frøysaas eksemplar av Det jeg så - flukten, familien og livet som krigsreporter

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Dokumentar/natur

Lesedato

2025

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

7. oktober 2023: Hamas angriper Israel og NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal reiser fra familien for å rapportere løpende fra krigen. I en konflikt som også er en kamp om sannheten, hvilke avveininger må han gjøre i jobben som journalist? Hvilke dilemmaer står han overfor? Mens Gaza-krigen herjer, balanserer Yama jobben som krigsreporter med hensynet til familien. Er det egentlig mulig å være en god ektemann og pappa når man har som jobb å oppsøke krig og konflikt? Eller er han i ferd med å bli fraværende - som sin egen far? I denne boken veves Midtøstens turbulente historie sammen med Yamas personlige fortelling. Vi møter faren hans i Afghanistan, følger flukten til Pakistan og livet som kvoteflyktning i Norge. Yama forteller om oppveksten på Grünerløkka, tiden som taxisjåfør, og ikke minst om den fascinerende journalistkarrieren. Vi får bli med når han dekker Libyakrigen for kinesisk TV, når han står midt i dramatikken da Taliban stormer inn i Kabul - og ikke minst følger vi det siste dramatiske året i Midtøsten. «Yama Wolasmal veksler mellom å rapportere om krigen i Gaza og å fortelle historien om hans egen bakgrunn som afghansk flyktning. Det er en fruktbar kombinasjon. Bedre enn mange vet han hva familieliv i krig innebærer.» Inger Bentzrud, Dagbladet (Terningkast 5) «Glimrende bok. I Yama Wolasmal har NRK en unik krigskorrespondent som ikke bare makter å skildre lidelsene i et sjeldent klart og presist språk, men som også behersker den vanskeligste av alle øvelser: Å bruke intervjuformatet til å rive masken av slike som Bob Dylan kalte «The Masters of War». Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad (Terningkast 6) «Språkbruken er elegant og ledig og redigeringen, med sine sprang og skiftninger, gir den driv. Boka er en pageturner, og klart anbefalelsesverdig.» Tor Erik Gjerde, Panorama

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2024

Format Innbundet

ISBN13 9788203453731

EAN 9788203453731

Omtalt person Yama Wolasmal

Språk Bokmål

Sider 277

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 3 1 0 0 0

Bokomtaler

Bak kameraene

Ingen som følger med Dagsrevyen kan ha unngått å få med seg Yama Wolasmals rapporter fra Israel og Libanon om de pågående krigene i Gaza og Libanon – kunnskapsrik, saklig og presis. Inn i Gaza får ingen journalister komme. I boken gir Yama en grundigere innsikt enn den som får plass i noen få minutters nyhetsinnslag. Yama, som selv er afghaner, tar oss med til Afghanistan, Libya (Gaddafis fall i 2011), Israel, den okkuperte Vestbredden og Libanon, der han og familien har bosatt seg. (Boken kom høsten 2024, omtrent ett år inn i den mest brutale krigen Israel har ført mot Palestina.)

Som en rød tråd løper historien om Yamas eget liv og utvikling fra en unggutt som ikke fikk vitnesbyrd fra videregående skole på grunn av skulk, til en dreven krigskorrespondent. Vi får innblikk i flukten fra Afghanistan (faren var en opposisjonell journalist) via Pakistan til oppveksten på Grünerløkka Oslo.

Det er interessant å lese hvordan Yama arbeider med sine saker. Hvordan han modig (ikke uredd) går inn i potensielt svært farlige situasjoner; forberedelsene, både de journalistiske og de praktiske, dilemmaene han står overfor, og gjennomføringene av live-sendinger under dramatiske omstendigheter. Han legger vekt på å være upartisk, har et bredt kontaktnett på begge sider av konfliktene han dekker, og lar begge sider komme til orde. Han stiller kritiske spørsmål til Hamas, blant annet om angrepet på Israel den 7. oktober 2023, og til israelske militære og politiske ledere. Lar fakta taler for seg. Som når vi får referert hvordan den den erfarne og respekterte israelske generalen Giora Eiland forklarer hvordan Israel kan vinne krigen mot Hamas: «Vi må skape en humanitær krise i Gaza som tvinger hundretusener til å søke tilflukt i Egypt. (…) En alvorlig epidemi vil bringe seieren nærmere». (side 140) Eller representanten for den ekstreme, sionistiske bosetterbevegelsen på Vestbredden, Daniella Weiss, som med Bibelen som referanse kjemper for et Stor-Israel fra Tigris i Irak til Nilen i Egypt. «Hva tenker du som en mor – som en bestemor – når du ser bilder av barn som lider inne på Gazastripen?» spør Yama. «Jeg føler ingenting. (…) Jeg stenger det ute. Jeg har ikke kapasitet til å tenke på annet enn den smerten mitt folk har vært gjennom 7. oktober.» (side 139)

Jeg har sett anmeldelser med overskrifter som «Dårlig forkledd selvskryt» og «Flinke meg». Er disse overskriftene et forsøk på å ufarliggjøre Yama Wolasmal? Eller et spark fordi han kritiserer norske utenrikskorrespondenter for å være servile og svart-hvitt-tenkende (ha en politisk agenda?)? Yama Wolasmal er dyktig, en perfeksjonist, og det skal vi være glad for. «Det jeg så» er et velskrevet og veldokumentert bidrag til å forstå mer av den farlige tiden vi lever i.

Terningkast 5 +

Godt sagt! (5) Varsle Svar

FOR ENKELT OM MIDTØSTEN

Det oppleves som jeg blir bedre (?) kjent med Yama Wolasmal gjennom denne boka. Men jeg opplever ikke å få noen bedre forståelse av Midtøsten, Gazakrigen, Libanon og regionen forøvrig. Glimtene er til dels sterke og tankevekkende, men blir veldig små biter i det store bildet. Overflatiske og hektiske fra dag til dag-rapporter gir for meg et preg av å være scenografi og bakgrunn for hans liv. Hadde dette vært malerkunst, ville det kanskje kunne kalles “impresjonistisk”?

Wolasmal forenkler veldig og husker svært til fordel for palestinerne og glemmer jødene, med hensyn til 1948. Forhistorien hopper han elegant over. Han nevner ikke alle jødene som er blitt fordrevet fra arabiske land og fortsatt er det. Nevner ingenting om de forutgående pogromene og muslimske lederes kontakt med Hitler på 30-tallet. Iran holdes utenfor. Syria er naturlig nok ikke med, boka slutter før Assads fall.

Kildelista er kort, og ikke spesielt utdypende etter min mening. Ingen bøker, såvidt jeg kan se, men bare nettsteder og nettsider. Mange referanser til egne innslag. Måten dette er gjort på, i en bok, blir litt urovekkende. Ikke minst mht paradenumrene Wolasmal gjør ut av jobben med verifisering og faktasjekking, i intervjuene med ulike personer i boka. Det virker som primærkilder og kildevurderinger er noe han forbeholder seg og den journalistiske “eliten” - vår tids “guder”. Vi vanlige publikum forventes nærmest automatisk å skulle ha tillit til dem, og i alle fall til ham! Eller anses vi rett og slett for dumme til å forstå et bredere og dypere bilde, gjennom egen vurdering av kilder? For jeg håper da virkelig at boka bygger på mer utfyllende åpne kilder enn det kildelista speiler?

Journalisten Wolasmal er energisk, engasjert og spennende, men har sikkert mer på lager. Mer interessant enn det han til nå har gjort for forståelsen av Midtøsten, er likevel det han forhåpentligvis klarer å lese seg opp på og levere i framtida. Som “nyhetsperformer” er han pr nå tydelig, prisbelønnet (!) og selvsikker. Han er god på å ta imot inntrykk og formidle dem. Men ønsker han å bidra til økt forståelse og større perspektiver, i alle fall for meg, må det betydelig mer til enn denne boka. Det er ikke nok å innimellom treffe en emosjonell nerve hos meg som publikum. I Midtøsten er det, forståelig nok, mange som har hjertet varmt. Det er likevel, desverre, for langt mellom de som i tillegg klarer å holde hodet kaldt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Dette er bøker som gir et bredt bilde av Palestina og det palestinske folket. Mange synes «konflikten» mellom Palestina og Israel er vanskelig å forstå. Mitt håp er at litteraturen kan være til hjelp; spesielt til å se de lange linjene i palestinernes historie.
Listen inneholder både sakprosa og skjønnlitteratur. Flere forslag mottas med takk.

Noen av bøkene tar utgangspunkt i Israel. Når de likevel er kommet med på listen er det fordi de viser sider ved Israel som har hatt og har avgjørende betydning for palestinerne.

Listen er laget i januar 2025. Gaza ligger i ruiner, titusenvis (hvis ikke hundretusener) av palestinere er drept, såret, syke, hjemløse og utmattete. En skjør våpenhvile råder på Gaza, mens Israel går til nye militære angrep på Vestbredden. Donald Trump har nettopp tiltrådd som USAs president, og palestinernes skjebne synes mer fortvilende enn noen gang.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "For deg, for deg alene - roman" av Line Nyborg
  • "Tusen dager med Taliban" av Ayesha Wolasmal
  • "Ung mann vil ut - roman" av Edvard Hoem
  • "Sandslottet i Aleppo - en historisk roman" av Chris Bohjalian
  • "Palestina - Israels ran, vårt svik" av Odd Karsten Tveit
  • "Per dør" av Per Fugelli
  • "Vår ære og vår frykt - en personlig reise i det muslimske Europa" av Abid Raja
  • "Vi må ikke falle" av Ingar Sletten Kolloen
  • "Til våren - roman" av Anna Bache-Wiig
  • "Soga om vêret" av Bergsveinn Birgisson
  • "Landet som lovet alt - min israelske reise" av Sidsel Wold
  • "En sommer med Montaigne" av Antoine Compagnon
Alle bokanbefalinger for dette verket