En kort historie om rettsoppgjøret etter krigen

av (forfatter).

Pax 2018 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.50 (2 terningkast.)

4 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Jan-Olav Selfors' eksemplar av En kort historie om rettsoppgjøret etter krigen

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Krig

Lesedato

2018

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Norge var en splittet nasjon etter krigen - ikke alle hadde kjempet mot de tyske okkupantene. Fem år med krig hadde etterlatt dype sår som måtte leges i form av et rettslig oppgjør med dem som hadde samarbeidet med tyskerne. Oppgjøret skulle samle landet, og bli oppfattet som rettferdig, men var det mulig når befolkningen var så splittet? Rettsoppgjøret ble opprivende, fullt av dilemmaer, og tok svært lang tid.

Hans Fredrik Dahl gir en kortfattet og oversiktlig introduksjon til rettsoppgjøret, der spørsmål om rettsfølelse og mulige veier til forsoning var sentrale.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2018

Format Innbundet

ISBN13 9788253040608

EAN 9788253040608

Omtalt tid Etterkrigstiden

Språk Bokmål

Sider 104

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Syns denne vesle boken tar opp dette omdiskuterte og vanskelige temaet på en svært god måte. Lettfattelig, enkelt språk. Kort, men likevel tilstrekkelig. Syns denne boken er bedre enn Andenæs sin "Det vanskelige oppgjøret". Et mer objektivt syn. Troverdig syns jeg.
Nå har jeg lest flere bøker om dette emnet, og ender opp med at jeg syns det står seg dårlig i ettertidens lys. Finner det vanskelig å godta at de straffet det jeg vil kalle politiske holdninger i et såpass stort omfang. Man ble trukket for norsk rett og straffet for sine meninger. Omtrent som om det i dag ville vært straffbart å ytre støtte til Russland i krigen mot Ukraina, eller det å være kommunist (noe det vel forresten er - i USA…). Ytringsfriheten var åpenbart ikke så romslig som vi er vant med. Kanskje regjeringen Nygårdsvold, som var kritisert fro sin svakhet, her skulle demonstrere handlingsstyrke?
At man henrettet de verste landssvikerne som Quisling, Rinnan og enkelte andre kan jeg forstå. Men å bruke rettssalene til å straffe unge mennesker for at de gikk inn i røde kors, at passivt NS medlemskap ble straffeforfulgt syns jeg tar seg dårlig ut. Saken mot Hamsun, han hadde ikke forårsaket noens lidelser så vidt jeg har skjønt. Det måtte vært bedre å heve seg over ham og "tie ham bort". Trøsten får kanskje være at danskene kom enda dårligere ut.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket